Tijdens de overgang verandert de hormonale balans. Het oestrogeengehalte neemt af en dat zorgt voor een aantal problemen, zowel lichamelijk als emotioneel.
Angst, depressie, lusteloosheid, geprikkeldheid, huilerigheid en veranderlijk humeur kunnen op elke leeftijd optreden, maar zelden zo frequent als tijdens de overgang. Een vrouw kan verschillende van deze gevoelens tegelijkertijd ervaren en de overgang is er de oorzaak van.
De centra in de hersenen, waar het gevoel van welzijn, beheersing, rust en een positieve instelling zetelen, worden door de daling van het oestrogeengehalte beïnvloed.
De emotionele moeilijkheden houden bij vele vrouwen ook verband met het feit dat de slaap vaak onderbroken wordt door overmatige transpiratie en opvliegers. Door slaapgebrek ontstaan dan moeheid en prikkelbaarheid.
Hoe zeldzaam ook, natuurlijk bestaat altijd de mogelijkheid dat de vrouw een ernstige depressie heeft. Die kan men herkennen aan de volgende punten:
Wisselend humeur en prikkelbaarheid kunnen tussen twee partners komen te staan en zelfs een relatie in problemen brengen. Men kan best alle gevoelens delen met de partner. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat partners overgangsklachten goed kunnen begrijpen en graag inzicht krijgen in de potentiële problemen voor dat de overgang begint.
Vrouwen die naar een zelfhulpgroep gaan, kunnen vaak beter omgaan met depressie.
20 à 30 minuten intensief sporten zorgt voor de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Dit verbetert het humeur en helpt zelfs tegen opvliegers en nachtzweet.
Yoga, ontspanningsoefeningen en meditatie bevorderen rust en bestrijden angst en spanning.
Een natuurlijk middel met passiebloem, valeriaan, citroenmelisse en Sint-Janskruid kan helpen om sombere gevoelens te verdrijven en rustig te worden.
Voeding en kruiden met fyto-oestrogenen kunnen eveneens helpen om somberheid als gevolg van een tekort aan oestrogeen te verdrijven. Bronnen van fyto-oestrogenen zijn soja, zilverkaars, rode klaver enz.
Wat voeding betreft, de volgende voedingsmiddelen bevatten ook fyto-oestrogenen: soja producten zoals sojamelk, tofoe, tempeh, sojabonen, taugé enz, lijnzaadolie, amandelen, zonnebloem- en pompoenpitten, peulvruchten zoals kikkererwten, linzen en rode nierbonen. Verder nog graansoorten zoals tarwe, maïs, haver, gerst, rogge, boekweit en planten zoals luzerne en Chinese engelwortel.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >