background

Euphrasia officinalis - Ogentroost

Over Euphrasia officinalis - Over Ogentroost

Euphrasia officinalis - Ogentroost

Hildegard von Bingen kende het plantje al in de 12e eeuw en gebruikte het als een oogmiddel dat ook diende om het hoofd en geheugen te versterken. Dodoens prees de wijn van ogentroost aan om het zicht te verbeteren en te versterken en om aan oudere mensen weer "jonge ogen" te geven.

Euphrasia betekent in het Grieks: vreugde, goed humeur of blijdschap. Dit verwijst naar het feit dat de toepassing van de plant de ogen weer zou doen opklaren en doen blinken.

Botanische eigenschappen Euphrasia officinalis - Botanische eigenschappen Ogentroost

Euphrasia is een halfparasiet: met zijn wortels onttrekt hij voeding en water aan de omstaande planten (rode klaver, grassen en weegbree). Deze laatsten hebben daar echter niet veel last van. De plant wordt 30 cm groot en draagt in de zomer lichte bloemen die een paars honingmerk vertonen en een gele keelvlek.

Voorkomen Euphrasia officinalis - Voorkomen Ogentroost

De ogentroost is inheems in Europa tot Siberië maar komt ook voor in Noord-Amerika. Men vindt hem vooral terug in grasland, veengrasland en in duinen. Euphrasia hoort bij de helmkruidfamilie.

Verwerking Euphrasia officinalis - Verwerking Ogentroost

Euphrasia bevat inderdaad stoffen die de problemen van de ogen helpen oplossen. De looistoffen werken samentrekkend en de flavonoïden kunnen de vreemde micro-organismen die voor oogproblemen zorgen, bestrijden. Euphrasia is dus een uitstekend plantje om toe te passen bij oogproblemen zoals oogwallen, vermoeide ogen, rode ogen, toekleven van de ogen, ooglidproblemen enz.

De A.Vogel Oogdruppels bevatten Euphrasia voor een snelle en langdurige verzachting bij droge ogen.


Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >