Heeft je kind het terug-naar-school virus te pakken?


Marina Cluysen

Waarom worden kinderen vaak ziek wanneer ze weer naar school gaan?

Veel ouders kennen het fenomeen. Na een lange vakantieperiode van 2 maanden, waarin geen vuiltje aan de lucht was en je kind in perfecte gezondheid verkeerde, duiken met de start van het nieuwe schooljaar ook de kwaaltjes weer de kop op. Hoe komt dat precies?

Tijdens de schoolvakantie gingen kinderen op vakantie, op kamp en op uitstap en kwamen ze in contact met veel verschillende mensen en plaatsen. Het lijkt onvermijdelijk dat ze op die manier iets oppikken. Van zodra iedereen weer de dag doorbrengt in gesloten gebouwen dicht op elkaar, verspreiden deze indringers zich razendsnel. Vraag maar aan de leerkracht!
Ook is de start van het nieuwe schooljaar voor veel kinderen, zeker de kleintjes, erg vermoeiend. Daardoor vermindert de weerstand en zijn ze vatbaarder voor ziektes.

Hoe het terug-naar-school virus voorkomen?

Gezonde voeding is essentieel voor een goede weerstand. Zorg er dus voor dat je kind veel verse, felgekleurde groenten en fruit eet. Dit is altijd de basis voor een gezond voedingspatroon, maar besteed er zeker de eerste weken van het schooljaar extra aandacht aan. Geef ze een gezonde brooddoos mee met wat rauwkost en fruit en voorzie ’s avonds een voedzame maaltijd boordevol groenten.

weerstand kind versterken: gezonde brooddoos

Moedig je kind ook aan regelmatig de handen te wassen op school. Zeker na elk toiletbezoek en voor het eten. Snel afspoelen met koud water volstaat niet. Leer ze aan om goed te wassen met warm water en zeep.

Besteed de eerste weken van het schooljaar ook extra aandacht aan voldoende nachtrust om de weerstand op peil te houden.

Wat kan ik doen om het herstel van mijn kind te bevorderen?

Heeft je kind het terug-naar-school virus al te pakken? Dan zijn er een aantal zaken die je kan doen om het herstel te bevorderen.

Zorg ervoor dat je kind voldoende rust, gezond eet en volg symptomen nauw op. Aarzel niet om hem/haar een dagje of twee thuis te houden. Dit helpt je kind beter te herstellen en zorgt er ook voor dat klasgenoten niet besmet worden.

Zet veel groenten en fruit op het menu. Een makkelijke manier om dat te doen is met smoothies en soepen. Deze hartige kippensoep helpt de luchtwegen open te houden en verbetert de eliminatie van afvalstoffen. Net wat je nodig hebt bij winterse luchtwegklachten.

weerstand kind versterken: kippensoep

Kies ook voor voeding die rijk is aan vitamine C zoals sinaasappelen, paprika’s, spruiten, aardbeien en grapefruit.

Ook gehydrateerd blijven, is belangrijk, zeker als je kind een buikvirus te pakken heeft. Zorg ervoor dat je kind voldoende water drinkt. Ook smoothies en soepen zorgen voor extra vochtinname.

Meer weten over weerstand?

Alles over:

Laatste wijziging op deze pagina: 10-02-2020