Overgang

Sinds ik in de overgang ben, heb ik last van plotse paniekaanvallen.

Hoe komt dit en wat kan ik hieraan doen?


Leen Steyaert

Angst- en paniekaanvallen zijn niet direct gelinkt aan de overgang, maar veel vrouwen in de overgang hebben hier vaak last van.

Oorzaak van paniekaanvallen in de overgang

De lichamelijke veranderingen die in de overgang voorkomen kunnen vrouwen echt beangstigen. Hormonen zijn krachtige stoffen die veel meer teweegbrengen dan je op het eerste gezicht zou denken. Het gebrek aan kennis (“Wat gebeurt er met mij?”) resulteert in angst en paniekaanvallen. Door je goed te informeren, weet je beter wat er aan de hand is met je lichaam en zal je angst afnemen.

Hartkloppingen, pijn in de borst, het gevoel dat je geen controle hebt over jezelf (door opvliegers bv.) zijn geen abnormale klachten en betekenen niet dat je aan een hartaandoening of iets dergelijks zou lijden. Vermoeidheid kan je ook minder weerbaar maken tegen dit soort gevoelens.

Gezonde voeding (met zo weinig mogelijk snelle suikers, alcohol en cafeïne) zal je zenuwen bedaren.

Vergeet ook niet om voldoende te bewegen en volg eventueel een anti-stresscursus. Leer ook om op je ademhaling te letten: bij spanningen en stress ga je vanzelf sneller ademen of je adem inhouden. Door rustig te blijven ademhalen in deze situaties, houd je het hoofd koel.

Gezonde groeten,
Leen

Meer lezen over de overgang

Laatste wijziging op deze pagina: 13-01-2020

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >