A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Afvallen door je metabolisme te verhogen

door Marina Cluysen, op 20 januari 2014, Voeding
3

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Afvallen door je metabolisme te verhogen

Het metabolisme is de naam voor het proces in je lichaam dat energie omzet en verbruikt. Alle processen die het menselijk lichaam hanteert om te “overleven”, zoals ademhalen, spieropbouw, voedselvertering, vetopslag en bloedciculatie hangen samen met dit metabolisme. Sommige mensen hebben van nature een snel metabolisme. Dat betekent dat ze relatief veel kunnen eten zonder bij te komen, omdat hun lichaam snel calorieën verbrandt, ook in rust. Dit hangt samen met een heel aantal factoren en is sterk persoonsgebonden. Over het algemeen hebben mannen een hoger metabolisme dan vrouwen. Bij het ouder worden vertraagt je metabolisme en wanneer je eetpatroon hetzelfde blijft en je niets doet om je metabolisme te verhogen, zal je dus geleidelijk aan bijkomen.

Sporten, gezond eten en een hoger metabolisme

De enige effectieve manier om af te vallen is meer calorieën verbranden dan je opneemt. Afvallen kan op twee manieren, maar een combinatie van volgende technieken werkt het best. In de eerste plaats begin je met minder en vooral gezonder te eten. De tweede stap is meer calorieën verbranden. Dat doe je door veel te sporten en daarnaast je metabolisme te verhogen voor een snellere calorieverbranding.

Hieronder geven we je meer informatie over een groot aantal technieken om je metabolisme te verhogen. Wie wil afvallen zal echter in de eerste plaats moeten overschakelen op een gezond voedingspatroon. Je metabolisme versnellen met behulp van onderstaande methodes zal je hierbij een leuk duwtje in de rug geven.

Tips om je metabolisme te verhogen

Meer spieren zorgen voor een hoger metabolisme

Spieren hebben veel energie nodig, ook in rust. Ze verbranden maar liefst 90% meer calorieën dan vet. Door meer spieren op te bouwen, verbruikt je lichaam permanent meer energie, waardoor je metabolisme verhoogt. Als je meer spieren wil opbouwen is enkel bewegen niet voldoende. Stevig trainen, je grenzen verleggen en jezelf uitputten zijn de beste manieren om snel meer spieren te kweken. Dat kan je bijvoorbeeld doen door uitdagende groepslessen te volgen of door te trainen aan de hand van een start-to-run programma.

Waarom dagelijks sporten nodig is

Veel sporten om je metabolisme te verhogenWie zijn metabolisme wil verhogen, sport best dagelijks. Zo kweek je niet alleen spieren die zorgen voor een betere calorieverbranding in rust, je lichaam heeft de eerste uren na het sporten ook extra energie nodig om te herstellen. Tijdens deze dagelijkse herstelmomenten ligt je metabolisme een pak hoger. Het beste moment om te sporten is ’s morgens voor het ontbijt. Waarom? Door met een lege maag te sporten, stimuleer je je metabolisme voor de rest van de dag.

Deze drankjes verhogen je metabolisme

Je hebt het waarschijnlijk al talloze malen gehoord, maar veel water drinken helpt echt om af te vallen! Minstens anderhalve liter water, oftewel 8 glazen, per dag drinken, helpt je lichaam om calorieën te verbranden. Zelfs een lichte dehydratatie vertraagt je metabolisme en dat wil je natuurlijk vermijden! Drink na het sporten extra veel water om de werking van je metabolisme op peil te houden. Bovendien drink je na een kop koffie of thee best een glaasje water, want koffie en thee werken vochtafdrijvend.

Koffie en thee voor een versneld metabolisme

Een kleine maar heel handige truc om je metabolisme te verhogen is de volgende: drink al je drankjes ijskoud. Door koude drank koelt je lichaam af en om je temperatuur op peil te houden moet je lichaam harder werken, waardoor je meer energie zal verbruiken. Naast water zijn koffie en thee ook de ideale dranken om je metabolisme te helpen verhogen. Na het drinken van een kop koffie verhoogt je metabolisme voor een paar uur. Drink je koffie wel zwart, zonder melk, room of suiker. Wanneer je iets toevoegt aan de koffie zal je immers meer calorieën opnemen dan je extra kan verbranden.

