Overgang en bloeddruk

Veel veranderingen die plaatsvinden als gevolg van een lage oestrogeenspiegel worden in de postmenopauze duidelijk. Hoewel veranderingen aan hart en botten de gezondheid ernstig kunnen schaden, zijn veel veranderingen bescheiden en niet levensbedreigend.

Het hart kan minder doeltreffend werken en gevoeliger worden voor problemen. De bloeddruk kan bijvoorbeeld stijgen als gevolg van oestrogeentekort. De spieren (ook die in de bloedvatwanden) worden minder soepel en verstijven en dit is mede oorzaak van verhoogde bloeddruk. Andere bekende risicofactoren voor hoge bloeddruk zijn: roken, alcoholgebruik, zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk in de familie, zittende leefwijze, stress en ouderdom.
Best wordt de bloeddruk regelmatig gecontroleerd door een arts zodat er onmiddellijk maatregelen kunnen worden getroffen als de bloeddruk te hoog wordt. Maar men kan met gezonde voeding en een gezonde levenswijze heel veel doen om de bloeddruk onder controle te houden.

Een gezonde levenswijze houdt in: elke dag vers fruit, verse groenten, volkorenproducten, magere zuivel, weinig vlees, regelmatig vette vis eten en veel water drinken. Suikerrijke voeding, voeding met verzadigde vetten en industrieel bereide voeding met kunstmatige toevoegingen vermijden. Elke dag ook minstens een half uur bewegen in de frisse lucht.

Kruiden en planten die meehelpen de bloeddruk normaal te houden, zijn : knoflook, artisjok, mariadistel, curcuma, maretak.

Natuurlijke hulp tijdens de menopauze

A.Vogel Famosan Salvia tabletten
Sommige planten en kruiden hebben een gunstige invloed op de problemen die opduiken tijdens de menopauze. Salvia is zo‘n plant. Zij vermindert de overmatige transpiratie, ook tijdens opvliegers en helpt tegen nachtelijke overmatige transpiratie tijdens de menopauze.

Meer over

Overgang of menopauze
Opvliegers
Nachtelijke opvliegers
Overgang en zweten
Overgang en gewichtstoename
Overgang en oestrogeen
Hormonale disbalans
Overgangsklachten
Overgangsverschijnselen
Duizeligheid
Vermoeidheid
Menstruatie in de overgang
Leeftijd overgang

Ontvang elke maand tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang tips en weetjes over een gezonde lifestyle

Inschrijven >>