background

Mentha piperita - Pepermunt

Over Mentha piperita - Over Pepermunt

Mentha piperita - Pepermunt

Als je deze plant in de tuin hebt staan, heb je vast al ontdekt dat deze de neiging heeft zich snel over de gehele tuin te verspreiden via de wortelstokken.

De plant heeft vele toepassingen. Hij kan bijvoorbeeld goed gebruikt worden om een lekkere muntthee van te maken. Pluk een paar blaadjes van de plant, voeg er heet water aan toe en klaar is de pepermuntthee.

De geslachtsnaam "Mentha" betekent sterk ruikend. De soortnaam "piperita" staat voor "gepeperd". Plantkundig gezien hoort de plant tot het geslacht Mentha (munt).
De etherische olie (pepermuntolie) is een kleurloze tot lichtgele olie, die dikker wordt als hij veroudert.

Pepermunt kan gebruikt worden bij oa verstopte neus, energietekort, sinusproblemen, slechte adem en zwaar hoofd.  

Botanische eigenschappen Mentha piperita - Botanische eigenschappen Pepermunt

De bladeren staan kruisgewijs tegenover elkaar op de stengel, zijn langwerpig, eivormig, gezaagd en hebben een opvallende mentholgeur. De kleur van de bladeren kan gaan van mintgroen tot donkergroen en soms rood of paars aanlopend. De plant vormt geen zaden en kan enkel vegetatief vermeerderd worden. De wortelstokken vormen vele uitlopers zodat deze plant gemakkelijk kan gaan woekeren.
De plant is ongeveer vijftig tot honderd centimeter hoog. Pepermunt is een meerjarige winterharde plant, die van juli tot en met september bloeit met kleine violette bloempjes.

Voorkomen Mentha piperita - Voorkomen Pepermunt

Munt is eigenlijk een cultuurplant en komt niet in het wild voor. De oorspronkelijke ouders van de plant zijn moeilijk te bepalen. Pepermunt is waarschijnlijk een hybride (bastaard) die ontstaan is door het kruisen van de Zuid-Eruopese Mentha spicata L of de groene munt met de Engelse Mentha aquatica L. (watermunt)  in Engeland in de 17e eeuw.
Er zijn veel variëteiten die bijna overal gekweekt worden vandaag de dag.

Verwerking Mentha piperita - Verwerking Pepermunt

A.Vogel verwerkt pepermuntolie in Cinuforce mentholspray. De spray maakt de neusholte snel weer vrij, zonder de binnenkant van de neus aan te tasten. Samen met eucalyptusolie geeft de pepermuntolie snel verlichting van de verstopte neus.