background

Toepassingen van pompoen

Droge siervruchten en gebruiksvoorwerpen
Kalebassen (vooral de fleskalebassen) maken een verrottingsproces door waarna ze verhouten. Door deze eigenschap kunnen kalebassen voor vele doeleinden gebruikt worden. Nog vele volksstammen eten en drinken bvb nog met deze verhoute kalebassen. Ook er worden er gebruiksvoorwerpen van gemaakt zoals petjes, waterflessen, speelgoed, potten, etc. en zelfs muziekinstrumenten.

Pompoenen werden van oudsher in de volksgeneeskunde van vele landen gebruikt

Het felgele vruchtvlees van de meeste winterpompoenen is zeer rijk aan caroteen, een stof die in ons lichaam in Vitamine A wordt omgezet. Vitamine A is onder andere belangrijk voor de goede werking van de ogen. Bijvoorbeeld het aanpassingsvermogen van de ogen aan schemerlicht. In oude Engelse kruidenboeken wordt al aanbevolen om kinderen met oogafwijkingen gekookte, fijngemalen winterpompoen te laten eten.

Het werd aanbevolen bij spijsverteringsproblemen:
a.Pompoenzaden zijn een beproefd middel tegen wormen. De pitten worden gepeld maar het dunne binnenste vlies moet intact blijven. Ook in de chinese kruidenleer komt men de pompoenzaden tegen als beproefd middel tegen wormen en vooral tegen lintwormen
b.Bij diarree: men dronk pompoenthee, getrokken van de bladeren van de pompoenplant. Bij darmontsteking was het aangeraden minstens twee maal per week pompoen op het menu te zetten. Pompoen werkt op de lever en dikke darm. Bij geelzucht mag men echter geen pompoen gebruiken.

Ook bij luchtwegproblemen ging men pompoen gebruiken:
  • Bij benauwdheid: de bladeren van de pompoen werden in gekookt water als thee gedronken.
  • Van de groene pompoen werd een papje gemaakt dat men op de borst van mensen met bronchitis smeerde. Dit papje werd ook op een ontsteking of irritatie gelegd.
Andere toepassingen:
  • De pompoenzaden zouden een gunstig effect bij prostaat problemen hebben.
  • De pompoen zou ook goed werken tegen de zwelling van handen en voeten na de bevalling én om de productie van moedermelk te stimuleren.

Pompoenen zijn heel gemakkelijk te kweken en het resultaat is ook nogal spectaculair. De plant heeft wel de ruimte nodig om te groeien. De ouderen zeggen dat het een plant is, die ervan houdt om net in de tuin van de buurman de mooiste (lees "grootste") vruchten te geven!

Vandaag de dag wordt pompoen vooral in de keuken gebruikt en als siervoorwerp in de herfst.

Bekend zijn pompoensoep, de gestoofde pompoen en ook wel de pannenkoek met pompoen. Gedroogde, geroosterde pompoenzaden zijn overigens een delicatesse. Pompoen is ook heel geschikt als baby- en kindervoeding. Het vruchtvlees is licht verteerbaar en levert naast caroteen ook calcium, ijzer en vitamine C. De zoetere smaak van de pompoen heeft nog een voordeel. Namelijk: de meeste kinderen houden niet van bittere groenten zoals spinazie, witloof en spruitjes. Als deze groenten echter met gekookte pompoen vermengd worden, eten kinderen ze vaak wel.

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >