Overgang

Sporten? Alle kleine beetjes helpen!


Leen Steyaert

Eigenlijk moet je je hele leven op regelmatige basis sporten. Maar zeker wanneer je in de overgang bent, is het erg belangrijk om af en toe je sportschoenen aan te trekken. Het helpt je om je gewicht onder controle te houden en verzacht sommige overgangsklachten.

Nog niet overtuigd? Dan schotel ik je graag 10 goede redenen voor om meer te bewegen:

sporten overgang

 

1. Je wordt er goedgezind van

Uit onderzoek blijkt dat sporten dé manier is om vrolijk en blij door het leven te gaan. Tijdens het sporten komt er namelijk endorfine vrij in je lichaam. Endorfine wordt ook wel eens het gelukshormoon genoemd omdat dit hormoon ervoor zorgt dat je je blij en gelukkig voelt.

2. Het verzacht pijn

Last van een gewrichtspijnen of spierpijn? Dit komt heel vaak voor bij vrouwen in de overgang. Door regelmatig te sporten, blijf je beter in vorm en heb je hier minder last van.

3. Betere bloedcirculatie

Je bloedcirculatie kan vertragen tijdens de overgang. Dit verergert eventuele spataders en resulteert in een gedehydrateerde, jeukerige huid en verhindert je om helder na te denken.

4. Het stimuleert je immuunsysteem

Een ijzersterke weerstand is essentieel als je het hele jaar door fit en gezond wilt blijven. Door regelmatig te bewegen, stimuleer je je immuunsysteem, waardoor je minder vatbaar bent voor aanvallen van buitenaf.

5. Het houdt je botten sterk

Osteoporose komt heel vaak voor bij vrouwen in de overgang. Je botten worden zwakker en breken makkelijker. 3x per week 5 minuutjes touwtjespringen verhoogt je botdichtheid aanzienlijk.

6. Het levert je spieren op

Een gespierd lichaam is niet alleen beter in staat om je gewrichten te ondersteunen, het helpt je ook om in vorm te blijven. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt. Zo houdt je dus ook je gewicht onder controle. Door slechts 10 minuutjes te sporten voor het ontbijt verbrand je de hele dag door meer energie (en dus ook calorieën).

7. Het verbetert je spijsvertering

Doordat je lichaam minder oestrogeen aanmaakt in de overgang, wordt je spijsvertering trager en heb je vaker last van een opgeblazen gevoel, indigestie en constipatie. Door regelmatig te bewegen zet je ook je spijsverteringsstelsel in beweging waardoor je spijsvertering en stoelgang vlotter verlopen.

8. Het houdt je hart gezond

Hartproblemen komen vaker voor met het ouder worden. Draag zorg voor je hart en sport regelmatig.

9. Het reguleert je metabolisme

Schommelende hormoonspiegels hebben een vertragend effect op je metabolisme, waardoor je gemakkelijker bijkomt. Door regelmatig te bewegen kan je dit beter onder controle houden.

10. Het verbetert je longfunctie

Een goede ademhaling helpt je om gifstoffen uit te stoten. Dit zorgt ervoor dat je bloedwaarden minder gifstoffen bevatten en beschermt je zo ook tegen osteoporose.

sporten overgang

Om rekening mee te houden

Al deze voordelen haal je dus uit een korte, regelmatige sportsessie. Meer dan 10 à 20 minuten heb je eigenlijk niet nodig. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met het volgende:

  • Om het maximale voordeel uit je workout te halen, is het belangrijk dat je deze op regelmatige basis herhaalt. Het is daarom beter voor je om meermaals per week tien minuten te sporten, dan 1x per week 1 uur.
  • Het succes van je workout wordt bepaald door je hartritme. Om goed te zijn, moet deze namelijk omhoog gaan, anders is de inspanning onvoldoende.
  • Zoek een sport die je graag doet. Als jij jezelf elke keer weer een half uur moed moet inspreken alvorens je jouw loopschoenen aantrekt, zal je het niet lang volhouden. Iets dat je met plezier doet, zal je meer motiveren.
  • Overdrijf niet. Zorg ervoor dat je minstens 1 rustdag per week inlast. De overgang vraagt op zich al heel veel van je lichaam en kost erg veel energie. Als je jezelf dagelijks in het zweet werkt, houdt je lichaam onvoldoende energie over. Gevolg? Je lichaam gaat op de rem staan en je metabolisme vertraagt nog meer om voldoende energie over te houden.

Kan je jezelf er echt niet toe brengen om regelmatig te sporten? Probeer dan een meer actief leven te leiden doorheen de dag. Neem de trap in plaats van de lift, ren naar boven, stap 1 à 2 haltes eerder van de bus en leg de rest van je route te voet af, … Opties genoeg!

Meer lezen over de overgang

Laatste wijziging op deze pagina: 17-11-2020