Stress

Kalm blijven tijdens de examens?

5 tips!


Marina Cluysen

Je ouders zullen het je niet snel vertellen, maar stiekem zijn zij even blij als jij wanneer de examens erop zitten. Ook voor hen is het een stresserende periode. Ze duimen dat je het goed doet en lopen op de tippen van hun tenen om jou het leven zo aangenaam mogelijk te maken. Niet erg prettig J. Wil je jezelf (en je ouders) heel wat stress besparen? Dan kan je gebruik maken van deze 5 tips om kalm te blijven tijdens de examens.

Kalm blijven tijdens de examens

1. Bereid je voor

Globaal genomen zijn er 2 à 3 grote studiemomenten per academiejaar: december, maart/april en juni. Als student weet je dus al lang op voorhand dat deze maanden in het teken van studeren staan. En je kan je dus prima voorbereiden op die maanden. Zorg ervoor dat al je notities in orde zijn voor je begint met studeren, maak een lijstje van alle vakken die je moet studeren, noteer erbij wat je moet kennen per vak en denk al eens na welke vakken of hoofdstukken je moeilijk vindt. Snap je iets niet? Dan is het nu de moment om uitleg te vragen bij je leerkracht.

2. Stel een studieschema op

Op basis van alle informatie die je in tip 1 bij elkaar verzamelde, kan je heel makkelijk een studieschema uitwerken. Dankzij zo’n schema valt er heel wat stress van je af. Je hoeft je namelijk niet meer constant af te vragen of je ‘alles gestudeerd zal krijgen’, of je ‘geen stukken vergeet te leren’, … . Neen: jij hebt zwart op wit staan wat je moet kennen en kan dit lijstje gewoon doorlopen en afvinken.

Dankzij een studieschema krijg je rust in je hoofd én kan je beter studeren. Kalm blijven tijdens de examens? Check!

Tip: voorzie ook buffermomenten in je schema. Zo hoef je niet te stressen wanneer het studeren niet wilt vlotten: je hebt namelijk voldoende marge ingebouwd waardoor je schema niet te strak is.

3. Praat je zorgen van je af

Maak je je zorgen over de aankomende examens? Praat er dan over met iemand. Dat kan een vriend/in zijn, een leerkracht, studiebegeleider, je ouders, … . Maakt niet uit bij wie je je hart lucht, het belangrijkste is dat je je zorgen van je af praat. Door erover te spreken, zie je alles namelijk veel beter in perspectief en kan je vaak veel van je zorgen relativeren. Wat een half uurtje ervoor nog onoverkomelijk leek, is dankzij de goede raad van je vertrouwenspersoon ineens terug een pak haalbaarder.

4. Trek erop uit

Geen betere remedie tegen drukte in je hoofd, dan een half uurtje sporten. Tijdens een jogsessie, wandeling of zwempartijtje kan je je hoofd helemaal leegmaken. Ideaal om de opgebouwde stress terug af te bouwen en met een leeg hoofd weer achter je studieboeken te kruipen.

5. Rustgevende kruiden tegen stress

Passiflora forte Rustgevend helpt snel bij stressmomenten | A.Vogel ProductenPassiflora forte van A.Vogel is een extra krachtig, zuiver natuurlijk middel dat ontspannend werkt bij kortstondige stress, innerlijke onrust en spanning. Het bevat een krachtige combinatie van passiebloem, citroenmelisse en valeriaan. Planten die bekend staan om hun rustgevende werking. Het helpt snel, terwijl lichaam en geest wel fris en alert blijven. Passiflora forte is ideaal tijdens de examenperiode: het helpt je kalm blijven tijdens de examens, maar het houdt je hoofd wel helder en versuft niet.

Meer lezen over slaap en stress?

Laatste wijziging op deze pagina: 21-04-2022

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >