A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Last van winderigheid? Dit zijn de oorzaken en remedies

door Marina Cluysen, op 6 mei 2013, Spijsvertering
2

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Een slechte spijsvertering, constipatie of aangetaste darmflora kunnen gisting of rotting in de darmen veroorzaken. Het gevolg? Het ontstaan van gassen, winderigheid of flatulentie. Voor velen onder ons is dit een gênant probleem.

Oorzaken van winderigheid?

Een volwassene stoot gemiddeld 200 tot 2.000 ml gas uit per dag. Oftewel zo’n 10 à 20 windjes per dag. Dat is volkomen normaal, want tijdens de spijsvertering komt er lucht vrij in het darmkanaal. Overmatige winderigheid kan verschillende oorzaken hebben:

 • Gebruik van medicijnen
 • Chronische darmaandoening
 • Angst en stress
 • Bepaalde voedingsstoffen als kersen, uien, kolen, zuivelproducten, bonen, knoflook, erwten, prei, spruitjes, appels en peulvruchten
 • Ouder worden
 • Recente bevalling of zwangerschap
 • Verkeerd voedingspatroon: te veel, te snel of onregelmatig eten
 • Overgewicht
 • Roken
 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Tekort aan enzymen
 • Lucht inslikken door snel eten, kauwgom of drinken van koolzuurhoudende dranken

Stinkende scheten

De meeste windjes zijn geurloos. Dat komt omdat het gas in onze darmen voornamelijk uit stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan bestaat. Stuk voor stuk reukloze gassen. Soms komen er echter zwavelverbindingen vrij bij de afbraak van bepaalde eiwitten en dat zorgt voor stinkende winden. En die kunnen al eens voor beschamende situaties zorgen…

Remedies tegen winderigheid

Winderigheid door opname van bepaalde voedingsmiddelen is makkelijk op te lossen: pas je voedingspatroon aan. Schrijf gedurende enkele dagen op wat je eet en bekijk welke voedingsmiddelen je beter kan vermijden. Voeg ‘melkzure’ producten als yoghurt, kwark of kefir toe aan je menu.

>> Meer over winderigheid stoppen met voeding

Tip van A.Vogel: eet geen groenten en fruit tijdens eenzelfde maaltijd. Wacht een uurtje met het eten van fruit na je hoofdmaaltijd. Hetzelfde geldt voor rauwkost en vruchtensap.

Om je darmflora in balans te brengen kan je een probioticum of kruidenmiddeltjes nemen. Het A.Vogel Aciforce voedingssupplement verrijkt en herstelt de darmflora met goede bacteriën. Je kan ook een preventieve probioticumkuur nemen om de weerstand van jouw darmflora te verhogen. Daarnaast bevorderen ook kruiden als aloë vera, venkel, anijs, kummel, bonenkruid, lavas, dille, tijm, rozemarijn, pepermunt, moerasspirea en gember de spijsvertering.

2

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • willy henneco, 348 dagen geleden

  ik heb al weken last van overdreven winderigheid. welk product of geneesmiddel kan dat verhelpen? groetjes

  • Marina , 348 dagen geleden

   Dag Willy, je kan kiezen voor Molkosan of Molkosan Fruit om je algehele spijsvertering te verbeteren. Je mengt elke dag 1 à 2 soeplepels ervan in een glas water en drinkt het op bij de maaltijd. Als extra ondersteuning kan je Boldocynara forte tabletjes gebruiken 2x daags na de maaltijd. Dit stimuleert je lever en helpt tegen opgeblazenheid en winderigheid. Verminder ook de hoeveelheid koolhydraten en vermijd de in het artikel genoemde soorten voeding. Drink wat meer water.

 • Lauwers Guido, 334 dagen geleden

  winderig ok maar het stinken is echt niet te rieken dat ik bijna het huis niet meer uit durf.
  kan er iemand om hulp komen a u b

  • Marina , 334 dagen geleden

   Dag Guido, langskomen zal niet gaan 🙂 maar je kan wel de tips in het artikel nog eens goed doorlezen en daarvan toepassen wat je denkt dat voor jou goed is. Zeker je voeding aanpassen kan al veel resultaat geven (verminder de koolhydraten en de vetten). Ook is het goed om eens naar de dokter te gaan. Deze kan bijvoorbeeld nagaan of je een enzymensupplement nodig hebt of ook wel nakijken of je al medicatie neemt die deze stinkende winderigheid tot gevolg kan hebben. Hij kan dan iets anders voorschrijven.

 • More in Spijsvertering
  tegen een opgeblazen gevoel in de buik
  Wat te doen tegen een opgeblazen gevoel in de buik?

  Niets is zo vervelend als een opgeblazen gevoel in je buik: je broek begint te knellen en je buik voelt...

  Close