De overgang

symptomen, klachten en hoe ermee omgaan

De overgang: infographic

Deze 5 tips helpen je door de overgang. Check onze infographic.

Zit jij al in de overgang?

Twijfel jij of je al in de overgang zit? Doe hier de overgangstest.

MenoVitaal blog

Meer tips rond de overgang vind je op mijn blog: MenoVitaal.

 

De overgang

De overgang is de periode waarin de aanmaak van oestrogeen in je lichaam afneemt en je geleidelijk aan ophoudt met menstrueren. De meeste vrouwen krijgen er rond hun vijftigste mee te maken. Vaak gaat de overgang gepaard met allerlei lichamelijke klachten, zoals opvliegers (plotse warmteopwellingen), nachtelijk zweten, vermoeidheid of onverklaarbare prikkelbaarheid. Die klachten worden veroorzaakt door de veranderende hormoonspiegel: tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen geleidelijk af.

De overgang wordt opgesplitst in drie fases: de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze. De perimenopauze start vóór de eigenlijke menopauze. De werking van de eierstokken vermindert, waardoor ook de oestrogeenproductie afneemt. De menopauze is het moment van je allerlaatste menstruatie. De postmenopauze is de periode die daarop volgt, waarin het lichaam stilaan weer tot rust komt.

De duur van de overgang verschilt van vrouw tot vrouw. Gemiddeld begint deze periode ergens tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar, en duurt ze zo’n 5 tot 10 jaar. Uitzonderingen zijn natuurlijk altijd mogelijk. Ook de intensiteit van de klachten kan verschillen. Sommige vrouwen nemen hun toevlucht tot (natuurlijke) overgangsmiddelen om de klachten te verlichten.

In de overgang?

 

Gelukkig bestaan er ook heel wat natuurlijke methoden om overgangsklachten te behandelen. Het voordeel van natuurlijke middelen is dat het overgangsproces zelf intact blijft. Soms kan het wel even duren voor de behandeling aanslaat; de natuur heeft tijd nodig. Hou in elk geval steeds je arts op de hoogte van alle (natuurlijke) behandelingen die je volgt.

Anderen kochten ook

Famosan Salvia Overgang Opvliegers DSFLTAB

60st

€ 23,79

Meer weten

Famosan Salvia

Helpt bij opvliegers en nachtelijk transpireren
Meer weten

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >