Overgang

Kunnen oorsuizingen het gevolg zijn van de overgang?


Leen Steyaert

Bij oorsuizingen is er sprake van zoemen, sissen, brommen of suizen in de oren. Anderen spreken eerder over het geluid van zeegolven of van een soort fluittoon. Tijdens een zwangerschap of de overgang, wanneer de hormonen van gedrag veranderen, wordt deze klacht regelmatig opgemerkt.

Oorsuizingen op zich is geen klacht die uitsluitend voorkomt tijden de (peri)menopauze, maar het is ook niet ongewoon dat ze net dan optreedt of sterker wordt. Anderzijds kunnen oorsuizingen ook door ouderdom ontstaan en kan het piepen van de oren toevallig gepaard gaan met de periode rond de overgang.

Oorzaken oorsuizingen

Verkalking van de gehoorgang, gehoorschade, hoge bloeddruk, stress of diabetes zijn één van de vele oorzaken van tinnitus (oorsuizingen) die negatief evolueren met het ouder worden. Ook opvliegers en nachtelijk zweten kunnen oorsuizen versterken.

Behandeling oorsuizingen

Tinnitus is een moeilijk probleem waarvoor in 40 % van de gevallen geen oorzaak wordt gevonden. Zink, magnesium, Gingko Biloba, ontspanning en osteopathie werken goed tegen oorsuizingen.

Gezonde groeten,
Leen

Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 06-12-2019

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >