Kan je met sporten je humeur een boost geven?


Marina Cluysen

Onderzoekers zijn er ondertussen van overtuigd dat het onmogelijk is om een gezond brein te hebben zonder je lichaam regelmatig in beweging te zetten. Beweging stimuleert de bloedtoevoer naar je hersenen. Die toevoer van zuurstofrijk bloed beschermt je geestelijke vermogens tegen achteruitgang.

Het is wetenschappelijk bewezen dat beweging niet alleen je stressniveau verlaagt, maar ook een positieve invloed heeft bij depressie en angsten. Er gebeurt heel wat in je lichaam als je sport: je bouwt spiermassa op, je wordt sterker, meer flexibel, je verliest gewicht en je uithoudingsvermogen verbetert. Maar hoe kan je met sporten je humeur een boost geven?

Wanneer je sport maakt de hypofyse endorfines aan omdat je lichaam sporten ziet als een vorm van fysieke stress. Deze endorfines werken pijnstillend en geven je een plezierig en euforisch gevoel.

Hoe beweging je stemming beïnvloedt

Of je nu last hebt van stress, depressieve gevoelens of angsten, regelmatig bewegen kan helpen. Beweging beïnvloedt je stemming op verschillende manieren:

1. Je slaappatroon verbetert

Fysieke inspanning maakt je moe en verbetert de kwaliteit en duur van je slaap. Beweeg je in de buitenlucht? Dan doe je ook nog eens een portie daglicht op. Dat kan helpen om je slaap/waakcyclus te resetten.

2. Je geheugen wordt scherper

Stress heeft een negatieve invloed op je geheugen en zorgt ervoor dat je vergeetachtig wordt. Wanneer je sport en je hartslag de hoogte in jaagt, wordt er meer bloed en zuurstof naar je hersenen gestuurd waardoor je geheugen verbetert.

De endorfines die vrijkomen, geven je een goed gevoel en zorgen ervoor dat je je beter kan concentreren. Regelmatig bewegen stimuleert ook de groei van nieuwe hersencellen en voorkomt achteruitgang van je geestelijke vermogens als je ouder wordt.

3. Je produceert “feel good” hormonen

humeur een boost geven met sporten productie endorfines

Door beweging wordt de productie van “feel good” hormonen zoals endorfines gestimuleerd. Daarnaast verlaagt beweging het niveau van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline, die op lange termijn een schadelijk effect hebben op je lichaam.

4. Je krijgt meer energie

Als je hartslag verhoogt, wordt er meer zuurstof rondgepompt waardoor zowel je lichaam als je brein meer energie krijgen.

5. Je wordt er ontspannen van

Wanneer je beweegt, ga je als vanzelf dieper ademen en wordt je lichaam meer ontspannen. Zeker als je alles geeft, verleg je je focus naar het sporten en weg van stress en piekergedachten.

6. Je zelfvertrouwen vergroot

Door jezelf doelen te stellen en je vooruitgang bij te houden, krijg je meer zelfvertrouwen. Sporten kan een uitdaging zijn, die je niet alleen fysiek maar ook mentaal op de proef stelt. Wanneer je je doelen bereikt, kan je trots zijn op jezelf.

7. Je voelt je minder eenzaam

Als je kiest voor een sport die je in groep beoefent, geniet je ook meteen van de sociale voordelen. Het kan ontzettend leuk zijn om samen te trainen en wie weet maak je nog nieuwe vrienden.

Hoe lang moet je sporten?

Je hoeft geen uren aan een stuk te sporten om van al deze voordelen te kunnen genieten. Meer nog, langdurig sporten verhoogt eerder je cortisol (stress) niveau. Je houdt het dus beter bij kortere workouts. Zelfs 20 minuten volstaat al. Als je ook 20 minuten nog te veel vindt, kan je het opsplitsen in 2x 10 minuten die je makkelijk in je dag kan inpassen.

De 5 beste sporten om blij van te worden

Probeer een aantal sporten en kies er eentje uit die jij leuk vindt. Als je een beginner bent, start rustig aan en ga niet meteen trainen voor een triatlon. Je loopt dan het risico dat je er alleen maar meer stress van krijgt.

1. Yoga

humeur een boost geven met sporten yoga

Yoga zorgt voor meer ontspanning omdat je gefocust bent op de houding die je wil aannemen en je tegelijk concentreert op je ademhaling. Meer aandacht besteden aan je ademhaling verbetert de zuurstoftoevoer en is essentieel voor je fysieke en mentale welzijn.

2. Wandelen

Door het verhogen van je hartslag en de verbeterde zuurstoftoevoer, verbetert ook je stemming. Zelfs op een rustig tempo kan wandelen zorgen voor gevoelens van plezier, welzijn en rust. Ook in de natuur zijn, zorgt voor het verlagen van je stressniveau.

3. Hardlopen

humeur een boost geven met sporten hardlopen

Iedereen heeft wel eens gehoord van de “runner’s high”. Hardlopen is één van de sporten bij uitstek om je endorfineproductie te boosten. Je lichaam maakt pas na 5-15 minuten endorfines aan. Vandaar dat het in het begin soms moeizaam gaat en je dan in een soort flow komt. Hardlopen onder de vorm van runningtherapie wordt zelfs ingezet als behandeling bij depressies.   

4. Dansen

Eens alles lekker losgooien op de dansvloer. Weinig zaken die beter helpen om je zorgen van je af te zetten en je stress te verminderen. Maar je kan dit ook gewoon in je huiskamer doen. Zet een leuk muziekje op en dans alsof niemand kijkt.

5. Zwemmen

Ook zwemmen is een goede manier om je stemming te verbeteren en bovendien minder belastend voor je gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen. Ideaal als je last hebt van een blessure. Door te zwemmen kan je je spieren versterken en uithouding verbeteren zonder je gewrichten extra te belasten. De ritmische beweging van het zwemmen kan zelfs een meditatief effect hebben.

Ook interessant?

Laatste wijziging op deze pagina: 12-07-2018

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >