background

Passiflora incarnata - Passiebloem

Over Passiflora incarnata - Over Passiebloem

Passiflora incarnata - Passiebloem

Rond 1600 kwam de passiebloem naar Europa. De eerste geïmporteerde plant was een geschenk voor paus Paul V.

Met zijn sprookjesachtig mooie bloemen doet de passiebloem dadelijk denken aan exotische oorden. Maar wist je dat deze heilzame exoot het ook prima in je tuin doet?

Botanische eigenschappen Passiflora incarnata - Botanische eigenschappen Passiebloem

De stengels kunnen glad zijn of donzig behaard. Ze zijn lang en kruipend met vele ranken. De plant klimt en woekert, maar doet dit zonder andere planten aan te tasten. De 6 – 15 cm grote bladeren zijn afwisselend geplaatst en hebben drie lobben met diepe insnijdingen en met een zaagrand. De opbouw van de bloem is zeer regelmatig, alsof er een architect mee bezig is geweest. De plant sterft in de herfst bovengronds af en loopt in mei en juni weer uit bij de dikke, vlezige wortels. Hij vermeerdert zich via bestuiving en via ondergrondse uitlopers.

Voorkomen Passiflora incarnata - Voorkomen Passiebloem

De Passiflora incarnata is een exotische klimplant uit de familie van de Passifloraceae. De familie van de passiebloemen telt overigens ruim 600 soorten, de een nog mooier en exotischer dan de andere. De meeste komen uit Amerika, maar er zijn ook soorten gevonden in Azië, Australië en Madagaskar. Ook in Nederland is deze klimmer winterhard, mits de temperatuur niet onder de 15 graden vriespunt komt. De Passiflora gedraagt zich als een liaan met zijn meterslange houtige stengels.

Verwerking Passiflora incarnata - Verwerking Passiebloem

Passiflora is in Europa en in de VS als rustgevend middel al meer dan 200 jaar bekend. Passiflora kalmeert en ontspant zonder dat het verslavend werkt of een suf gevoel veroorzaakt. Ideaal dus voor mensen met bijvoorbeeld examenstress of plankenkoorts. A.Vogel heeft Passiflora om zijn rustgevende werking verwerkt in Passiflora complex forte.