background

Picea abies - Fijnspar

Over Picea abies - Over Fijnspar

Picea abies - Fijnspar

De decembermaand is traditioneel de feestmaand, vol tijden van gezellig samenzijn. Met Kerstmis als hoogtepunt, waarbij in veel huizen de kerstboom niet mag ontbreken. De Picea abis of fijnspar is beter bekend onder de noemer kerstboom. Een natuurlijke siroop met een verzachtende werking op de keel en luchtwegen.

Botanische eigenschappen Picea abies - Botanische eigenschappen Fijnspar

De takken groeien kransvormig rond de kale stam, de twijgen zijn dun en voorzien van bruine naaldkussens. De naalden zijn vierkant of plat, glimmend groen en 1,5 tot 2 centimeter lang. De kegels hangen neerwaarts aan de boom en vallen na het rijpingsproces af.

Voorkomen Picea abies - Voorkomen Fijnspar

De Picea abies is één van de meest voorkomende bomen in de bebossing van Noord- en Midden-Europa. De fijnspar is in Nederland niet inheems, maar zeer veel aangeplant. Vanwege het hout én zeker ook als sierboom. Het is een groenblijvende naaldboom die kegelvormig groeit tot een hoogte van 7 tot 20 meter. De fijnspar is gesteld op vochtige lucht in een koud klimaat. Vandaar dat hij in de Scandinavische gebergten een stuk groter en fraaier wordt dan bij ons in Nederland.

Verwerking Picea abies - Verwerking Fijnspar

Van de fijnspar worden in het voorjaar de lichtgroene spruiten verzameld. Deze zijn rijk aan etherische olie, met een verzachtende werking op de keel en de luchtwegen. A.Vogel verwerkt de jonge uitlopers van de fijnspar daarom in Santasapina Keelpastilles.


Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >