Overgang

Als je haar maar goed zit...


Leen Steyaert

 

Je haar is opgebouwd uit keratine. Keratine wordt geproduceerd in de haarfollikels die net onder de hoofdhuid zijn gelegen. Het haar dat je wast en kamt is eigenlijk dode materie. Een haarspriet kan wel 6 jaar op je hoofd blijven groeien, vooraleer ze uitvalt.

Waarom veroorzaakt de overgang haarverlies?

Niet alle vrouwen leggen het verband tussen haarverlies en de overgang. Toch is het een veelvoorkomend verschijnsel. Oestrogeen en testosteron zijn de twee belangrijkste hormonen voor je haar. Tijdens de overgang vermindert de productie van oestrogeen. Net dit hormoon is verantwoordelijk voor de groei van je haar. Aan de andere kant verhoogt je testosteronproductie, wat ervoor zorgt dat je haar dunner wordt. Een hoger testosteronniveau kan zelfs resulteren in gezichtshaar (hoera voor pincetjes :)!).

haarverlies overgang haargroei
Een snorretje op een stokje is zowat het enige schattige snorretje dat ik ken. Voor alle andere snorretjes bedank ik liever :)!

Daarnaast hebben ook voeding, stress, ziekte en medicatie een effect op je haarverlies. Het is belangrijk dat je nagaat wat de oorzaak is van je probleem, om het efficiënt aan te pakken. Indien het probleem niet wordt veroorzaakt door ziekte of medicatie, kan je jouw haarverlies aanpakken met de volgende tips:

Tips om je haarverlies aan te pakken

1. Wees lief voor je haar

Gebruik een zachte shampoo om je haren te wassen en probeer knopen en hardhandig uitkammen te voorkomen. Verven is slecht voor je haar en vergroot de kans dat het uitvalt. Een hoofdmassage stimuleert de bloedtoevoer in je hoofd, waardoor je haar beter groeit.

2. Eet je haar gezond

Aan de hand van bepaald voedsel kan je de kwaliteit van je haar verbeteren. Proteïne en ijzerrijk voedsel zijn erg goed om je haar sterker te maken. Vitamine C helpt ervoor dat ijzer beter wordt opgenomen in je bloed.

Ook zink helpt je in je strijd tegen haarverlies. Het zorgt namelijk voor een gezonde huid, haar en nagels. Zink vind je in kleine hoeveelheden in diverse voedingsmiddelen zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen.

3.Vermijd stress

Stress is een echte boosdoener voor je haar, zelfs als je niet in de overgang zit. Probeer stress tot een minimum te beperken. Niet alleen je haar vaart er wel bij, ook je nachtrust. Om komaf te maken met stress, kan je sporten. Daarnaast stimuleert sporten de bloedtoevoer naar je hoofd.

Heb jij ook last van haaruitval sinds je in de overgang zit? Of heb je nog andere tips? Ik hoor het graag! Als je haar maar goed zit, toch :)!?

haarverlies

Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 27-11-2019

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >