Je beter concentreren tijdens het studeren?

Zo pak je het aan!


Marina Cluysen

Het is ongelooflijk hoe interessant de wereld rondom je is wanneer je aan het studeren bent. Plots vallen de gekste details je op en voor je het weet zit je een uur naar een vlieg op je bureau te staren. Het enige waar je je maar niet op kan concentreren? Je studieboeken. Geraak je dan eindelijk toch op gang? Dan is dat vaak maar van korte duur…  Frustrerend! Je beter concentreren tijdens het studeren is gelukkig geen gave waarmee je geboren wordt. Het lukt bij de één wel vlotter dan bij de ander, maar iedereen kan het leren J! En met deze tips lukt het jou ook.

1. Beter concentreren tijdens het studeren – kies je moment

Ben jij een ochtendmens of een avondmens? Met andere woorden: op welk moment van de dag ben jij het meest productief? Zodra je dat weet, kan je jouw studieschema opbouwen op basis van jouw eigen ritme. Voor een avondmens is het doorgaans enorm moeilijk om productief bezig te zijn voor de middag. En voor een ochtendmens is het dan weer erg moeilijk om geconcentreerd te studeren na 19u00 ’s avonds. En op zich hoeft dat allemaal geen probleem te zijn. Als je jouw momenten maar weet te kiezen en hier bewust op inspeelt.

2. Beter concentreren tijdens het studeren? Weg met afleiding ! 

Tegenwoordig is afleiding overal en altijd aanwezig bij het studeren. Denk maar aan je gsm die je steeds bij de hand hebt. Of je laptop (die door steeds meer studenten wordt ingezet als extra studiemateriaal, bijvoorbeeld voor het maken van samenvattingen). Een wereld vol afleiding en amusement is zo altijd slechts 1 vingerklik verwijderd. Erg verleidelijk natuurlijk.

Als je je laptop nodig hebt om te studeren, kan je deze moeilijk wegleggen. Al de rest kan je wel verwijderen uit je kamer. Leg je gsm in de keuken, ruim je bureau op zodat er geen afleidende foto’s op staan, … Betere studieresultaten én een opgeruimde kamer? Twee vliegen in 1 klap!

Probeer ook steeds in een rustige, stille omgeving te studeren. Een ruimte waar constant andere mensen rondom je heen lopen en lawaai maken, werkt niet bevorderlijk.

Extra tip: probeer verschillende studieruimtes uit. Je zal merken dat je je in sommige ruimtes beter kan concentreren dan in andere. Om welke reden dan ook. Op zoek maar!

3. Beter concentreren tijdens het studeren – leer luidop

Wanneer je je leerstof hardop leest, is de kans groter dat je het onthoudt. Je bent immers veel bewuster bezig met de leerstof (je leest hem én je hoort hem), waardoor de kans op afleiding een pak kleiner is. Probeer elk (sub)hoofdstuk dat je af hebt ook even in je eigen woorden uit te leggen. Dit kan je voor de spiegel doen, of je kan je mama inzetten als Chinese vrijwilliger. Door dit te doen, ben je echt heel bewust bezig met het studiemateriaal en merk je ook meteen waar de gaten nog zitten in je geheugen.

4. Beter concentreren tijdens het studeren door te bewegen

Hoe hard je ook probeert, je kan nu eenmaal slechts een beperkte tijd aan 1 stuk door geconcentreerd bezig zijn. Om het studeren wat te breken, lassen studenten daarom massaal pauzes in om de zoveel tijd. Gebruik die pauze echter slim. Kruip niet op de zetel voor een filmpje, maar trek erop uit voor een korte wandeling of jogsessie. Door te bewegen in de frisse buitenlucht kom je achteraf terug met een fris hoofd binnen en heb je weer meer energie om verder te studeren. Bovendien doet de extra zuurstof ook je hersenen weer beter werken, waardoor je je weer beter kan concentreren tijdens het studeren.

5. Jezelf doelen stellen om je beter te concentreren tijdens het studeren

Wanneer je die dikke cursus voor je ziet liggen, zinkt de moed je misschien al in de schoenen als je bedenkt hoeveel je nog moet doen. Door jezelf studiedoelen te stellen, wordt het allemaal een pak meer behapbaar. Zo kan je je voornemen om ‘vandaag’ minstens 40 pagina’s te studeren, of om hoofdstuk ‘X’ af te werken binnen de 4 uur, of … . Zo dwing je jezelf in elk geval om geconcentreerd bezig te zijn.

Als je een beetje competitief bent ingesteld, kan het bovendien extra motiverend werken om dat doel te halen én zelfs te overtreffen.

Veel studeerplezier!

Ook interessant?

Laatste wijziging op deze pagina: 11-04-2024

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >