A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Drie dingen die je beter niet doet met winterhanden

door Marina Cluysen, op 11 november 2014, Klachten
5

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

winterhanden

Dalen de temperaturen en stijgt de luchtvochtigheid? Dan is er meer kans dat je winterhanden of wintervoeten krijgt. Maar wat zijn de symptomen precies? En nog belangrijker: hoe voorkom je winterhanden? In dit artikel lees je er alles over!

Wat zijn de symptomen van winterhanden?

Winterhanden wordt ook perniones genoemd. Wanneer je hier last van hebt, krijg je pijnlijke, gloeiende, jeukende en tintelende zwellingen op de vingers of handen. Er verschijnen rode plekken op je handen en je krijgt droge handen. Soms wordt het zelfs zo erg dat je kleine sneetjes, kloofjes of zelfs blaren krijgt.

Hoe ontstaan winterhanden?

In een normale situatie knijpen de bloedvaatjes bij koude dicht, waardoor er minder bloed naar de huid gaat. Hierdoor blijft de kerntemperatuur van je lichaam op peil. De temperatuur van de huid daalt, maar wanneer deze te laag is, start een beschermingsmechanisme. Hierbij gaan de vaatjes opnieuw meer bloed doorlaten, waardoor je handen weer opwarmen.

De reactie tegen de koude is helemaal anders wanneer je winterhanden hebt. De kleine haarvaatjes in de diepere lagen van de huid knijpen na de koude dicht, maar ze worden niet meteen opnieuw opengezet. Bij winterhanden zetten enkel de haarvaatjes in de oppervlakkige lagen zich open. Daarom zien je handen er zo droog uit en ontstaan er rode vlekken.

Wat kan je beter niet doen?

Om winterhanden te voorkomen, draag je ten eerste het best geen te strakke handschoenen. Vermijd ten tweede temperatuurwisselingen. Heb je heel koude handen? Plaats ze dan tot slot niet onmiddellijk boven de verwarming of aan de open haard. Deze extreme warmte zal het alleen maar erger maken. Je doet er goed aan om je handen geleidelijk aan op te warmen.

De oplossing voor winterhanden

Dé oplossing voor winterhanden bestaat niet. Er zijn wel enkele tips die winterhanden wat kunnen verlichten en voorkomen.

 • Draag steeds warme, goed isolerende kleding en degelijke handschoenen.

 • Wrijf je handen in met een crème tegen droge huid, zoals de crème Symphytum.

 • Neem wisselbaden: Plaats je handen gedurende 2 à 3 minuten in warm water. Laat ze daarna drie seconden afkoelen in koud water. Dit kan je 6 tot 8 keer herhalen.

 • Masseer je handen en wrijf ze daarna in met Johannesolie.

 • Kies voor gevarieerde voeding die rijk is aan vitaminen.

 

5

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Jos Hoeken, 74 dagen geleden

  Ik heb last van wintervoeten ook rode plekken zeer pijnlijk vooral met de laarzen aan ( werk ) kousen zijn nat op die plekken ( tenen en zijkant van voet ) ik draag ook steunzolen hierdoor kan ik mijn laarzen niet ietsje groter kopen omdat deze dan verschuiven ! Ik heb heel veel beweging werk ! En ga elke week 30 kilometer lopen

  • Marina Cluysen , 72 dagen geleden

   Dag Jos, voor jou hebben we deze tip: smeer je voeten ‘s morgens in met Bioforce crème. Dit is een vette crème die de huid van je voeten verzorgt, voedt en soepel houdt. Zo kan het vocht ook niet meer direct aan je huid. Neem ook een middel in om de bloedcirculatie in de kleine haarvaatjes te verbeteren. Vraag zo’n A.Vogel middel met St. Janskruid, valkruid, duizendblad en paardenkastanje bij je apotheker. Succes!

 • Rosa Vliegen, 73 dagen geleden

  Ieder jaar heb ik er last en pijn van ik probeer dan handen goed in te smeren met sint jansolie.

  • Marina Cluysen , 72 dagen geleden

   Dag Rosa, best neem je niet alleen iets om uitwendig je handen te verzorgen maar gebruik je ook nog een middel om de bloedcirculatie in de haarvaatjes te verbeteren. Vraag zo’n product van A.Vogel bij je apotheker!

 • Dina, 73 dagen geleden

  Winterhanden oof voeten,er is zeker een remedie voor.baden in soda lauw water.daarna goed insmeren met olie.succes ermee.gezonde groetjes Dina den Hartog

  • Marina Cluysen , 72 dagen geleden

   Dag Dina, bedankt voor de nuttige tip!

 • Meirlaen Micheline, 32 dagen geleden

  Zelf heb ik een superdroge huid. Sinds een 4tal jaren kreeg ik ook eczeem en veel uitslag. Ik ben allergisch aan heel veel producten zelfs schoonheidsproducten zoals Weleda en Hauschka. Daarbij heb ik ook nog textiel kleurstoffen allergie en mag ik enkel witte kledij op de huid dragen.
  Ik heb heel veel jeuk bij wrijving van kledij op mijn lichaam. De koude geeft verlichting maar dit is in de winter heel moeilijk. Ik kruip altijd in een heel fris zelfs koud bed maar na max een tiental minuten krijgt mijn lichaam heel warm en begint mijn huid te jeuken. Ik leg dan ijspacks op mijn jeukende armen of benen en kan daarna soms terug slapen. Ofwel ga ik in een heel frisse kamer iets doen en ga ik terug onder de frisse lakens en kan dan soms wel slapen. Inmiddels is het dan wel al 1 of 2 uur in de morgen…. Hebben jullie soms een verklaring if een oplossing hiervoor?
  Dank om dit bericht te lezen en eventueel te beantwoorden.
  Met vriendelijke groeten.
  Micheline

  • Marina Cluysen , 20 dagen geleden

   Dag Micheline, doordat je huid zo droog is, raakt ze snel geïrriteerd door allerlei dingen waar ze mee in aanraking komt, zelfs door lakens en de eigen warmte van de huid. Het is belangrijk dat je je huid goed voedt van binnenuit met de juiste voeding en ook enkele supplementen inneemt die je huid weer soepeler maken. Een heel goed supplement voor jou is teunisbloemoliecapsules. Doe er minstens een kuur van 3 maanden mee. Bijvoorbeeld Efamol Huid capsules (bij http://www.avogel.nl). Deze olie bevat vetzuren die de huid voeden en soepel houden. Je kan ook ‘s avonds voor het slapengaan een bad met haver nemen. Hou de temperatuur lauwwarm en voeg een washandje vol gewone havermout toe terwijl de kraan loopt om het bad te vullen. Blijf een kwartiertje in het bad liggen. Dep je daarna voorzichtig droog. Haver heeft een zeer gunstige werking op droge en geïrriteerde huid. Smeer je daarna in met een dun laagje Sintjanskruidolie of bio kokosolie. Die voedt de huid eveneens intens. Veel beterschap alvast.

 • More in Klachten
  Voedingsadvies en natuurlijke hulp bij last van de keel
  Voedingsadvies en natuurlijke hulp bij last van de keel

  Last van je keel? Het is geen aangenaam gevoel.  Wil je er zo snel mogelijk van af, maar wil je...

  Close