background

Chamomilla recutita - Echte kamille

Geschiedenis Chamomilla recutita - Geschiedenis Echte kamille

Echte kamille staat al beschreven op de Egyptische papyrus van Ebers en werd dus ten tijde van de farao's al gebruikt omwille van zijn ontstekingswerende werking. Alle kruidendeskundigen doorheen alle tijden kennen dit kruid en passen het toe voor zijn kalmerende en herstellende werking. In de Middeleeuwen gebruikte men het kruid ook nog als strooikruid. ZIj zoete geur verdreef slechte geuren in minder hygiënische tijden. De Duitsers gebruiken kamille voor vanalles en nog wat en in Slovenië heeft men veel respect voor de Echte kamille. In 1987 werd de Echte kamille zelfs uitgeroepen tot de meest geneeskrachtige plant van het jaar.

Echte kamille wordt ook Matricaria chamomilla genoemd, of ook nog o.a. Duitse kamille, Appelijn, Hemdeknop, Kramille, Meide, Stinkbloemen ...
In het Frans hebben ze het over Matricaire, Camomille commune of Camomille sauvage. De Engelsen spreken over Sweet chamomile, Mayweed, Corn feverfew, Pin Heads, German tea chamomile....
Matricaria is afgeleid van "mater" dat moeder betekent: dit duidt op het gebruik voor moederkwalen zoals menstruatiekrampen. "Matrix" betekent baarmoeder en sluit hier ook bij aan.

Recutita wil zeggen: zonder haar, onbehaard.
Chamomilla komt van het Grieks Chamos (grond) en melos (appel) en slaat op de zoete appelgeur van de bloemen.

Botanische eigenschappen Chamomilla recutita - Botanische eigenschappen Echte kamille

Echte kamille is eenjarig, winterhard en groeit laag met opstaande, kale, sterk vertakte stengels tot 15 à 50 cm hoog afhankelijk van de bodem waarin hij staat. De plant bloeit van mei tot september met eindstandige madeliefachtige bloemhoofden. Deze bloemen hebben een holle bloembodem die kegelvormig en goudgeel tot oranjegeel van kleur is. Rond de bloembodem groeien talrijke lintbloemen, meestal wit gekleurd. De bloembodem zelf bestaat uit buisbloemen. De lintbloemen staan eerst omhoog maar naarmate de bloei vordert, zakken die lintbloemen tot ze uiteindelijk echt afhangen. De vrucht is een geelgrijs afgeknot nootje met 4 tot 5 ribben en geen pluis. De samengestelde bladen zijn geveerd (2voudig of drievoudig) en verspreid. Het zijn smalle bijna lijnvormige slippen.

Voorkomen Chamomilla recutita - Voorkomen Echte kamille

Matricaria of Echte kamille is inheems in Zuid-en Oost Europa, West-Azië, India, Noord-Afrika. Tegenwoordige vind je deze plant ook terug in gans Europa, Noord-Amerika en in Australië. Je zal hem niet kunnen vinden in de poolgebieden en tropische landen. Echte kamille groeit op alle soorten grond maar liefst toch op zandige, leemachtig en goed doorlatende, neutrale tot lichtzure grond en staat heel graag in het zonnetje. Je kan de plant spotten in wegbermen, braakliggend terrein, langs dijken.

Verwerking Chamomilla recutita - Verwerking Echte kamille

Verwerking

Echte kamille bevat verschillende heilzame inhoudsstoffen zoals de mooi blauw gekleurde etherische olie (chamazuleen), flavonoïden, bitterstoffen en looistoffen.  Deze zorgen ervoor dat de plant kalmerende eigenschappen heeft, desinfecterend en ontstekingremmend werkt. Ze kan ook gebruikt worden om de eetlust aan te scherpen en de spijsvertering te verbeteren.

A.Vogel gebruikt Echte kamille in de nieuwe Pollinosan Hooikoorts oogdruppels ter verzachting van door pollen geplaagde ogen die tranen en jeuken. Ook zit de Echte kamille in de nieuwe A.Vogel neusspray voor droog neusslijmvlies en korstjes. De spray verweekt de korstjes, werkt ontstekingremmend en helend op het beschadigde neusslijmvlies.


Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >