Spijsvertering

Hoe lijnzaad je helpt om een vlotte stoelgang te krijgen


Marina Cluysen

Wat is lijnzaad en waarom is het zo gezond?

Lijnzaad is niets meer of minder dan de zaden van de vlasplant. Vezelvlas wordt al eeuwenlang gebruikt voor de productie van linnen. Uit de plant olievlas zijn lijnzaad en lijnzaadolie afkomstig. Tegenwoordig koop je het gewoon in de winkel en dat in zijn geheel, gebroken, als olie of als kant-en-klaar lijnzaadproduct.

Lijnzaad bevat heel wat belangrijke en gezonde voedingsstoffen, zoals omega 3, omega 6, vitamine B1 en B2, calcium, magnesium, zink en kalium. Een dagelijkse portie zorgt ervoor dat je alle essentiële vetzuren binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Het is daarom een echte superfood! Maar dat is niet alles…

Lijnzaad voor een vlotte stoelgang

Lijnzaad maakt je darmen schoon, waardoor je stoelgang veel vlotter zal verlopen. Wanneer je het breekt, komt er een soort slijm vrij. Dat slijm vormt een laag in je darmen die alle afvalstoffen mee naar buiten neemt.

Dat is mogelijk doordat het slijm bindt met de andere stoffen. Zo wordt er een groter volume gecreëerd. Hierdoor zet de darmwand uit en gaat de darmperistaltiek – de knijpbewegingen die de darm maakt om voedsel te verteren – vlotter. Daarnaast vergemakkelijkt het gladde slijm ook het transport van de darminhoud. Bovendien bevat lijnzaad vezels, die eveneens de darmwerking en stoelgang bevorderen.

Hoe gebruiken?

Bewaar het in een goed afgesloten pot op een koele en droge plaats, zoals de keukenkast. Lijnzaadolie zet je het best in de koelkast. Nog een tip: verhit lijnzaadolie nooit, dat doet de werking teniet.

Je kan de zaadjes puur eten, maar je kan het net zo goed verwerken in lekkere cakejes en koekjes. Ook smoothies met lijnzaad zijn lekker en gezond. Niet zo’n keukenprins(es)? Strooi de zaadjes dan gewoon over yoghurt of een salade!

Heb je last van verstopping? Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Nuttig daarbij minstens 150 ml vloeistof (liefst water) om een goede werking te garanderen. Per dag drink je tijdens de kuur 1.5 tot 2 liter water. Na een drietal dagen zal je het resultaat zeker voelen!

Meer lezen over de spijsvertering

Laatste wijziging op deze pagina: 14-04-2021

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >