A.Vogel Blog

Hoe lijnzaad je helpt om een vlotte stoelgang te krijgen

door Marina Cluysen, op 26 augustus 2014, Spijsvertering

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Hoe lijnzaad je helpt om een vlotte stoelgang te krijgen

Heb je wel eens last van constipatie? Of verloopt je transit niet altijd even regelmatig? Dan is er gelukkig een 100% natuurlijk middel dat voor jou de oplossing biedt: lijnzaad! Hier ontdek je hoe en waarom het bijdraagt aan een vlotte darmtransit.

Wat is lijnzaad en waarom is het zo gezond?

Lijnzaad is niets meer of minder dan de zaden van de vlasplant. Vezelvlas wordt al eeuwenlang gebruikt voor de productie van linnen. Uit de plant olievlas zijn lijnzaad en lijnzaadolie afkomstig. Tegenwoordig koop je het gewoon in de winkel en dat in zijn geheel, gebroken, als olie of als kant-en-klaar lijnzaadproduct.

Lijnzaad bevat heel wat belangrijke en gezonde voedingsstoffen, zoals omega 3, omega 6, vitamine B1 en B2, calcium, magnesium, zink en kalium. Een dagelijkse portie zorgt ervoor dat je alle essentiële vetzuren binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Het is daarom een echte superfood! Maar dat is niet alles…

Lijnzaad voor een vlotte stoelgang

Lijnzaad maakt je darmen schoon, waardoor je stoelgang veel vlotter zal verlopen. Wanneer je het breekt, komt er een soort slijm vrij. Dat slijm vormt een laag in je darmen die alle afvalstoffen mee naar buiten neemt.

Dat is mogelijk doordat het slijm bindt met de andere stoffen. Zo wordt er een groter volume gecreëerd. Hierdoor zet de darmwand uit en gaat de darmperistaltiek – de knijpbewegingen die de darm maakt om voedsel te verteren – vlotter. Daarnaast vergemakkelijkt het gladde slijm ook het transport van de darminhoud. Bovendien bevat lijnzaad vezels, die eveneens de darmwerking en stoelgang bevorderen.

Hoe gebruiken?

Bewaar het in een goed afgesloten pot op een koele en droge plaats, zoals de keukenkast. Lijnzaadolie zet je het best in de koelkast. Nog een tip: verhit lijnzaadolie nooit, dat doet de werking teniet.

Je kan de zaadjes puur eten, maar je kan het net zo goed verwerken in lekkere cakejes en koekjes. Ook smoothies met lijnzaad zijn lekker en gezond. Niet zo’n keukenprins(es)? Strooi de zaadjes dan gewoon over yoghurt of een salade!

Heb je last van verstopping? Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Nuttig daarbij minstens 150 ml vloeistof (liefst water) om een goede werking te garanderen. Per dag drink je tijdens de kuur 1.5 tot 2 liter water. Na een drietal dagen zal je het resultaat zeker voelen!

Probeer zeker ook eens A.Vogel Linoforce: een natuurlijk middel met lijnzaad als belangrijkste ingrediënt!

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • André LENAERTS, 709 dagen geleden

  Hoe moet ik lijnzaad het beste gebruiken.(Om mijn stoelgang te verbeteren)
  Graag antwoord a.u.b.
  Groetjes,
  André

  • André LENAERTS, 709 dagen geleden

   Hoe kan ik mijn stoelgang verbeteren met lijnzaad.

   • André Lenaerts, 683 dagen geleden

    Beste Marina,
    Ik moet u bedanken voor de uitleg voor het gebruik van lijnzaad

