background

Raphanus sativus niger

Rammenas

rammenas

Rammenas

De naam Rammenas komt van het Picardische woord "ramolas" en van het latijnse "radix" dat wortel betekent.

Botanische eigenschappen

Rammenas is een plant met een langwerpige, soms echter ook ronde, eetbare wortelknol. Deze wortel kan zwart zijn of wit. Onder de schil zit spierwit vruchtvlees met een scherpe smaak. Door het contact met de lucht vervliegen echter de etherische oliën en wordt de smaak veel zachter.
Er bestaan verschillende soorten : zwarte rammenas, witte rammenas en de daikinwortel. Het gewas wordt 30 tot 40 cm hoog. Rammenas wordt vooral in moestuinen gekweekt. Rammenas behoort tot dezelfde familie als radijzen. Er is ook een onderscheid tussen de zomerrammenas en de winterrammenas. De zomerse variant groeit tamelijk snel zodat de wortel minder stevig is en ook niet zo lang kan bewaard worden (één week in de koelkast). De winterse soort is zwaarder en steviger maar heeft ook ongeveer vier maanden nodig eer men hem kan oogsten. Hij kan wel tot in het voorjaar bewaard worden. In Duitsland noemt men de witte soort zomerrammenas Rettich.

Voorkomen

Zwarte radijzen komen niet voor in het wild. 4500 jaar geleden werd de rode radijs al in Egypte gekweekt en 2000 jaar geleden in China. In de middeleeuwen ontstond in Spanje de grotere variëteit: zwarte radijs, ook rammenas genoemd. Rammenas wordt oa veel gekweekt in Duitsland maar komt nu overal voor. In Japan worden speciale soorten gekweekt.

Verwerking

Deze plant wordt in de keuken als groente gebruikt of enkel als smaakmaker in gerechten. Men kan rammenas koken, stoven of rauw gebruiken (geraspt of in schijfjes op de boterham bvb).

Wat doet Rammenas voor je lichaam ?

  • Rammenas heeft een gunstige werking op de spijsvertering.
  • Deze wortel heeft ook een zuiverende werking.
  • Men kan er een siroop van maken voor de luchtwegen.

Recept

A.Vogel maakte bij zomerse rauwkost een heerlijk en gezond sausje met rammenas klaar. Neem hiervoor een half kopje slagroom. Klop de slagroom heel stijf. Meng hieronder geraspte rammenas naar smaak en maak het af met Herbamare kruidenzout! Smakelijk !


Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >