background

Luffa operculata L. - Sponskomkommer

Geschiedenis Luffa operculata L. - Geschiedenis Sponskomkommer

Luffa operculata L. - Sponskomkommer

In de Zuid-Amerikaanse volksgeneeskunde werd de sponskomkommer als purgerend middel, als diureticum en tegen astma gebruikt. Daar staat de plant bekend onder de naam Esponjilla en dat betekent sponsje. In Brazilië noemt men deze plant Cabacinho of Casadores en wordt zij gebruikt bij verstopping, weefselzwelling en tegen oedemen. Ook bij reukstoornissen geeft zij goede resultaten. Willmar Schwabe bracht dit kruid mee van een expeditie naar de primitieve stammen in Colombia en voerde het in 1962 als homeopathisch middel in.

Luffa operculata L. is een kleinere soort van de Luffaspons, L. cylindrica, uit dewelke massageborstels of massagehandschoenen gemaakt worden. L. cylindrica wordt eveneens als geneesmiddel gebruikt.

Botanische eigenschappen Luffa operculata L. - Botanische eigenschappen Sponskomkommer

De eenjarige, zachte klimplant met hoekige stengel kan een hoogte van 3 meter bereiken. De bladeren zijn nier- tot hartvormig en vijflobbig. Ze zijn ongeveer 10-12 cm lang en breed. In de bladoksels staan de eenhuizige, bleekgele bloemen. Daaruit groeien pruimgrote, spitse vruchten. De schillen hebben korte stekels op de zijranden. Binnenin is de vrucht bekleed met kernachtig weefsel en fijn vezelvlechtwerk en bevinden zich de lichtbruine, platte zaden.

Voorkomen Luffa operculata L. - Voorkomen Sponskomkommer

Luffa is thuis in Colombia, Peru, Brazilië en Mexico en wordt daar in natuurlijke gebieden verbouwd.

Verwerking Luffa operculata L. - Verwerking Sponskomkommer

Men gebruikt de gedroogde vruchten in de homeopathie voor de aanmaak van verdunningen. In de thuislanden van deze plant gebruikt men het sponsweefsel van de gedroogde vruchten in natuurlijke middelen en wordt het ook verwerkt tot cosmetische sponsjes.

A.Vogel gebruikt Luffa operculata L. in zijn producten tegen de problemen veroorzaakt door pollen, zoals de A.Vogel Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels.


Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >