In de zomer komen huidproblemen vaker voor. De rondvliegende insecten, bloeiende planten en het zonnetje missen hun effect niet. Bereid je huid goed voor zodat ze er na de zomermaanden nog altijd stralend uitziet. Ontdek hier hoe je dat het beste aanpakt.
Juist ja… Je bent wat je eet, toch?! Een gezond, huidvriendelijk ontbijt (met véél fruit) bereidt je huid voor op een warme zomerdag. Zomers fruit zoals bosbessen, bramen, frambozen en zwarte bessen bevatten werkzame stoffen die de circulatie bevorderen. Daarnaast bevatten bessen veel vitamine C. Erg goed voor je huid, want dit gaat vlekken tegen en verhoogt je weerstand. Grapefruit, kiwi, sinaasappel en citroen zijn ook echte vitamine C-bommetjes.
Een appel bij het ontbijt brengt vitamine A, C én minerale zouten aan. Vooral als je veel zweet is een appel een goede keuze: dit vult de verloren zouten en vitamine A weer aan.
In de zomer droogt je huid gemakkelijker uit. Ga dit tegen door voldoende te drinken. En (jammer, maar helaas?) met drinken bedoelen we water.
Lekker inzepen en afspoelen onder een lange, hete douche? Echt niet! Gebruik een aangepast product om je huid te wassen. Gewone zeep en warm water onttrekken namelijk vet aan je huid en maakt ze zo droger. Gebruik liever lauw water en een zachte douchegel. Smeer je bodymelk meteen na het douchen of baden in, wanneer je huid nog een beetje vochtig is. Zo trekt de lotion beter in en wordt je huid extra goed gehydrateerd.
Zomertijd is rokjestijd. Weg met ontsierende haartjes! Verwen je huid na het scheren of epileren met een lichte huidcrème. Last van irritatie? Een dun laagje Bioforce crème kalmeert je huid snel. Deze vette crème maakt ook ruwe, rode en droge plekjes snel weer zacht.
Bij warme temperaturen drogen je handen extra uit. Terug zachte handen in een vingerknip? Plaats je handen gedurende minstens vijf minuten in een badje met lauwwarme olie. Dat mag olijfolie, jojoba-olie, amandelolie of teunisbloemolie zijn. Haal je handen er weer uit en masseer ze beurtelings, vertrekkende vanuit de vingertoppen tot aan je knokels. Verwijder de overtollige olie met een tissue en masseer nogmaals.
Superboost
Wil je de huid van je handen een echte boost geven? Bevochtig dan je handen lichtjes. Neem vervolgens een handjevol zout of suiker en wrijf hiermee goed over je hele hand aan de binnen –en buitenkant. Te ruw? Meng dan wat zout of suiker met wat olie tot een zachte scrub en wrijf je handen hiermee in. Spoel achteraf goed af met helder, lauw water en wrijf ze in met Bioforce crème of Symphytum crème.
Handmasker
Je kan ook zelf een handmaskertje maken met olijfolie of goudsbloemolie, honing en een beetje citroensap. Meng dit alles tot een heerlijk zacht mengseltje dat je dik op je handen aanbrengt. Trek hierover dunne, rubberen handschoenen aan en laat zo lang mogelijk intrekken. Je kan dit zelfs doen voor je gaat slapen en het de hele nacht laten inwerken. Je handen zien er de volgende ochtend tien jaar jonger uit.
In de zomer draag je vaak open schoenen, sandaaltjes of teenslippers. Daardoor worden je voeten sneller vuil en de zon en de wind drogen de huid van je voeten gemakkelijk uit. Je voetjes verdienen daarom regelmatig een speciale verwenbeurt. Waarop moet je letten?
Gebruik geen zeep of te warm water. Was je voeten met een zachte gel. Spoel en droog ze goed af. Smeer daarna een dun laagje Bioforce crème op je voeten en tussen je tenen. Zo wordt je huid goed gevoed en krijgt voetschimmel geen kans. Heb je toch een voetschimmel opgelopen? Dep de plekjes 2x daags met pure Molkosan en smeer Bioforce crème.
Wellnessbehandeling
Je kan ook gaan voor een uitgebreide wellnessbehandeling bij je thuis. Maak een brij met wat zeezout en melk of room en gebruik dit als scrub na het wassen. Spoel nadien af met lauw water. Neem vervolgens een voetbadje met een kruidenaftreksel of etherische olie van hooibloemen, Arnica, lavendel… Gebruik nooit badschuim in een voetbad; dit ontvet de huid en droogt ze uit!
Verwijder overtollige eelt met een puimsteentje en knip je nagels recht af. Smeer tenslotte je voeten in met Bioforce crème of een goede voetenbalsem.
Zéér droge huid of kloofjes?
