Sporten? Alle kleine beetjes helpen!


Leen Steyaert

Een goed boek lezen, gezellig een terrasje doen, bijkletsen met vriendinnen, een avond op de zetel met een mooie film, … Stuk voor stuk dingen die je liever doet dan sporten? Dan is het waarschijnlijk niet meteen je favoriete bezigheid. In dat geval heb ik goed nieuws voor jou: Als het op sporten aankomt, tellen ook de kleine beetjes mee! Een fikse wandeling in het bos of een fietstocht doorheen de velden; meer moet dat niet zijn!Ik heb 10 goede redenen voor jou om meer te bewegen!

Eigenlijk moet je je hele leven op regelmatige basis sporten. Maar zeker wanneer je in de overgang bent, is het erg belangrijk om af en toe je sportschoenen aan te trekken. Het helpt je om je gewicht onder controle te houden en verzacht sommige overgangsklachten.

sporten overgang

Nog niet overtuigd? Dan schotel ik je graag 10 goede redenen voor om meer te bewegen:

1. Je wordt er goedgezind van
Uit onderzoek blijkt dat sporten dé manier is om vrolijk en blij door het leven te gaan. Tijdens het sporten komt er namelijk endorfine vrij in je lichaam. Endorfine wordt ook wel eens het gelukshormoon genoemd omdat dit hormoon ervoor zorgt dat je je blij en gelukkig voelt.

2. Het verzacht pijn
Last van een gewrichtspijnen of spierpijn? Dit komt heel vaak voor bij vrouwen in de overgang. Door regelmatig te sporten, blijf je beter in vorm en heb je hier minder last van.

3. Betere bloedcirculatie
Je bloedcirculatie kan vertragen tijdens de overgang. Dit verergert eventuele spataders en resulteert in een gedehydrateerde, jeukerige huid en verhindert je om helder na te denken.

4. Het stimuleert je immuunsysteem
Een ijzersterke weerstand is essentieel als je het hele jaar door fit en gezond wilt blijven. Door regelmatig te bewegen, stimuleer je je immuunsysteem, waardoor je minder vatbaar bent voor aanvallen van buitenaf.

5. Het houdt je botten sterk
Osteoporose komt heel vaak voor bij vrouwen in de overgang. Je botten worden zwakker en breken makkelijker. 3x per week 5 minuutjes touwtjespringen verhoogt je botdichtheid aanzienlijk.

6. Het levert je spieren op
Een gespierd lichaam is niet alleen beter in staat om je gewrichten te ondersteunen, het helpt je ook om in vorm te blijven. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt. Zo houdt je dus ook je gewicht onder controle. Door slechts 10 minuutjes te sporten voor het ontbijt verbrand je de hele dag door meer energie (en dus ook calorieën).

7. Het verbetert je spijsvertering
Doordat je lichaam minder oestrogeen aanmaakt in de overgang, wordt je spijsvertering trager en heb je vaker last van een opgeblazen gevoel, indigestie en constipatie. Door regelmatig te bewegen zet je ook je spijsverteringsstelsel in beweging waardoor je spijsvertering en stoelgang vlotter verlopen.

8. Het houdt je hart gezond
Hartproblemen komen vaker voor met het ouder worden. Draag zorg voor je hart en sport regelmatig.

9. Het reguleert je metabolisme
Schommelende hormoonspiegels hebben een vertragend effect op je metabolisme, waardoor je gemakkelijker bijkomt. Door regelmatig te bewegen kan je dit beter onder controle houden.

10. Het verbetert je longfunctie
Een goede ademhaling helpt je om gifstoffen uit te stoten. Dit zorgt ervoor dat je bloedwaarden minder gifstoffen bevatten en beschermt je zo ook tegen osteoporose.

sporten overgang

Om rekening mee te houden

Al deze voordelen haal je dus uit een korte, regelmatige sportsessie. Meer dan 10 à 20 minuten heb je eigenlijk niet nodig. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met het volgende:

  • Om het maximale voordeel uit je workout te halen, is het belangrijk dat je deze op regelmatige basis herhaalt. Het is daarom beter voor je om meermaals per week tien minuten te sporten, dan 1x per week 1 uur.
  • Het succes van je workout wordt bepaald door je hartritme. Om goed te zijn, moet deze namelijk omhoog gaan, anders is de inspanning onvoldoende.
  • Zoek een sport die je graag doet. Als jij jezelf elke keer weer een half uur moed moet inspreken alvorens je jouw loopschoenen aantrekt, zal je het niet lang volhouden. Iets dat je met plezier doet, zal je meer motiveren.
  • Overdrijf niet. Zorg ervoor dat je minstens 1 rustdag per week inlast. De overgang vraagt op zich al heel veel van je lichaam en kost erg veel energie. Als je jezelf dagelijks in het zweet werkt, houdt je lichaam onvoldoende energie over. Gevolg? Je lichaam gaat op de rem staan en je metabolisme vertraagt nog meer om voldoende energie over te houden.

Kan je jezelf er echt niet toe brengen om regelmatig te sporten? Probeer dan een meer actief leven te leiden doorheen de dag. Neem de trap in plaats van de lift, ren naar boven, stap 1 à 2 haltes eerder van de bus en leg de rest van je route te voet af, … Opties genoeg!

Sport jij regelmatig? En wat doe je dan?

Laatste wijziging op deze pagina: 13-03-2018

Ontvang elke maand tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang tips en weetjes over een gezonde lifestyle

Inschrijven >>