A.Vogel Blog

Taal/Langue

Home / Dossiers / Melkwei

Melkwei

0

Melkwei wordt al sinds eeuwen gebruikt voor de verbetering van de spijsvertering en een goede werking van de darmen. Deze werking wordt toegeschreven aan onder andere de volgende bestanddelen in de wei nl melkzuur en orootzuur.

Melkzuur

Er zijn verschillende soorten melkzuur. L+ melkzuur is een rechtsdraaiend melkzuur. Er bestaat ook linksdraaiend melkzuur (D-).

Van deze beiden wordt rechtsdraaiend melkzuur het ‘goede’ melkzuur genoemd, dat een gunstige invloed heeft op de werking van de darmen. De mens maakt zelf ook een beetje van dit goede melkzuur aan in de spiercellen tijdens intensieve krachtsinspanningen waarbij niet voldoende lucht wordt ingeademd. In de spieren wordt dan voedsel (glucose) verbrand tot L+ melkzuur. Verder beschikt de mens over bepaalde enzymen om dit L+ melkzuur goed te kunnen verteren. Zo wordt het een basische stof die goed opneembaar en gezond is voor het menselijk organisme.

D- melkzuur (linksdraaiend) wordt moeilijk omgezet in het lichaam en wordt daarom het slecht melkzuur genoemd.

Bron van  L+ melkzuur

Melkwei en vooral geconcentreerde melkwei is een bron van rechtsdraaiend melkzuur.

Deze wei is een nevenproduct bij het maken van kaas. Dit bevat nog heel veel waardevolle stoffen zoals vitaminen, mineralen, kalk en melkzuren. Welk zuur dit is hangt af van de bacteriestam. De Streptococcus lactis vormt voornamelijk het L+ melkzuur. 

100 g melkwei bevat zo 9g melkzuur (lactaat) en daarvan is ruim 80% “goed” melkzuur dat dus gemakkelijk kan verteerd worden. Ter vergelijking: yoghurt bevat 1,1g melkzuur per 100g en daarvan is 60% goed melkzuur.

Orootzuur

In melkwei zit ook nog orootzuur, de weifactor genoemd. Dit zuur wordt voor 100% in het lichaam opgenomen en wordt zeer snel getransporteerd naar die zones van het lichaam waar het werkzaam moet zijn.

Het heeft drie belangrijke effecten:

  • Orootzuur is de werkelijke groei-factor van het lichaam: het bevordert de aanmaak van DNA en RNA in de celkernen van de weefsels.
  • Orootzuur bevordert het transport van minerale zouten in het lichaam naar de plaatsen waar het werkzaam moet zijn.
  • Orootzuur is gunstig voor de werking van de lever.

Leuk om te weten: het griekse woord oros betekent “wei”.

Laatste wijziging op deze pagina: 11-02-2016

Volg A.Vogel op Facebook

Meer over

Contact

Schrijf ons:

Of bel onze gezondheidslijn:
Maandag - vrijdag 09:00-17:00u
        

0 artikelen in winkelwagentje