A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Lactose-intolerant of niet? + lactosevrije recepten

door Marina Cluysen, op 9 februari 2016, Voeding
0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

De klachten die gepaard gaan met lactose-intolerantie zijn redelijk algemeen. Daardoor is het soms moeilijk om te weten of je hier last van hebt. Soms gaan mensen er daardoor ook verkeerdelijk van uit dat zij lijden aan lactose-intolerantie. Twijfel jij zelf? Lees dan zeker verder!

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose is een suiker die in melk en in melkproducten voorkomt. Om lactose te kunnen verteren heb je het enzym lactase nodig. Als je lichaam geen of onvoldoende lactase aanmaakt, kan het de lactose in je voeding niet goed verteren en komt het onverteerd in je dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm, de darmflora, gaan lactose dan ‘vergisten’. De meest voorkomende klachten zijn misselijkheid, opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, krampen, diarree of zelfs schuimende ontlasting.

Dit zijn echter redelijk algemene klachten. Iedereen is wel eens misselijk na het eten, of krijgt last van winderigheid. De frequentie van je klachten is dan ook bepalend om na te gaan of je al dan niet lijdt aan lactose-intolerantie. Heb je ongeveer 20 à 30 minuten na het eten van lactose-houdende voedingsmiddelen last van deze klachten? En komen deze klachten zeer regelmatig voor? Dan is de kans groot dat je lactose-intolerant bent.

Belangrijk is uiteraard ook dat de klachten zich alleen voordoen na het eten of drinken van melk- of zuivelproducten.

lactose-intolerant buikpijn

Diagnose lactose-intolerantie

Twijfel je nog? Bij de dokter kan je aan de hand van enkele tests definitief uitsluitsel krijgen of je al dan niet lijdt aan lactose-intolerantie.

Waterstof-ademtest
Zo kan je een waterstof-ademtest doen. Hierbij wordt de hoeveelheid waterstof (H2) in de door jou uitgeademde lucht gemeten, voor en na het drinken van een lactose-houdende suikeroplossing. Tijdens de afbraak van suikers, zoals lactose, wordt namelijk waterstofgas geproduceerd door darmbacteriën. Dit waterstofgas adem je vervolgens uit. Door de hoeveelheid waterstofgas in de uitgeademde lucht te meten, kan de arts bepalen of er sprake is van lactose-intolerantie. Deze test wordt afgenomen in het ziekenhuis.

Lactose Tolerantie Test
Bij dit onderzoek wordt een hoeveelheid lactose toegediend. Vervolgens neemt men op verschillende momenten bloed af. Wanneer het bloedsuikergehalte niet stijgt, kan dit een teken zijn van lactose-intolerantie. Wanneer lactose afgebroken wordt door lactase, komen er namelijk suikerdeeltjes in het bloed terecht die je bloedsuikergehalte doen stijgen.

Eliminatie-provocatie test
Een diëtist of specialist kan een eliminatie-provocatietest doen. Hierbij eet je eerst een tijdje (bv. gedurende 1 maand) lactosevrij (eliminatie). Ondertussen houd je bij wat het effect daarvan is op je lichaam. Verdwijnen je klachten? Dan is dat al een belangrijk teken in de richting van lactose-intolerantie. Vervolgens eet je opnieuw lactose-houdende voeding (provocatie). Komen de klachten terug? Dan kan de diagnose ‘lactose-intolerantie’ gesteld worden.

Lactosevrij dieet

Als je lijdt aan lactose-intolerantie zal je waarschijnlijk de daarbij horende klachten willen vermijden. Daarom is het belangrijk om op je voeding te letten. Advies van een arts of diëtist is daarbij aangeraden. Deze algemene richtlijnen geven je alvast een idee van wat je kan verwachten.

Lactosevrije recepten

Als je lactose-intolerant bent, is het dus erg belangrijk om lactose zo veel mogelijk te vermijden. Dit kan je het gevoel geven dat je erg beperkt bent in je eetkeuzes. Als je echter even rondkijkt op het internet, kom je heel wat lactosevrije varianten tegen van jouw favoriete gerechten. Zo kan je toch blijven genieten van je lievelingseten, mits enkele kleine aanpassingen!

Ook op onze website vind je heel wat lactosevrije recepten. Hierbij al mijn favorieten:

Zo. Welke ga jij klaarmaken :)? Of ken je zelf nog een lekker lactosevrij recept? Deel het dan zeker hieronder! 

0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • rita, 714 dagen geleden

  interessant voor Elien

  • Marina Cluysen , 714 dagen geleden

   Hallo Rita, in dat geval kan je het artikel delen met haar :). Dat kan via de social media knoppen hierboven of je kan haar ook gewoon de link toesturen uiteraard. Succes!

 • Longo Carmela, 687 dagen geleden

  Wat kan ik eten lactose vrij graag een tip van julie wat mag en
  Wat niet bedankt gr Carmela ..

  • Marina , 686 dagen geleden

   Dag Carmela, om te weten waar je op moet letten als je lactosevrij wil of moet eten, kan je eens gaan kijken onder het stukje Lactosevrij dieet hierboven. Klik eens op de link op het einde van het stukje. Daar staan een heleboel tips. Onder het stukje Lactosevrije recepten vind je een aantal recepten terug: je moet gewoon klikken op de groene zinnetjes en dan komt het recept tevoorschijn! Veel kokkerelplezier en alvast smakelijk!

 • More in Voeding
  Gezonde snacks
  Snacken: een goed idee? + 3 gezonde snacks

  Een vettige pizza, frietjes met een goede kwak mayonaise,  een lekkere reep chocolade, … Gezond kan je deze voeding zeker...

  Close