Gezonde voeding

10 dieet-geheimen voor het ultieme zomerlichaam!


Marina Cluysen

Heidi Klum, Gisele Bünchen, Kate Moss, Naomi Campbell, … Stuk voor stuk topmodellen met het bijhorende top-lichaam. Geroemd en geprezen om hun prachtige lichaam. Benijd ook! Door miljoenen vrouwen met minder “geluk”.

Het dieet van de topmodellen

Wat we gemakshalve vaak vergeten, is dat topmodellen à la Kate Moss in een unieke situatie zitten. Enerzijds hebben ze inderdaad geluk met hun uitzonderlijke genen. Maar anderzijds werken zij dag in dag uit keihard om zo’n model te verkrijgen en te behouden! Want zoals jij de kost verdient door bv. naar kantoor te gaan, verdienen zij de kost door hun dagen te spenderen in de sportschool. Want hun lichaam is hun inkomen. En zo’n figuurtje komt echt niet uit de lucht gevallen! Ook zij moeten op hun voeding letten om hun droomfiguur te behouden. Doorgaans volgen ze een erg streng dieet. Klinkt al minder benijdenswaardig, nietwaar ?!

Dieet-geheimen-topmodellen

Jouw eigen topmodel

Nu: dat we er niet allemaal kunnen uitzien zoals Heidi Klum, dat weten we ondertussen echt al wel (aan pogingen geen gebrek :))! Maar dat wilt niet zeggen dat je het dan zomaar moet opgeven. Zeker in de zomer wil je graag in topvorm zijn. Of beter: in jouw beste vorm. Al was het maar om beschamende vakantiefoto’s achteraf te vermijden ;).

Ook nog druk op zoek naar jouw beste vorm? Deze 10 dieet-geheimen zorgen ervoor dat jij ook vol zelfvertrouwen de zomer in gaat!

1. Ontbijt!

Veel mensen die gewicht willen verliezen, denken dat ze er gewoon voor moeten zorgen dat ze zo weinig mogelijk calorieën opnemen. Met andere woorden: zo weinig mogelijk eten. Dus skippen ze het ontbijt, eten ze ’s middags enkel een cracker en ’s avonds doen ze zich tegoed aan 1 kommetje soep. Toegegeven: je zal in het begin wel wat kilootjes verliezen op deze manier. Maar gezond is het niet. En op lange termijn ben je al helemaal niet goed bezig met dit soort crashdiëten.

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Zeker als je gewicht wilt verliezen! Door bij het ontbijt voldoende vezels en eiwitten op het menu te zetten, stimuleer je namelijk gewichtsverlies. Een vullend en gezond ontbijt zorgt er bovendien voor dat je geen honger hebt tot ’s middags én helpt je om doorheen de rest van de dag je calorie-inname te beperken! Een goed voorbeeld van een vullend, caloriearm ontbijt is havermout. Hier vind je enkele ontbijtrecepten met havermout.

2. Slaap voldoende

Slapend slank worden… Dat klinkt zo’n beetje als slapend rijk worden. Als een mooie droom dus ;). Maar toch kan je wel degelijk gewicht verliezen door te slapen. De kwaliteit van je nachtrust heeft namelijk een grote invloed op je hormonen en zo ook op je gewicht.

3. Integreer vezels in je dieet

Dieet-vezels

Het moeilijkste aan afvallen is doorgaans het volgen van een compleet nieuw dieet. Een (te) moeilijk dieet is overigens reden nummer 1 voor het falen van de meeste pogingen om gewicht te verliezen. Houd het daarom simpel en focus je op het toevoegen van extra vezels aan je maaltijden. Een hogere vezelinname zorgt er namelijk voor dat je sneller verzadigd bent en vermindert de goesting in ongezonde tussendoortjes.

Daarnaast is vezelrijk voedsel rijk aan vitamines en mineralen.

4. Gezonde vetten

Bij de meeste diëten staan vetten op de zwarte lijst. Vet lijkt op het eerste zicht namelijk de grote boosdoener. Echter: gezonde vetten zorgen er net voor dat je makkelijk gewicht kan verliezen. De gezonde vetten (die je vindt in o.a. avocado, zalm, noten, …) zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent na een maaltijd (en dat je dus minder snel terug gaat snacken).

5. Doe aan krachttraining

Pak je het slim aan bij het afvallen en zorg je dus, naast gezonde voeding, ook voor voldoende beweging? Integreer dan zeker krachttraining in je schema. Spieren verbranden 4x meer calorieën dan vet. Je spiermassa vergroten is dus een slimme zet! Je nieuwe spieren geven je lichaam niet alleen een extra mooie vorm, ze zorgen er ook voor dat je zelfs in rust meer calorieën verbrandt! En als je dan toch bezig bent met bewegen, dan is het een goed idee om ook met stap 6 rekening te houden…

6. Beweeg de hele dag door

Dieet-oefeningen

Hiermee bedoel ik niet dat je de hele dag naast Naomi Campbell op de loopband moet gaan staan :). Wel dat je doorheen de dag mini-work-outs moet doen. Deze stimuleren je metabolisme, waardoor je de hele dag door meer calorieën verbrandt.  Ga dus niet ’s avonds een uur joggen, maar sta liever ’s ochtends wat vroeger op om enkele korte oefeningen te doen (denk aan squats, lunges, planken, … (hoor je in het Keulen donderen? Zoek dan deze termen even op via Google :)). Ga tijdens je middagpauze een kwartiertje wandelen met je collega’s en ga na je werk nog 20 minuutjes tot een half uurtje hardlopen. Op die manier sport je evenveel als normaal, maar door het te spreiden over de hele dag haal je er veel meer uit!

7. Drink voldoende water

Water zorgt er niet alleen voor dat je lichaam optimaal kan functioneren, het is ook erg belangrijk om voldoende water te drinken wanneer je wilt afvallen. Veel mensen verwarren een hongergevoel namelijk met dorst. Voel je een hongertje opkomen? Drink dan eerst een glas water. Vaak zal je merken dat je hierna geen honger meer hebt en dat je dus in werkelijkheid gewoon dorst had. Houd het wel echt bij water en ga niet voor frisdrank, koffie, wijn, … Deze bevatten allemaal lege calorieën en die kan je missen als kiespijn!

8. Vermijd restaurantbezoekjes

Op restaurant gaan is ontzettend leuk! Benen onder tafel, een gerechtje kiezen van de kaart en smullen maar! Het probleem? Je weet niet hoe de kok in de keuken jouw gerechtje klaarmaakt. Daardoor heb je dus geen idee van het aantal calorieën in jouw maaltijd. En dat maakt het erg moeilijk om gewicht te verliezen. Bovendien gebruiken chef-koks vaak veel meer zout, suiker en vetstoffen in hun gerechten om ze extra lekker te maken. Ga liever voor zelfbereide maaltijden waarvan je perfect weet wat er allemaal in zit.

9. Let op je tempo

Schrok jij ook vaak compleet uitgehongerd een hele maaltijd naar binnen, zonder amper te proeven wat je eigenlijk eet? Niet goed bezig… Door snel te eten, krijg je veel meer calorieën binnen. Je lichaam geeft namelijk pas na 20 minuten een signaal af dat je genoeg gegeten hebt. Als je gedurende deze 20 minuten al je eten naar binnen zit te schrokken, is de kans groot dat je al heel veel gegeten hebt, voor je lichaam dit signaal kan afgeven. Ons advies? Eet langzaam, met aandacht voor je maaltijd, geniet van de lekkere smaken en kauw goed. Eventueel kan je zelfs een kleine pauze inlassen tijdens het eten.

10. Werk een weekmenu uit met gezonde dieet-recepten

Ken je dat? Je komt thuis van je werk, je trekt de frigo open en… het enige dat je ziet zijn lege schappen. Je hebt niets in huis om een lekkere, gezonde maaltijd mee te maken. Dus trek je maar naar de frituur, chinees of pizzeria voor een snelle hap.

Voorkom dit scenario door een weekmenu uit te werken. Dit weekmenu ‘verplicht’ je namelijk om je te houden aan je voornemen om gezond te eten. Bedenk op zondagavond wat je de rest van de week gaat eten als ontbijt, lunch en diner en doe de volgende dag alle inkopen.

Als je dit niet gewoon bent, kan het een hele uitdaging zijn om zo’n weekmenu samen te stellen. Je moet rekening houden met allerlei zaken én je hebt voldoende inspiratie nodig. Te moeilijk voor jou? Echt niet! Maar natuurlijk helpen we je graag op weg :). Download simpelweg het A.Vogel Lenteweekmenu (met daarin lekker gezonde recepten voor ontbijt, lunch, diner én tussendoortjes) en je kan zo naar de supermarkt!

Dieet-Lenteweekmenu

Download het menu en bijhorend boodschappenlijstje hier.

Meer lezen over gezonde voeding

Dieet kruidenzout

Packshot Herbamare Natriumarm Dieetzout

125g

€ 4,59

Meer weten

Herbamare Natriumarm

Natriumarm dieetzout met 14 verschillende verse biologisch geteelde groenten, tuinkruiden en …
Meer weten

Koffievervanger

Packshot Bambu 100g

200g

€ 7,69

Meer weten

Bambu

100% natuurlijke, cafeïnevrije koffievervanger gemaakt van cichorei, Turkse vijgen, tarwe, gemoute …
Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 24-07-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >