Overgang

Wat is de oorzaak van een vervroegde menopauze?


Leen Steyaert

Ongeveer anderhalf procent van de vrouwen krijgt te maken met een vervroegde menopauze of overgang. Al op vroege leeftijd (voor hun veertigste) houdt de menstruatie op en duiken er lichamelijke en psychische klachten op. Onder meer het opbergen van hun kinderwens is vaak een zware dobber, zeker als je nog erg jong bent wanneer de menopauze al intreedt!

Vervroegde-menopauze---kinderwens

Op welke leeftijd ga je normaal in de overgang?

Gemiddeld treedt de overgang in rond je 46ste. Rond de leeftijd van 51 of 52 jaar ga je dan in de menopauze. De eierstokken produceren minder oestrogeen, waardoor er geen ovulatie meer plaatsvindt. Sommige vrouwen merken er amper iets van, terwijl anderen met heel wat lichamelijke en psychische klachten te maken krijgen. Zij zien hun levenskwaliteit erop achteruitgaan door stemmingsstoornissen, opvliegers, hoofdpijn, nervositeit en slaapstoornissen.

Bij sommige vrouwen doet de menopauze echter al veel vroeger z’n intrede. Dit kan om verschillende redenen het geval zijn. Wanneer je voor je 40ste in de menopauze terechtkomt, wordt er medisch gezien gesproken van een vervroegde menopauze.

Symptomen vervroegde menopauze

De symptomen van een vervroegde menopauze zijn gelijkaardig aan andere reguliere overgangsklachten. Opvliegers, stemmingswisselingen, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, nachtelijk zweten, onregelmatige menstruatie, droge ogen, droge huid, droge vagina, verminderd libido, … Stuk voor stuk kunnen dit symptomen zijn dat je in een vervroegde overgang zit.

Vervroegde menopauze door ongezonde levensstijl

Je levensstijl heeft een grote invloed op je lichaam. Als je jouw lichaam jarenlang slecht behandelt en niet goed verzorgt, kan je daarvan de tol betalen op latere leeftijd. En soms zelfs vroeger dan later. Zo gaan sommige vrouwen vervroegd in de overgang door een ongezonde levensstijl. Zo blijkt uit onderzoek dat vrouwen die roken (of ooit gerookt hebben) ongeveer 2 à 3 jaar vroeger in de overgang gaan dan andere vrouwen.

Omgekeerd is ook waar: wie goed zorg draagt voor zichzelf, plukt later de vruchten. Vrouwen die gezond eten, voldoende bewegen en tijd inlassen voor ontspanning, hebben minder last van overgangsklachten!

Vervroegde menopauze door chemotherapie

Wanneer je op jonge leeftijd chemotherapie moet ondergaan, kan een vervroegde menopauze ook optreden. De dosis chemo die nodig is om kanker aan de eierstokken te behandelen, is doorgaans zo hoog dat ze de eierstokken beschadigt. In sommige gevallen herstellen de eierstokken achteraf terug, waardoor de vrouwen opnieuw een menstruele cyclus krijgen.

Vervroegde menopauze door operatie

Vervroegde-menopauze---operatie

Sommige vrouwen moeten hun baarmoeder en/of eierstokken wegens medische redenen laten verwijderen. Als je kanker in een vergevorderd stadium hebt, is dat bijvoorbeeld het geval. In de medische wereld wordt er dan over de chirurgische of kunstmatige menopauze gesproken. Je hormoonhuishouding wordt danig verstoord, maar je kunt ook te maken krijgen met emotionele problemen. Heel wat vrouwen kunnen het moeilijk aanvaarden dat ze hun kinderwens op jonge leeftijd in rook zien opgaan.

Vervroegde menopauze door uitputting eicellen

Een andere oorzaak waardoor vrouwen in een vervroegde overgang komen, is uitputting van de eicelvoorraad. Als vrouw wordt je geboren met X-aantal eicellen en … op = op. Hoeveel eicellen je ter beschikking hebt, is voor elke vrouw uniek. Als je geboren wordt met een beperkte hoeveelheid eicellen, kan je al op jonge leeftijd in de overgang terecht komen.

Resistent ovarium
Soms zijn de eicellen echter niet op, maar reageren de eierstokken niet meer op de normale hormoonstimulatie vanuit de hersenen. Dit wordt ook wel 'resistent ovarium' genoemd (ovarium betekent eierstok). Het is nog onduidelijk wat de oorzaak hiervan is en hoe vaak dit een verklaring is voor een vervroegde menopauze.

Wat doen bij vervroegde menopauze?

Wanneer een vrouw op jonge leeftijd door de menopauze gaat, kan het risico op hartziekten en osteoporose toenemen doordat ze minder lang oestrogeen hebben geproduceerd. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon, voldoende beweging en calcium- en vitamine D-supplementen kan je al heel wat doen om het risico hierop te beperken.

Heb jij te maken met een vervroegde menopauze? Praat hier dan zeker over met je arts. Probeer ook steun te zoeken bij je omgeving. Soms is dit echter moeilijk aangezien de meeste van je vriendinnen niet in dezelfde situatie zitten als jij. Probeer toch iemand te vinden waar je bij terecht kan om je hart te luchten!

Meer lezen over de overgang

Laatste wijziging op deze pagina: 23-01-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >