Spisjvertering

9 verbazingwekkende weetjes over de lever


Marina Cluysen

Functies van de lever

Allereerst even wat meer over de functie ervan. Jouw lever is een druk baasje. Als een soort vuilverwerkingsdienst reinigt hij je lichaam. Hoe gezonder je eet, hoe makkelijker dat is. Maar met ons moderne voedingspatroon is dat een hele opgave aan het worden. En daar blijft het niet bij, want je lever voert nog hónderden andere taken uit. Het reinigen van je bloed, afbraak van afvalstoffen die vrijkomen bij de spijsvertering of binnenkomen via de omgeving, het omzetten van hormonen, vitamines en voedingsstoffen, het deels regelen van de bloedsuikerspiegel, … .

Het is dus zeker de moeite waard om er lief voor te zijn.

Het belang van een goede leverfunctie

Je lever regelt wel zeshonderd verschillende spijsverteringsprocessen zoals de koolhydraat-, eiwit- en vetstofwisseling, de aanmaak van gal voor de vetvertering en de opslag van bepaalde vitaminen en ijzer.

Ook stoffen die niet in het lichaam thuishoren, zoals alcohol of synthetische stoffen in medicijnen, worden door de lever afgebroken en verwijderd.
In de lever wordt elke dag ongeveer een liter gal aangemaakt. Deze dikke, bittere, geelgroene vloeistof is een spijsverteringssap en wordt opgeslagen in de galblaas. Als het voedsel in de dunne darm komt, zorgt de gal voor de vertering van vetten.

1. Je lever groeit vanzelf weer bij

Ooit gehoord van Prometheus? Volgens een oude Griekse mythe stal Prometheus het vuur van de Olympische goden en schonk hij het aan de mensen. Dankzij deze gift leerde de mens metaal te bewerken. Voor zijn diefstal werd hij echter gestraft door Zeus, de Griepse oppergoed. Zeus liet hem aan de bergketen Kaukasus ketenen, waar een adelaar elke dag een stukje van zijn lever kwam opeten. Elke nacht groeide de lever weer aan, waardoor de Prometheus straf tot in de eeuwigheid kon duren. Hij werd echter bevrijd door Herakles.

Of de mythe waar is of niet laten we in het midden, maar het deel van de lever die steeds weer aangroeit klopt in elk geval wel. Deze heeft namelijk een groot herstellend vermogen. Als een deel wordt verwijderd, bijvoorbeeld bij een transplantatie, kan het overgebleven deel weer uitgroeien tot een volwaardige lever.

2. De lever: super-de-luxe detoxsyteem

Samen met je nieren zorgt hij voor de ontgifting van je lichaam. Dat maakt van je lever dus een super-de-luxe detoxsysteem want het ontdoet je lichaam van allerlei afvalstoffen. Daarnaast reinigt hij je bloed ongeveer 1400x per dag!

3. Bijna de helft van alle volwassenen heeft te hoog vetgehalte in de lever

Uit onderzoek blijkt dat +- 40% van alle volwassenen een verhoogd vetgehalte in hun lever hebben. De oorzaak? Alcohol, medicijnen, vet voedsel, overgewicht, … .

Lever-vet-eten

Indien je dit niet tijdig aanpakt, kan je last krijgen van een chronische leverontsteking die kan overgaan in levercirrose. Het goede nieuws? Leververvetting is omkeerbaar. De vetstapeling kan dus terug verdwijnen na de nodige inspanningen.

4. De lever en je huid? Onlosmakelijk verbonden!

Doordat de lever samenwerkt met je huid om afvalstoffen af te scheiden die moeilijk afbreekbaar zijn, is een goede werking van je lever noodzakelijk voor een mooie huid.

5. De invloed van je lever op je gewicht

Een gezonde, volwassen lever heeft een gewicht van ongeveer 1,5 kilogram. Niet niets! Hij bevindt zich rechts in je bovenbuik.

6. Slechte leverwerking? Slecht humeur…

Lever-humeur

Je lever staat in voor de verwijdering van gifstoffen uit je lichaam. Ook emotionele gifstoffen die bv. door stress ontstaan. Wanneer je lever echter niet optimaal werkt, kan hij z’n taken niet goed uitvoeren. Gevolg? Je hebt amper energie én je humeur daalt onder nul. Verwen je lever dus voor een goed humeur!

7. Manusje van alles

Je lever regelt allerlei processen in je lichaam. Last van je maag of blaas? Dan wisselt je lever signalen uit met o.a. je hersenen, maag, blaas, nieren, … . Vervolgens worden er aanpassingen gedaan in de lever en verdwijnt het ongemak.

8. Vet en lever: een haat-liefdeverhouding

Je lever heeft een haat-liefdeverhouding met vet. Aan de ene kant kan je lever niet zonder gezonde, onverzadigde vetten. Aan de andere kant doet een teveel aan vet of verkeerde vetten je lever geen goed. Zoals altijd gaat het om de juiste balans tussen de soorten vet die je via je voeding binnenkrijgt.

9. Dol op artisjok

Je lever is dol op artisjok! De artisjok bevat namelijk waardevolle mineralen en vitamines zoals vitamine C en diverse B-vitamines. Deze groente wordt van oudsher gebruikt ter ondersteuning van een goede lever- en galfunctie.

Ook in A.Vogel Boldocynara forte zit artisjok verwerkt. Na de maaltijd 1 tabletje innemen maakt komaf met een opgeblazen gevoel en helpt je spijsvertering optimaal te functioneren.

Meer lezen over de spijsvertering

Laatste wijziging op deze pagina: 10-07-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >