background

Hypericum perforatum - Sint-Janskruid

Over Hypericum perforatum - Over Sint-Janskruid

Hypericum perforatum - Sint-Janskruid

De geslachtsnaam 'Hypericum' betekent 'Hertshooi' en is afgeleid van de twee Griekse woorden 'hypo' dat 'onder' betekent en 'ereiko', dat voor 'heide' staat. Met haar schitterend gele bloemen verwijst de naam ook naar de god Hyperion, vader van de zon in de Griekse mythologie. De soortnaam 'perforatum' betekent geperforeerd. Tegen het licht in gezien, lijkt het of er allemaal kleine gaatjes in het blad zitten.

Sint-janskruid ontleent haar naam aan het feit dat de bloemen en bladeren op 24 juni werden geplukt. Dit is de feestdag van Sint Johannes de Doper, de dag waarop de zon op haar hoogste punt staat, en het moment dat de plant de hoogste concentratie aan werkbare stoffen bevat. Sint-janskruid staat sinds de oudheid bekend als medicinale plant.

Botanische eigenschappen Hypericum perforatum - Botanische eigenschappen Sint-Janskruid

Sint-janskruid is een overblijvende of vaste kruidachtige plant. De plant bloeit van mei tot augustus met goudgele bloemen. In de bladeren en bloemblaadjes zitten kleine oliekliertjes, die lijken op kleine gaatjes in het blad. Als de bladeren en bloemen worden gekneusd, loopt de olie weg, waardoor op de bladeren (en op de handen van de plukkers) roestbruine vlekken achterblijven.

Voorkomen Hypericum perforatum - Voorkomen Sint-Janskruid

De plant is te vinden langs zandwegen, bermen en open bosplekken.


Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >