background

Althaea officinalis - Echte heemst

Alles over Althaea officinalis - Echte heemst

Althaea officinalis - Echte heemst

Althaea officinalis staat bij ons bekend als Echte heemst. Deze plant wordt ook nog Tandwortel, Witte malve, Witte, Hoge of Spaanse maluwe, Longrozen of Schapenkaas genoemd.

‘Althaea’ komt van het Griekse ‘Althaia’. Dit betekent: iets helends. Dit wijst op het traditioneel gebruikt als geneeskrachtig kruid. ‘Officinalis’ wil zeggen: uit de apothekerswerkplaats en verwijst naar het voorkomen op de officiële lijst van de geneeskrachtige planten.

Geschiedenis en eigenschappen van Althaea officinalis - Echte heemst

Heemst werd al gebruikt in het oude Egypte en Griekenland als geneeskrachtig kruid bij hoest, keelpijn en op brandwonden en zweren. In tijden van schaarste werd het ook als voeding genomen. Vanaf de middeleeuwen werden er verzachtende zalven mee gemaakt in kloosters. Men gaf de wortels aan jonge kinderen die tanden kregen om op te sabbelen: het kalmeerde het tandvlees en deed de tandjes sneller doorkomen. Vandaar de naam ‘Tandwortel’. De allereerste schuimachtige sponsachtige snoepjes (marshmallows) werden met heemst gemaakt.

Men gebruikt Echte heemst vooral omwille van zijn hoge gehalte aan slijmstoffen. In de wortels zit het meest, daarna in de bladeren en daarna in de bloemen. Slijmstoffen hebben altijd een verzachtende werking en kunnen dus goed gebruikt worden bij luchtwegklachten (ontstekingwerend) en bij spijsverteringsproblemen wegens de verzachtende invloed op de slijmvliezen. Bij uitwendig gebruik zorgen slijmstoffen eveneens voor een verzachtend en genezingsbevorderend effect.

Botanische eigenschappen Althaea officinalis - Botanische eigenschappen Echte heemst

Echte heemst staat graag in de zon en met de wortel in zilte, brakke, drassige en moerassige bodems. Het is een meerjarige plant, winterhard en decoratief. Ze wordt tot 2 meter hoog en bezit een lange , vlezige penwortel die een zachte, slijmerige smaak heeft. Het eerste jaar vormt deze plant een rozet tegen de grond. In het tweede jaar groeit een hoge, donzige, weinig vertakte stengel. De dikke bladeren zijn grijsgroen, fluwelig, met korte steeltjes, onregelmatig getand, handnervig, in omtrek spits eirond. De bloei met grote, witte tot rozige bloemen duurt van juli tot september. De bloemen hebben veel donkerpaarse meeldraden en bevinden zich in de oksel van de bovenste bladeren met drie tegelijk. De splitvruchten zijn rond, plat en bevatten gladde, sikkelvormige, donkere zaden. Deze vruchtjes worden ‘kaasjes’ genoemd en zijn rijp in augustus tot oktober. Deze plant moet opgebonden worden want hij verdraagt geen felle wind. Echte heemst groeit niet in de schaduw.

Voorkomen Althaea officinalis - Voorkomen Echte heemst

Echte heemst komt oorspronkelijk uit China en de Aziatische steppen. Omdat de plant van natte, zoute voeten houdt, kom je hem vooral tegen aan de kuststreken, aan getijdenrivieren, sloten, zilte moerassen, vochtige weilanden en rietlanden.

Verwerking Althaea officinalis - Verwerking Echte heemst

Met Echte heemst maakt men onder andere waterige extracten, siroop en wondpap.

Het blad wordt gebruikt voor middelen voor de spijsvertering en de huid zoals in hydraterende producten en middelen ter verzachting van de huid.

De wortel wordt eerder gebruikt voor producten voor de luchtwegen en de urinewegen. Men kan ook kauwen op de gewassen en geschilde wortel.

A.Vogel verwerkt Echte heemst in A.Vogel Hoestspray - Bij droge hoest en kriebelhoest.


Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >