background

Allium schoenoprasum - Bieslook

Over Allium schoenoprasum - Over Bieslook

Allium schoenoprasum - Bieslook

Behoort toe tot de lookfamilie (Alliaceae). Is verwant aan bolgewassen zoals ui, prei en knoflook.

Botanische eigenschappen Allium schoenoprasum - Botanische eigenschappen Bieslook

Dit kruid heeft bladeren in de vorm van holle stengels. In de volksmond wordt het daarom ook pijpgras of uiengras genoemd. De plant kweekt een voedselvoorraad (bol) onder de grond zodat zij goed de winter overleeft en snel na de winter weer opkomt en groeit. Ze kan tot 30 cm hoog worden. In juni en juli bloeit de plant met blauw-roze-violette bolvormige bloemen en vormt daarna zaadbolletjes aan het uiteinde van de stengels. Deze zaadbolletjes zijn niet geschikt voor consumptie. De plant zet zich voort in ongeslachtelijke en geslachtelijke vorm. De ongeslachtelijke vorm van voortplanting gebeurt in de bollen. Elke bol vormt een nieuwe bol. Je ziet vaak meerdere broedbollen aan de wortels. De geslachtelijke voortplanting is er met de zaadvorming. De bloemen ruiken naar knoflook.

Voorkomen Allium schoenoprasum - Voorkomen Bieslook

Komt vooral voor in Europa en Noord-Azië. Er is zelfs nog een wilde vorm die je vooral in Nederland en België kunt vinden. Komt oorspronkelijk uit het Oosten waar het al drie eeuwen voor Christus gebruikt werd. Het werd later in onze contreien verspreid door de Romeinen.

Verwerking Allium schoenoprasum - Verwerking Bieslook

Men gebruikt vooral de jonge, dunne stengeltjes. Deze hebben een pittige, frisse smaak en fleuren salades en rauwkost op.  Ook op aardappelen, in boter en op vlees en vis kan je bieslook strooien voor een extra smaaktoets. De stukjes stengel kook je best niet mee wegens smaakverlies door het koken. Voeg bieslook steeds na het koken toe.

Deze plant bevat veel kalk en vitamine C, een beetje vitamine A en B. Bieslook bevordert de eetlust en verbetert de spijsvertering. Bieslook is één van de 12 verse kruiden en specerijen die in Herbamare Original verwerkt zitten.