background

Ficus carica L. - Vijgenboom

Over Ficus carica L. - Over Vijgenboom

Ficus carica L. - Vijgenboom

Alhoewel dit een uitheemse fruitsoort is, kent iedereen wel de vijg. Er zijn ook wel spreekwoorden in de vlaamse taal waarin vijgen voorkomen: "vijgen na pasen"  bijvoorbeeld. Maar weet een doorsnee mens ook nog wat meer over de vijg?

De vijgenboom hoort bij de familie van de Moraceae (moerbeifamilie). Er bestaan wel 750 soorten vijgenbomen.

Botanische eigenschappen Ficus carica L. - Botanische eigenschappen Vijgenboom

De vijgenboom kan breed struikvormig zijn ofwel is het een iets overhellende boom met stijgende knobbelige takken. De dikke, leerachtige bladeren zijn donkergroen en behaard met witte nerven aan de onderkant. De kleine bloemen zijn bijna niet zichtbaar want ze zitten in de vlezige bloembodem. De vruchten zijn hard en donkergroen. Als ze rijpen krijgen ze hun mooie paarse tot zwarte kleur. De vijgen worden vers of gedroogd gegeten.

Voorkomen Ficus carica L. - Voorkomen Vijgenboom

Ze komen van het Middellandse zee gebied. Daar werden vijgen al in de Oudheid gegeten. In onze streken kunnen sommige soorten vijgenbomen wel overleven als ze op een zonnige plaats geplant worden. De decoratieve bladeren en lekkere vruchten zijn een meerwaarde voor elke tuin.

Verwerking Ficus carica L. - Verwerking Vijgenboom

Vijgen hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn dan ook een ideale energiebron voor sporters en andere mensen die een tonicum kunnen gebruiken.

Deze vruchten hebben een licht laxerende werking. Dat komt door de aanwezigheid van vezels, fruitzuren en magnesium. Ze zijn zeer geschikt om bij kinderen, ouderen en mensen met gevoelige darmen te gebruiken tegen een trage of moeilijke stoelgang.

Vijgen hebben ook een spijsverteringsbevorderende werking en hebben een gunstige invloed bij maagproblemen. Ze bevorderen de leverwerking en werken zelfs zuiverend.

A.Vogel gebruikt Ficus carica L. extract in Bambu vervangkoffie.


Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >