background

Hypericum perforatum - Sint-Janskruid

Over Hypericum perforatum - Over Sint-Janskruid

Hypericum perforatum - Sint-Janskruid

De geslachtsnaam 'Hypericum' betekent 'Hertshooi' en is afgeleid van de twee Griekse woorden 'hypo' dat 'onder' betekent en 'ereiko', dat voor 'heide' staat. Met haar schitterend gele bloemen verwijst de naam ook naar de god Hyperion, vader van de zon in de Griekse mythologie. De soortnaam 'perforatum' betekent geperforeerd. Tegen het licht in gezien, lijkt het of er allemaal kleine gaatjes in het blad zitten.

Sint-janskruid ontleent haar naam aan het feit dat de bloemen en bladeren op 24 juni werden geplukt. Dit is de feestdag van Sint Johannes de Doper, de dag waarop de zon op haar hoogste punt staat, en het moment dat de plant de hoogste concentratie aan werkbare stoffen bevat. Sint-janskruid staat sinds de oudheid bekend als medicinale plant.

Botanische eigenschappen Hypericum perforatum - Botanische eigenschappen Sint-Janskruid

Sint-janskruid is een overblijvende of vaste kruidachtige plant. De plant bloeit van mei tot augustus met goudgele bloemen. In de bladeren en bloemblaadjes zitten kleine oliekliertjes, die lijken op kleine gaatjes in het blad. Als de bladeren en bloemen worden gekneusd, loopt de olie weg, waardoor op de bladeren (en op de handen van de plukkers) roestbruine vlekken achterblijven.

Voorkomen Hypericum perforatum - Voorkomen Sint-Janskruid

De plant is te vinden langs zandwegen, bermen en open bosplekken.

Verwerking Hypericum perforatum - Verwerking Sint-Janskruid

Hypericum perforatum of sint-janskruid wordt verwerkt in A.Vogel Hyperiforce forte, dat helpt bij een neerslachtig gevoel.

Wetenschappelijk bewezen effectiviteit van sint-janskruid

Onlangs is in een wetenschappelijke studie de effectiviteit van sint-janskruid bij depressie aangetoond. Dat schreven Duitse onderzoekers in het British Medical Journal in februari van dit jaar. In een onderzoek waaraan 250 patiënten met een matige tot zware depressie deelnamen, bleek dat sint-janskruid ten minste even effectief is als het populaire antidepressivum Seroxat. 

Ontvang elke maand tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang tips en weetjes over een gezonde lifestyle

Inschrijven >>