Last van een zéér droge huid? Smeer de voeten na het wassen in met een goede huidolie en plaats ze dan tien minuten in een warm voetbad. Dep ze droog en breng een dun laagje crème aan. Trek vervolgens lichte, katoenen sokken aan.
Last van kloofjes? Bioforce crème bevat 6 helende kruiden en lanoline. Kloofjes herstellen super snel met deze crème. Smeer de plekjes goed in, dek af met een pleister of verbandje en laat dit goed inwerken (je kan het zelfs een hele nacht laten zitten). Herhaal nog één à twee keer indien nodig.
Voeten in topconditie!
Deze zomerse oefeningen houden je voeten in topconditie:
De drie toverwoorden hier zijn: reinigen, verstevigen en voeden!
Eerste werk ’s morgens: je huid reinigen en daarna deppen met rozenwater. Dit verzacht je huid en voorkomt rimpels. Smeer je gelaat vervolgens altijd in met een dagcrème die je huid laat ademen, maar haar toch beschermt tegen externe invloeden. Crème Symvita is een heerlijke dagcrème die je huid laat stralen en rimpelvorming tegengaat.
Voor je gaat slapen, moet je altijd je huid goed reinigen en insmeren met een vettere nachtcrème zodat ze kan herstellen gedurende de nacht. Symphytum crème bevat smeerwortel en werkt sterk voedend en herstellend. Resultaat? Een mooie, soepele huid!
De zon is heerlijk! Zalig genieten op een tuinzeteltje met een goed boek en een lekker drankje! Dat de zon veel voordelen heeft, is gekend. Maar ook het omgekeerde is ondertussen voldoende geweten: de zon kan heel wat schade berokkenen, met name aan je huid. Gebruik daarom altijd zonnecrème. Eigenlijk moet je zelfs smeren op dagen dat de zon niet echt schijnt, want zelfs van achter de wolken kan ze je huid schaden. Wees niet te zuinig met zonnecrème: een dikkere laag beschermt beter. Smeer meermaals per dag als je de hele dag buiten blijft of als je uit het zwembad komt. Kies een crème, olie, melk of lotion die goed intrekt.
Ben je al wat ouder? Gebruik dan een hogere beschermingsfactor. Met het ouder worden, wordt je huid namelijk dunner.
Toch verbrand? Bioforce crème hydrateert en voedt de verbrande huid en herstelt ze snel. Zorg dat je deze crème steeds bij je hebt. Blijf nadien een paar dagen uit de zon zodat je huid kan herstellen.
Ongeveer 1 op 10 van alle Belgen (voornamelijk vrouwen) heeft last van zonneallergie. Meestal treden de symptomen op tussen je 20ste en 40ste levensjaar. Bij zonneallergie is er sprake van overgevoeligheid van de huid voor ultraviolet (zon)licht. Het is een abnormale huidreactie die optreedt na normale blootstelling aan (zon)licht. De aandoening is voornamelijk seizoensgebonden en treedt op wanneer je intensief aan zonlicht wordt blootgesteld. Meestal is dat bij de eerste zonnige dagen van het voorjaar.
Vaak blijft je gezicht (evenals je nek en je handen) buiten schot, omdat dit zowat het hele jaar door blootgesteld wordt aan zonlicht. Zo treedt er gewenning op.
Deze symptomen verdwijnen vanzelf na 7 à 10 dagen als je uit de zon blijft. Je houdt er ook niets aan over.
Heb jij ook last van zonneallergie? Je huisarts kan een antihistaminicum voorschrijven. Verder kan je de reactie onder controle houden door zonlicht zoveel mogelijk te vermijden, je huid te bedekken als je naar buiten gaat en door zonnecrème met een hoge beschermingsfactor te smeren.
Sommige planten in de wegberm zorgen voor een branderig gevoel. Blijf er dus af. Bekende planten die de huid irriteren zijn brandnetel, berenklauw, Sint-Janskruid, wilde peen en bleekselderij. Lees er hier meer over.
Last van een jeukende of geïrriteerde huid? Bioforce crème rekent er snel mee af!
Was je even te enthousiast en heb je een bult opgelopen? Houd er eerst een koude omslag, ijs of een koud stukje metaal tegen. Breng daarna Arnica forte gel aan. Deze bevat een erg hoog gehalte aan valkruidextract waardoor verdere zwelling en blauwe plekken voorkomen worden.
Ga je het bos of de wei in? Draag lange mouwen en pijpen om insectenbeten te voorkomen. Toch gebeten? Meestal volstaat het om op de plaats van de steek ijs of een koude, vochtige doek te leggen. Indien de angel er nog insteekt, moet die zo snel mogelijk worden verwijderd. Lees in dit artikel meer over het behandelen van jeukende insectenbeten.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >