Overgang

Kiemen, superfoods voor vrouwen in de overgang


Marina Cluysen

Zeker nu het zomer is, kan een lekkere maaltijdsalade smaken. Bovendien is het een goede manier om aan je dagelijkse portie groenten te komen. Maar wist je dat sla op zich niet zo rijk is aan voedingsstoffen? Geef je salade daarom een boost met een portie kiemen.  Kiemen zitten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Er zijn weinig voedingsmiddelen die zo rijk zijn aan nutriënten als kiemen. 
Daarnaast zijn ze ook rijk aan fyto-oestrogenen. Deze kunnen de werking van oestrogeen naboosten wanneer het lichaamseigen oestrogeen lager wordt (met name in de overgang). Veel overgangsklachten, zoals botverlies, zijn gelinkt aan oestrogeentekort. Voor vrouwen in de overgang is het dus aan te raden vaker fyto-oestrogenen op het menu te zetten.

Hoe kweek je je eigen kiemen?

Tegenwoordig kan je ze kopen in elke supermarkt: kiemen van prei, luzerne, alfalfa of radijs bijvoorbeeld. Maar je kan zelf van nog veel meer groenten of peulvruchten kiemen kweken.
Dat doe je gewoon in je eigen keuken. Slechts 2x 30 seconden per dag, meer werk heb je er niet aan. Je hebt enkel een glazen bokaal nodig met een deksel waar je gaatjes in kan maken. Of je koopt een speciale kiembokaal. Voor gevorderden zijn er zelfs kiemsets met verschillende niveaus, maar laten we eenvoudig beginnen. Je plaatst de zaadjes in de bokaal en je spoelt ze 2x per dag. Na het spoelen plaats je de bokaal schuin op een bord met het deksel naar beneden zodat het overtollige water weg kan lopen.
Afhankelijk van de zaadjes die je laat ontkiemen zijn ze na 2-5 dagen klaar voor gebruik. Je kan ze meteen gebruiken. De rest kan je nog enkele dagen bewaren in de koelkast.
Kies voor zaadjes van goede biologische kwaliteit. Je vindt deze in de natuurvoedingswinkel.

kiemen, superfoods voor vrouwen in de overgang

Hoe gebruik je kiemen?

Je kan ze aan elke maaltijd toevoegen. Meng ze onder je salade, doe een handvol bovenop een belegde cracker, rijstwafel of omelet of voeg ze toe aan een soep. Ook bij een warme maaltijd smaken ze heerlijk. Voeg ze altijd pas op het einde toe en verwarm ze niet mee, want dan verliezen ze een deel van hun voedingswaarde.
Zet ze niet enkel tijdens de zomermaanden op je menu, maar maak er ook tijdens de herfst- en wintermaanden een gewoonte van. Net tijdens die maanden zijn er vaak minder verse groenten en fruit te verkrijgen en kan je wat extra vitaminen en mineralen gebruiken om je weerstand hoog te houden.

Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 05-12-2019

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >