A.Vogel Blog

Taal/Langue

De overgang symptomen, klachten en hoe ermee omgaan

In deze overgangsspecial vind je een antwoord op al je vragen over de overgang.
Meest gestelde vragen over de overgang

home / gezondheid / overgang

De overgang

De overgang is de periode waarin de aanmaak van oestrogeen in je lichaam afneemt en je geleidelijk aan ophoudt met menstrueren. De meeste vrouwen krijgen er rond hun vijftigste mee te maken. Vaak gaat de overgang gepaard met allerlei lichamelijke klachten, zoals opvliegers (plotse warmteopwellingen), nachtelijk zweten, vermoeidheid of onverklaarbare prikkelbaarheid. Die klachten worden veroorzaakt door de veranderende hormoonspiegel: tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen geleidelijk af.

De overgang wordt opgesplitst in drie fases: de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze. De perimenopauze start vóór de eigenlijke menopauze. De werking van de eierstokken vermindert, waardoor ook de oestrogeenproductie afneemt. De menopauze is het moment van je allerlaatste menstruatie. De postmenopauze is de periode die daarop volgt, waarin het lichaam stilaan weer tot rust komt.

De duur van de overgang verschilt van vrouw tot vrouw. Gemiddeld begint deze periode ergens tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar, en duurt ze zo’n 5 tot 10 jaar. Uitzonderingen zijn natuurlijk altijd mogelijk. Ook de intensiteit van de klachten kan verschillen. Sommige vrouwen nemen hun toevlucht tot (natuurlijke) overgangsmiddelen om de klachten te verlichten.

Symptomen overgang

De overgang is een ingrijpende periode, die doorgaans gepaard gaat met typische symptomen en klachten. De oorzaak is een stilvallende hormoonproductie. Je lichaam houdt namelijk op met oestrogeen aan te maken. Naast de bekende opvliegers zijn er nog meer ongemakken waarvan je last kunt ondervinden.

Lees verder.

Overgangsklachten

Gemiddeld komen vrouwen zo rond hun tweeënvijftigste in de overgang. Je lichaam maakt vanaf dan geen vrouwelijke hormonen meer aan, de menstruatie stopt en je bent niet langer vruchtbaar. Los van de emotionele reactie die deze ingrijpende veranderingen teweegbrengen, komen er vaak ook heel wat lichamelijke klachten kijken bij de overgang. Een overzicht van de typische overgangsklachten en wat je ertegen kunt doen.

Behandeling van overgangsklachten

Tijdens de overgang krijgt bijna iedere vrouw te maken met allerlei fysieke klachten. Gelukkig bestaan er behandelingen voor overgangsklachten zoals opvliegers, hartkloppingen, of schildklierproblemen. Heb je last van kwaaltjes zoals prikkelbaarheid en depressieve gevoelens? Die zijn vaak te wijten aan een veranderende hormoonhuishouding in je lichaam. Lees verder.

Je gezondheid tijdens de overgang

Om overgangsklachten het hoofd te bieden, is het belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden. Vitaminerijke voeding, regelmatig bewegen en je geest gezond houden zijn in deze levensfase extra van tel. Lees verder.

Gratis tips en advies

Alles weten over de overgang? Schrijf je dan nu in voor de MenoVitaal-nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons nieuwe e-book met lekkere, gezonde recepten specifiek voor vrouwen in de overgang (en nog veel meer)!

Jouw mening telt

Vond je de informatie op deze pagina interessant? Laat van je horen in de reacties onder dit bericht. Bedankt, Marina Cluysen.

De overgang infographic

Meer informatie over de overgang:

Lees ook:

  • In de overgang? Wat te doen bij opvliegers tijdens de overgang
  • Overgang | Overgang en gewichtstoename
  • Overgang | Hormonale behandeling of natuurlijke alternatieven?
  • Overgang | Hoe lang duurt de overgang?
  • Overgang | Overgang en vaginale droogheid
  • Laatste wijziging op deze pagina: 28-09-2016

    0 artikelen in winkelwagentje