Overgang

Wat kan ik nu al doen om overgangsklachten tegen te gaan tegen dat het zover is?


Leen Steyaert

Heel veel klachten worden onterecht toegeschreven aan de overgang. Als je het internet raadpleegt, krijg je een hele lijst met "overgangsklachten" die niets met de overgang te maken hebben, maar wel met een vroegtijdig verouderingsproces dat te wijten is aan gezondheidsklachten die al jaren vóór de overgang hun intrede deden. Daarom is een gezonde levensstijl op elke leeftijd belangrijk.

Overgangsklachten tegengaan

Gezonde voeding en beweging zijn essentieel. Door je lichaam de juiste brandstoffen te geven, zal het uit zichzelf een heleboel kwalen aanpakken. Het zelfgenezend vermogen van je lichaam is zeer groot, vertrouw erop. Stop met het eten van snelle suikers (snoep en frisdranken) en je zal merken dat je energiepeil snel weer stijgt.

Lichaamsbeweging vermindert stress en doet je bloed veel sneller stromen. Dat zorgt voor meer zuurstof in je lichaam en voor een betere nachtrust. Vergeet ook zeker niet om tijdig je emotionele rugzak leeg te maken. Zit je met verdriet, trauma’s of angsten die je niet verwerkt krijgt of geen plaats kan geven? Raadpleeg dan een deskundige.

De menopauze en de periode ervoor is je laatste wake-up call om goed voor je zelf te zorgen en fit te blijven.

Gezonde groeten,
Leen

Meer lezen over de overgang

Laatste wijziging op deze pagina: 13-01-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >