A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / oog / oogdruppels

Oogdruppels

Je hebt in de drogisterij of apotheek vast al wel eens oogdruppels zien staan. Een kleine flacon waarmee je makkelijk kunsttranen in je ogen kan druppelen. Handig als je last hebt van droge, branderige of vermoeide ogen! Maar wat is het verschil tussen verschillende soorten oogdruppels en hoe moet je ze precies gebruiken?

Er bestaan tientallen verschillende soorten oogdruppels. Stuk voor stuk beloven ze een (langdurige) bevochtiging van de ogen. Maar wat is bijvoorbeeld het verschil tussen natuurlijke en chemisch samengestelde oogdruppels? En mag je oogdruppels zomaar gebruiken wanneer je wilt of moet je ergens op letten? En ten laatste: hoe gebruik je ze dan precies?

Soorten oogdruppels

Soorten oogdruppels

Bepaalde oogdruppels zijn vrij verkrijgbaar (bij drogisterij en apotheek). Andere zijn enkel verkrijgbaar op voorschrift (enkel te koop bij de apotheek). Grofweg kunnen we de volgende categorieën onderscheiden:

  • Traanvocht-vervangende oogdruppels: deze oogdruppels bevatten stoffen die water vasthouden. Door 1 à 2 druppeltjes in je ogen te doen, blijven je ogen gedurende enkele uren vochtig. Als je last hebt van droge of vermoeide ogen (met een branderig gevoel en roodgekleurd oogwit) geven zij verlichting van je klachten. Deze kunsttranen kan je doorgaans veilig langdurig gebruiken en zijn zonder voorschrift verkrijgbaar.

  • Vaatvernauwende oogdruppels: zij bevatten een stof dat de kleine bloedvaatjes in het bindvlies van het oog doet samentrekken. Een handig hulpmiddel als je erg veel last hebt van rode ogen door uitgezette bloedvaatjes. De druppels doen de roodheid gedurende enkele uren afnemen en verlichten het jeukende gevoel. Deze oogdruppels mag je maximaal 2x per dag gebruiken gedurende een beperkte periode. Zonder voorschrift verkrijgbaar.

  • Ontsmettende oogdruppels: deze worden gebruikt bij oogkwetsuren door de aanwezigheid van vreemde stoffen of objecten in het oog. Enkel verkrijgbaar op voorschrift.

  • Oogdruppels met antibiotica: worden gebruikt bij ontstoken ogen. Enkel verkrijgbaar op voorschrift.

  • Drukverlagende oogdruppels: mensen die glaucoom hebben gebruiken dit soort oogdruppels om de oogboldruk te verlagen. Enkel verkrijgbaar op voorschrift.

  • Verdovende oogdruppels: deze worden gebruikt om het oog te verdoven. Op die manier kan er makkelijker een oogonderzoek of heelkundige ingreep uitgevoerd worden.

  • Hooikoortsoogdruppels: deze oogdruppels leggen een beschermd laagje over je oogbol waardoor pollen niet de kans krijgen om je ogen te irriteren. Daardoor heb je geen last van branderige en jeukende ogen door hooikoorts. De A.Vogel Pollinosan Oogdruppels zijn daar een goed voorbeeld van.
Natuurlijke oogdruppels

Natuurlijke oogdruppels

Steeds meer mensen hebben last van droge, vermoeide en rode ogen door langdurig computergebruik, tv kijken, airconditioning, verwarming, ouderdom of door het dragen van contactlenzen. Het resultaat is dat je je moe voelt en dat je zicht onscherp is. Velen krijgen ook last van hoofdpijn.

Een gebrek aan traanvocht is doorgaans de oorzaak. Traanvocht is een onmisbaar beschermlaagje voor je oogoppervlak. Het beschermt niet alleen tegen stof, maar ook tegen bacteriën en virussen. Vaak last van droge ogen? Dan kunnen oogdruppels dat probleem verhelpen.

Natuurlijke oogdruppels zijn een goede keuze aangezien ze veilig langdurig gebruikt kunnen worden en zonder voorschrift verkrijgbaar zijn.
Bij A.Vogel hebben we drie soorten oogdruppels, afhankelijk van je klachten.

A.Vogel Oogdruppels bij droge ogen

De A.Vogel Oogdruppels bevatten twee 100% natuurlijke ingrediënten: Euphrasia officinalis  en hyaluronzuur . Deze zorgen voor een snelle en langdurige bevochtiging bij droge, vermoeide of rode ogen. Eén druppel is voldoende om je ogen te verfrissen en helpt je bij het behoud van voldoende traanvocht in het oog. De oogdruppels zijn handig te doseren dankzij een praktisch druppelsysteem. Ze zijn ook geschikt voor dragers van contactlenzen en blijven 6 maanden houdbaar na opening

A.Vogel Oogdruppels Extra Intensief bij zeer droge ogen

Soms kunnen je ogen extra droog, branderig of vermoeid aanvoelen. Bijvoorbeeld als gevolg van langdurig computergebruik, verwarming, airco, ouderdom, de overgang, het dragen van contactlenzen, na een operatieve ingreep of bij de ziekte van Sjögren. Bij de A.Vogel Oogdruppels Extra Intensief is de concentratie hyaluronzuur  2x zo hoog als bij de 'gewone' A.Vogel Oogdruppels, waardoor de werking intensiever is. Zo helpen ze bij het behoud van voldoende traanvocht en zorgen ze voor een snelle, intensieve en lang aanhoudende bevochtiging en verfrissing van het oog.

Extra gebruiksgemak met A.Vogel Oogdruppels Ampullen

Sommige mensen verkiezen om gebruik te maken van ampullen in plaats van een flacon met oogdruppels. Onderweg kan het bijvoorbeeld handiger zijn om een hersluitbare ampul te gebruiken in plaats van een flacon. Ampullen zijn namelijk erg makkelijk en snel in gebruik. De Oogdruppels Ampullen van A.Vogel geven een snelle en langdurige bevochtiging, verlichting en verfrissing bij droge, vermoeide ogen. Het helpt bij het behoud van voldoende traanvocht in het oog. De ampullen zijn hersluitbaar. Je kan ze dus zonder problemen later opnieuw openen en verder opgebruiken binnen de 12 uur.

Hyaluronzuur: een zuur dat de ogen verzacht

Hyaluronzuur: een zuur dat de ogen verzacht

Hyaluronzuur is een natuurlijke stof die overal in het lichaam voorkomt waar vocht wordt opgeslagen. In het oog, het traanvocht en de gewrichtsvloeistof bijvoorbeeld. Hyaluronzuur legt een soepel en vochtig laagje over het oog, zonder het zicht te verminderen. Dit zorgt direct voor verfrissing en verzachting van de ogen en voorkomt - langdurig – dat traanvocht verdampt. Lees hier meer over hyaluronzuur.

Hoe oogdruppels toedienen

Hoe oogdruppels toedienen

Wanneer je voor de eerste keer oogdruppels gebruikt, zal je merken dat het niet zo simpel is als het lijkt. Veel mensen hebben immers de reflex om hun oog terug te sluiten wanneer er iets in de buurt komt (zoals een oogdruppels). Daardoor kan het toedienen van oogdruppels een echte strijd zijn. Onderstaand stappenplan toont je hoe je makkelijk oogdruppels kan toedienen bij jezelf met de handige druppelflacon van de A.Vogel Oogdruppels (Extra Intensief). De ampullen werken gelijkaardig, maar zitten niet in een flacon. Sommige mensen vinden ze daardoor nog makkelijker in gebruik omdat de ampullen zachter zijn dan de flacon waardoor je minder hard moet duwen.

Lees meer over:
Brandende ogen
Droge ogen

Hooikoorts ogen

Geïrriteerde ogen

Kunsttranen

Ontstoken ogen

Laatste wijziging op deze pagina: 19-12-2017

0 artikelen in winkelwagentje