background

Monarda didyma - Bergamotplant

Geschiedenis Monarda didyma - Geschiedenis Bergamotplant

Monarda didyma - Bergamotplant

De plant komt oorspronkelijk uit Amerika. De Oswego Indianen maakten er al een drankje mee en gebruikten het tegen een kou en voor luchtwegproblemen. De kolonisten stuurden de zaden naar Europa en sindsdien is het een geliefde plant in de Europese tuinen.

De naam "Monarda" is een eerbetoon aan de medicus-botanicus Dr Nicholas Monardes uit Sevilla. Hij schreef in 1569 een boek over de flora in Amerika. De naam "bergamot" is afgeleid van de naam van het Italiaanse plantje Citrus bergamia. De geur van deze bladeren lijkt nl op die van de Monarda plant. Men maakt ook olie van Citrus bergamia. Deze olie wordt gebruikt in de aromatherapie, in parfums en in cosmetica.

Botanische eigenschappen Monarda didyma - Botanische eigenschappen Bergamotplant

Kenmerkend voor deze plant is de harige, vierkante en geribbelde steel en de roodachtige nerven in de bladeren. De bloemen zijn bovenaan gerafeld en vormen flinke trossen. De wortels zijn rijk vertakt maar wortelen niet diep.

Voorkomen Monarda didyma - Voorkomen Bergamotplant

De plant maakt dichte struiken en staat het liefst op zonnige plaatsen of in halfschaduw. Felle middagzon is evenwel niet gewenst.

Verwerking Monarda didyma - Verwerking Bergamotplant

In de keuken: van de bladeren kan je een lekkere thee zetten die geurt naar de bekende Earl Grey thee. Deze thee bevordert de spijsvertering en werkt slaapverwekkend. Ook kunnen de blaadjes gebruikt worden om schotels mee te garneren.

Andere toepassingen: de jonge blaadjes geuren naar Eau-de-Cologne en kunnen dus, net als de bloemen, gedroogd in allerlei potpourri's en geurzakjes gebruikt worden.

Monarda didyma bevat een sterk reinigend stofje nl thymol. Dit heeft een gunstig effect op de urinewegen. A.Vogel gebruikt deze plant in de Cranberry Monarda tabletten, voor gezonde urinewegen.


Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >