background

Cynara scolymus herba - Artisjok

Geschiedenis van Cynara scolymus herba - Geschiedenis van Artisjok

Geschiedenis van Cynara scolymus herba - Geschiedenis van Artisjok

Het is een zeer oude cultuurplant. Resten van de plant zijn gevonden in Egyptische grafkamers. Aanvankelijk was het een voedselplant (gesloten bloemknoppen). Volgens Dodonaeus had de artisjok zinnenprikkelende eigenschappen, want in zijn kruidboek beweert hij dat de plant wordt gebruikt 'tot verweckinghe der vleeschelijcke lusten'.

De Nederlandse naam is waarschijnlijk een verbastering van de Italiaanse naam 'articiocco'. 'Scolymus' is het Griekse woord voor 'distel'.

Verwisseling is mogelijk met de kardoen: deze is kleiner van formaat, heeft sterke vertakte stengels en heeft kleinere bloemen.

Botanische eigenschappen Cynara scolymus herba - Botanische eigenschappen Artisjok

Cynara scolymus herba, beter bekend als artisjok hoort tot de composietenfamilie. Het is een forse, distelachtige, tweejarige plant tot 2 meter hoog, met rechtopstaande, vertakte en behaarde stengels met grijsgroene bladeren en blauwviolette, samengestelde bloemen. Deze plant is niet geheel winterhard.

Op ronde stengels met lengtegroeven staan grote grijsgroene ingesneden bladeren met viltige onderzijde en stekels; 10-15 cm brede bloemhoofdjes met leerachtige omwindsels. De plant bevat blauwviolette buisbloemen die van juli tot augustus bloeien.

Voorkomen Cynara scolymus herba - Voorkomen Artisjok

Voorkomen

Het is een cultuurplant voor een subtropisch klimaat; vraagt een voedingsrijke bodem en een zonnige standplaats. Deze plant stamt vermoedelijk uit Ethiopië en is via Egypte naar Europa gekomen. Hij is waarschijnlijk geselecteerd uit de kleinere kardoen (Cynara cardunculus L.) die bastaardeert met artisjok; daardoor zijn er veel verschijningsvormen.

Verwerking Cynara scolymus herba - Verwerking Artisjok

Verwerking

Onderzoek heeft aangetoond dat deze plant problemen met de spijsvertering vermindert en vetzuren in het bloed verlaagt. Artisjok wordt daarom vaak gebruikt bij problemen met de spijsvertering, onder het motto: bitter in de mond, houdt de lever gezond! In A.Vogel Boldocynara wordt dan ook artisjok verwerkt. Boldocynara helpt bij een opgeblazen gevoel en stimuleert de vertering van vetten.

In de homeopathie gebruikt men de verse plant. In de fytotherapie worden de gedroogde grondbladeren gebruikt.


Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >