Slaap

Het verband tussen een goede nachtrust en goede punten


Marina Cluysen

Om meteen met de deur in huis te vallen: studenten die 7 uur slapen scoren gemiddeld 8.5% beter op hun examens dan studenten die slechts 6 uur geslapen hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent en KULeuven. Ongelooflijk hoe veel verschil 1 uurtje slaap kan maken!

Uit datzelfde onderzoek kwam naar voren dat zo’n 30% van de bevraagde studenten slechte slapers zijn. Een beduidend aantal!

Het belang van een goede nachtrust tijdens de examens

Wie voldoende slaapt, voelt zich over het algemeen beter en is gemotiveerder om dingen te ondernemen. Een goede nachtrust optimaliseert de werking van de hersenen bovendien. Een goed voorbeeld daarvan is dat de leerstof die je overdag geblokt hebt, ‘s nachts tijdens je slaap geïntegreerd en verenigd wordt met bestaande kennis. Zo komt het dus dat je na een nachtje slapen opstaat met heel andere (en betere) inzichten dan op het moment dat je ging slapen.

Het is daarbij voornamelijk belangrijk om voldoende te slapen. Opmerkelijk, want je slaapt dus beter 8 uur slecht, dan 4 uur goed. De verklaring zit hem in het feit dat je in je REM-slaap associaties maakt tussen nieuwe informatie en reeds opgedane kennis, en dat je de opgedane kennis opslaat in je langetermijngeheugen.

Redenen genoeg dus om tijdens de examens op tijd onder de wol te kruipen en geen nachtje door te blokken! Dat uurtje slaap dat je mist, kan wel eens net het verschil maken tussen gebuisd of geslaagd.

Tips om beter te slapen tijdens de examens

1. Doe aan slimme powernaps

Wanneer het leren even niet meer wilt lukken omdat je te moe bent, kan een powernapje wonderen doen. Het enige probleem met powernaps? Ze kunnen ervoor zorgen dat je ’s nachts minder goed slaapt. Houd daarom rekening met deze heilige regel: een powernap mag nooit langer dan 30 minuten duren én moet voor 15u00 afgelopen zijn. Een powernapje in de vooravond is dus geen goed idee!

2. Opgepast met koffie!

Studenten durven wel eens grote hoeveelheden koffie te drinken. Ideaal om wakker te blijven. Op zich ook slim, want cafeïne stimuleert de hersenactiviteit waardoor je geheugen ook beter werkt. Maar cafeïne houdt je dus ook uit je slaap wanneer je het te laat op de dag drinkt. Let er daarom mee op en stop tijdig met het drinken van cafeïne.

Een lekker kopje Bambu is een beter alternatief voor koffie! 

3. Niet studeren in bed

Je bed dient enkel om in te slapen, niet om in te studeren. Je bed zit uiteraard een pak comfortabeler dan je bureaustoel en als je vele uren aan je bureau doorbrengt, wil je wel eens veranderen van houding. Toch is het geen goed idee om dan met je cursussen in bed te duiken. Zo ga je je bed onbewust associëren met werken, studeren, spanning, stress, … . Zorg ervoor dat je hersenen je bed associëren met rust en een goede nachtrust. Zo val je sneller in slaap wanneer je tussen de lakens kruipt en slaap je beter.

Meer lezen over slaap en stress?

Laatste wijziging op deze pagina: 23-03-2020