Overgang

Ik ben al meer dan een half jaar niet meer ongesteld geweest. Sinds kort heb ik last van een pijnlijke ovulatie. Is dit normaal?


Leen Steyaert

In de jaren voor de eigenlijke menopauze hebben vrouwen vaak al cyclussen zonder eisprong. Dit worden dan anovulaire cyclussen genoemd. Kenmerkend hiervoor is een onregelmatige of hevige menstruatie.

Om je cyclus op gang te houden, is een ovulatie met een eitje belangrijk. Dit bepaalt namelijk hoeveel hormonen er worden uitgescheiden.

Bij een pijnlijke ovulatie ervaar je een min of meer scherpe pijn die lijkt op het doorkomen van de menstruatie. De pijn concentreert zich vaak aan de linker- of rechterkant ter hoogte van de eileiders en kan uitstralen naar de onderrug. De pijn houdt doorgaans niet langer dan een paar uur aan, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Sommige vrouwen hebben een hele dag pijn of zelfs langer. Een pijnlijke ovulatie is dus niets abnormaals.

Wel of geen eisprong?

Twijfel je of je een eisprong gehad hebt? Dit kan je nagaan door je lichaamstemperatuur op te meten. Als je een eisprong hebt dan zal je lichaamstemperatuur met minimum 0,2 graden gestegen zijn na de eisprong. Meestal zijn je borsten dan ook gevoeliger. Je moet dan wel dagelijks je lichaamstemperatuur nemen om het verschil te kunnen opmerken.

Heb je heel regelmatig pijn en komt je menstruatie niet opnieuw door? Dan adviseer ik toch om eens naar je gynaecoloog te gaan.

Gezonde groeten,
Leen

Meer lezen over de overgang

Laatste wijziging op deze pagina: 13-01-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >