background

Hamamelis virginiana - Toverhazelaar

Over Hamamelis virginiana - Over Toverhazelaar

Hamamelis virginiana - Toverhazelaar

De naam Hamamelis is waarschijnlijk samengesteld uit de Latijnse woorden 'hamatus' wat 'hakig' of 'hoekig' betekent en 'melum' wat appel betekent. Met andere woorden, Hamamelis betekent haakvrucht of kromme vrucht en duidt op de vorm van de vruchten.

Botanische eigenschappen Hamamelis virginiana - Botanische eigenschappen Toverhazelaar

Het is een struik van 4-6 meter hoog met rechtopstaande, vertakte stengels met eironde bladeren en gele bloemen in de bladoksels die de hele winter bloeien (naaktbloeier). De kleine vruchten bevatten 2 zwarte zaden die pas het volgende jaar rijp zijn.

Voorkomen Hamamelis virginiana - Voorkomen Toverhazelaar

Hamamelis virginiana komt voor op open en halfbeschaduwde plekken (als onderbegroeiing),  in loofbossen en gemengde bossen van het noordoosten van de Verenigde Staten. De plant werd in 1736 ingevoerd in Europa en op grote schaal als sierplant gekweekt en aangeplant.

Verwerking Hamamelis virginiana - Verwerking Toverhazelaar

De plant wordt al heel lang gebruikt en in de Verenigde Staten is het een bekend middel, zowel inwendig als uitwendig, bij circulatieproblemen en anale klachten. De plant heeft een samentrekkend effect en weert vreemde indringers af. In de volksmond zegt men dat de plant goed is bij problemen met de huid, spijsvertering en circulatie.

Tegenwoordig wordt Hamamelis virginiana veel gebruikt in cosmetische producten, badproducten en crèmes.

Hamamelis virginiana wordt bij A.Vogel gebruikt in Hameliforce crème.