Wanneer je thee drinkt, kies je best voor groene thee. Deze bevat immers cafeïne, dat zorgt voor een hoger metabolisme, en catechine dat de vetverbranding stimuleert. Daarnaast bevat groene thee ook een heleboel antioxidanten die je nog veel meer gezondheidsvoordelen opleveren.

Een hoger metabolisme dankzij de juiste voeding

Gezond eten om af te vallenAls je wil afvallen, is een crashdieet altijd een slecht idee. Wanneer je heel weinig eet of maaltijden overslaat gaat je metabolisme trager werken. Je lichaam denkt immers dat er te weinig voedsel beschikbaar is en gaat spaarzaam om met energie. Bovendien worden je spieren afgebroken. Dit is het omgekeerde van wat je wil bereiken! Meerdere keren per dag een kleine portie eten, is dus de boodschap. Zo valt je metabolisme gedurende de dag nooit stil. Tussen de maaltijden kies je voor gezonde snacks om je metabolisme extra te stimuleren.

Naast de frequentie waarmee je eet, is ook wat je eet belangrijk voor je metabolisme. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen immers je metabolisme verhogen. Zo bevat pikante voeding de stof capsaïcine. Dit boost de vetverbranding en de stofwisseling. Strooi dus gerust een schepje chilipeper over je volgende maaltijd!

Vezels en proteïnen, echte weldoeners

Vezels zijn onverteerbare koolhydraten die amper calorieën bevatten. Je lichaam zal vezels toch proberen te verteren. Dat kost een heleboel energie, wat uiteraard goed is voor je metabolisme. Veel vezels eten is dus de boodschap! Je vindt ze onder andere in fruit, groenten en volkorenproducten. Als je meer vezels eet, moet je er wel op letten om ook voldoende water te drinken: anders kan je last krijgen van constipatie.

Proteïnen hebben een gelijkaardig effect als vezels op je lichaam. Om proteïnen te verbranden heeft je lichaam ongeveer dubbel zoveel calorieën nodig als het eruit kan halen. Proteïnen zijn dus ook ideaal voor wie zijn metabolisme wil verhogen. Mager vlees, vis, eieren en zuivel zijn goede bronnen van proteïnen. Je vindt ze ook in noten, peulvruchten en tofu.

Je metabolisme versnellen? Dit moet je zeker vermijden!

Wie enkele van bovenstaande tips in de praktijk brengt slaagt er zeker in om zijn metabolisme te verhogen. Hieronder lijsten we nog even enkele dingen op die je zeker moet vermijden.

 • Veel mensen roken om af te vallen, maar dat is een slechte methode. Roken verhoogt weliswaar je metabolisme, maar de schadelijke effecten op je gezondheid zijn zeer groot.
 • Begin niet overdreven te trainen, want te snel afvallen is helemaal niet gezond.
 • Slaap voldoende. Te weinig slaap tast de manier waarop je koolhydraten verbrandt aan, wat kan leiden tot een trager metabolisme. Als je genoeg slaapt ben je ook meer gemotiveerd om te sporten.
 • Vermijd alcohol. Wanneer je alcohol drinkt tijdens de maaltijd gaat je vetverbranding trager dan normaal. Dat is uiteraard nefast voor je metabolisme.
3

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Robert, 776 dagen geleden

  ik wil wat kg verliezen door mijn metabolisme te verhogen gaat dat op natuurlijke wijzen of zijn daar voedingsstoffen voor bedankt

  • Marina , 776 dagen geleden

   Beste Robert, als je metabolisme te traag werkt, zal het zeker helpen om af te vallen als je je metabolisme verhoogt. In het artikel hierboven staan vele tips en trucs om toe te passen in je dagelijks leven om zo je metabolisme te verhogen: niet roken, geen alcohol, gezonde voeding gebruiken, suiker vermijden, veel meer bewegen, alle drankjes ijskoud drinken, groene thee, zwarte koffie, veel water drinken … zijn de voornaamste eenvoudige tips.

 • van acker nancy, 326 dagen geleden

  hoe snel afvallen op heuphoogte buikomvang doe 2x per week oefeningen met begeleiding maar vermageren zit er niet in zou u mij een gemakkelijk dieet kunnen voorstellen

  gr van acker nancy

  • Marina Cluysen , 326 dagen geleden

   Dag Nancy, een gemakkelijk/moeilijk dieet bestaat eigenlijk niet. Het komt er altijd op neer dat je minder calorieën moet innemen dan je verbruikt. Te veel koolhydraten en vetten zijn de oorzaak van buikvet. Dus als je dat kwijt wil geraken, beperk of vermijd je best een tijd de snelle koolhydraten (brood, aardappelen, pasta, rijst, gesuikerde voeding en suiker zelf ) en vervang je die door trage koolhydraten uit groenten en wat fruit en door gezonde vetten (geen transvetten, wel een beetje goede boter, olijfolie, kokosolie). Onthou deze basisregels en pas die zo vaak mogelijk toe. Op onze website http://www.avogel.be vind je een aantal gezonde én lekkere recepten die hieraan beantwoorden. Kies je bovendien ook voor voeding en dranken die je metabolisme verhogen én wat extra beweging, dan zit je helemaal goed en zal je buikomvang langzaam maar zeker afnemen. Succes!

 • Peetersodette , 109 dagen geleden

  Wat te doen voor een vlotte spijsvertering

  • Marina Cluysen , 78 dagen geleden

   Dag Odette, voor een vlotte spijsvertering: lees deze blogartikels eens door: https://www.avogel.be/blog/natuurlijk-en-gezond/category/spijsvertering/
   Het komt er op neer dat je een gezonde voeding gebruikt en meer beweegt. Verder zijn er nog wel enkele natuurlijke middelen die je helpen: Linoforce korrels voor een vlotte stoelgang en Molkosan voor een algehele goede spijsvertering.

 • Peetersodette , 79 dagen geleden

  Hoe slank ik heel goed af

  • Marina Cluysen , 78 dagen geleden

   Dag Odette, in dit artikel over metabolisme staan al heel wat tips om bvb je vetvertering te verbeteren. Verder is gezonde voeding, kleinere maaltijden en wat meer bewegen heel belangrijk als je op gewicht wil blijven of afvallen. Je leest er alles over hier: https://www.avogel.be/blog/natuurlijk-en-gezond/category/voeding/

 • daniel claeys, 76 dagen geleden

  bij mij is het wel moeilijk omdat ik diabeet 2 ben en ik probeer zo goede ik kan gezonde producten te eten ik maak nu af en toe een verse soep klaar juist in de morgen eet ik matte taarten en soms koeken en zero colla. ook in de middag enkel tegen de avond ook eet ik wel patatten met ook verse groenten. ik weeg niet zo veel maar ik heb wel vet rond mijn middel

  • Marina Cluysen , 74 dagen geleden

   Dag Daniel, verse soep is gezond en mag je elke dag eten. Koeken en mattetaarten, net als aardappelen, brood, rijst en pasta, bevatten veel koolhydraten die in vet worden omgezet. Vandaar dus dat je middel breder wordt. Best beperken tot 1 à 2x per week. Vervang dit door veel verse groenten, vers fruit, zilvervliesrijst, quinoa, haver, enz.

 • More in Voeding
  wat zijn superfoods?
  Wat zijn SUPERFOODS? De ultieme handleiding

  Superfoods zijn eeuwenoud, maar tegenwoordig zijn ze populairder dan ooit. Deze gezonde bessen, zaden, granen,… geven ons energie en versterken...

  Close