    Groetjes
    Andre

  • Marina , 709 dagen geleden

   Dag André, lijnzaad is inderdaad zeer goed voor de stoelgang. Je kan lijnzaadolie nemen. Doe daarvan een halve koffielepel over je warme maaltijd, in een muesli, door fruitsla of over een slaatje, in een vinaigrette enz. Deze olie heeft weinig smaak, dus het stoort totaal niet. Indien een halve koffielepel niet voldoende helpt, kan je de dosis verdubbelen. Je kan ook gebroken lijnzaad nemen en dat strooien over je maaltijden. Denk er dan wel aan dat je veel water drinkt want de vezels zullen al het water opnemen. Drink je niet voldoende dan worden de vezels droog en hard en is de stoelgang juist weer moeilijker. Met de lijnzaadolie is dat effect minder. Probeer ook elke dag wat te bewegen in de frisse buitenlucht. Een half uurtje wandelen doet al wonderen voor de stoelgang.Vermijd ook producten zoals harde kazen, wit brood en alle witmeelproducten, zwarte chocolade. Vervang dit door volkorenproducten, veel vers fruit, veel verse groenten (vooral prei, selder, kolen, avocado, pruimen, appels met schil, ananas, peren, walnoten…zijn goed)

  • Steenssens maria, 176 dagen geleden

   Ik doe twee soeplepels in mijn soep .het is een ideaal bindmiddelhet heeft iets weg vangomslijm ,hetgeen de soelgang bevorderd.ik gebruik het nog maar 2 dagen en wacht op resultaat.maar is erg lekker en aangenaam.ik mag geen youghurt,het is een oud recept van
   Mijngrootmoeder en moeder ikzef ben 72

 • dejonckere, 403 dagen geleden

  waar kan je dat kregen lijnzaad olie

  • Marina , 403 dagen geleden

   Dag mevr, mr Dejonckere. Lijnzaadolie en (gebroken) lijnzaad kan je in elke dieetwinkel vinden maar ook in een goed gesorteerd grootwarenhuis op de reformafdeling.

 • Janssens Diane, 332 dagen geleden

  Lijnzaadolie gebruik ik regelmatig. Ik vind het supergezond. Lijnzaad strooi ik ook in mijn havermout ontbijt ‘s morgens. Lekker en vooral gezond !

  • Marina Cluysen , 331 dagen geleden

   Inderdaad, heel lekker én gezond… Wat kan je nog meer willen :)!

 • Hans, 136 dagen geleden

  Sinds ik elke ochtend anderhalf koffielepeltje lijnzaad met water inneem lijk ik wel een geit.
  Elke dag keiharde kleine bolletjes en dat is niet prettig.Doe ik iets verkeerd?

  • Marina Cluysen , 136 dagen geleden

   Dag Hans, het is de bedoeling dat je veel water drinkt doorheen de dag als je lijnzaad gebruikt. Zeker als je gebroken of gemalen lijnzaad neemt. Bij lijnzaadolie is dat minder het geval.
   Het zaad bevat veel vezels en die slorpen nl vocht op. Zo worden de vezels heel zacht en volumineus en make de stoelgang zachter zodat die beter door de darmen glijdt. Als er niet voldoende vocht is, zal de stoelgang door de harde vezels juist nog harder worden, zoals je al ondervonden hebt. Alleen lijnzaad gebruiken is dus niet voldoende. Ook veel water (of kruidenthee of soep drinken) bij de inname van het lijnzaad én overdag is noodzakelijk. Bij lijnzaad olie is dat effect veel minder en hoef je dus niet zo heel veel water te drinken.
   Succes!

 • Peetersodette , 100 dagen geleden

  Wat is een goed produkt voor de darmen een natuurlijk

  • Marina Cluysen , 100 dagen geleden

   Dag Odette. Er zijn verschillende producten voor de darmen. Het hangt ervan af wat het probleem is. Bij verstopping: Linoforce korrels en Boldocynara forte. Om de darmflora in balans te brengen: Aciforce probioticum en Molkosan. Bij diarree: Tormentavena tabletjes. Allemaal natuurlijke middelen. Kijk daarvoor eens op http://www.avogel.be

 • More in Spijsvertering
  Gezonde voedingstips bij een moeilijke stoelgang
  Gezonde voedingstips bij een moeilijke stoelgang

  Ongeveer één op drie mensen heeft af en toe last van een moeilijke stoelgang. Dit zorgt voor klachten zoals buikpijn...

  Close