Urinewegen

Blaasontsteking


Marina Cluysen

Tijdens de zomermaanden duiken zomerkwaaltjes zoals zonnebrand, overmatig zweten, vocht vasthouden, stijve spieren en gewrichten, … zeer regelmatig op. Weg zomerpret! Want ze mogen dan onschuldig klinken, vaak zorgen ze toch echt voor heel wat ellende. Voorkomen is beter dan genezen, dus dat gaan we vandaag doen :)! Om te beginnen met de twee meest vervelende en vaakst voorkomende vrouwelijke zomerkwaaltjes: blaasontsteking en schimmelinfecties.

Blaasontsteking vrouw

Wie regelmatig last heeft van een blaasontsteking weet hoe vervelend dit is. Je hebt continu het gevoel dat je naar het toilet moet en als je gaat komt er met moeite een druppeltje uit je blaas. Bovendien gaat het plassen gepaard met een branderig gevoel en er staat voortdurend druk op je blaas.

Mannen en vrouwen kunnen getroffen worden door een blaasontsteking, maar het zijn toch voornamelijk vrouwen die er mee geconfronteerd worden. Vrouwen hebben namelijk een kortere urinebuis dan mannen en de uitgang van de urinebuis ligt bij hen veel dichter bij de anus. In deze omgeving zijn er veel bacteriën.
Die bacteriën kunnen makkelijker in de urinebuis terechtkomen en soms een blaasontsteking veroorzaken.

Oorzaken blaasontsteking

Hoewel blaasontstekingen het hele jaar door de kop op kunnen steken, hebben vrouwen er voornamelijk in de zomermaanden veel last van. De grote boosdoeners? Dehydratatie (te weinig drinken), te lang wachten om naar het toilet te gaan (bijvoorbeeld omdat je een lange autoreis maakt waardoor je niet altijd meteen naar een (proper) toilet kunt gaan) en zwempartijtjes (hele dagen in natte zwemkledij doorbrengen is nefast voor je blaas).

Blaasontsteking-oorzaken

Daarnaast heb je in de warme zomermaanden doorgaans ook meer seks (reden nummer 1 voor een blaasontsteking bij vrouwen). Door de bewegingen bij geslachtsgemeenschap komen de bacteriën dichter bij de plasbuis. En in de zomermaanden hebben we nu eenmaal doorgaans meer seks: de zon helpt je te ontspannen, je getinte huid doet je er extra goed uitzien, onthullende kleding prikkelt je zintuigen en je hebt ook gewoonweg meer tijd in de vakantiemaanden. Advies? Plas na het vrijen om de blaas goed te legen!

Blaasontsteking voorkomen

Als je al meerdere keren last had van een blaasontsteking, voel je het de volgende keer waarschijnlijk opkomen. Om te voorkomen dat de blaasontsteking doorbreekt, onderneem je best volgende acties:

  • drink enorm veel! Zowel water (tot drie liter per dag) als kamillethee. Het water zorgt ervoor dat je urinewegen gereinigd worden. De kamille verzacht de urinewegen en werkt mild antiseptisch;
  • rust voldoende! Leg je op de bank, doe een dutje of kruip gewoon je bed weer in;
  • ga op tijd en stond naar het toilet: regelmatig toiletbezoek zorgt ervoor dat je blaas in optimale gezondheid blijft. Als je te weinig plast en je blaas overvol geraakt, kunnen kleine wondjes ontstaan die een infectie uitlokken. Zorg er ook voor dat je je blaas volledig leeg plast wanneer je naar het toilet gaat;
  • vermijd zeep in je intieme zones. Dit verstoort de natuurlijke zuurgraad en daarmee de verhoudingen tussen de micro-organismen. Goed afspoelen met water is voldoende.

Blaasontsteking verhelpen

Wanneer je een blaasontsteking hebt, kan je gebruik maken van 4 erg effectieve middelen:

  • cranberries zijn rode besjes die de urine extra zuur maken. En juist daar kunnen bacteriën slecht tegen;

Blaasontsteking-cranberries

  • Oost-Indische kers en mierikswortel staan erom bekend een sterke steun voor de urinewegen te bieden. Ze ondersteunen daar namelijk het natuurlijke afweersysteem en verhogen er zo ook de weerstand;
  • de guldenroede is goed voor een gezonde werking van de urinewegen. Deze plant helpt bij het handhaven van gezonde urinewegen en draagt bij tot het normaal functioneren ervan.

Cranberry Monarda van A.Vogel combineert deze 4 ingrediënten in 1 krachtige formule voor een optimaal urinecomfort of plascomfort. Het helpt snel bij het handhaven van gezonde urinewegen en draagt bij tot het normaal functioneren ervan. Eén of twee tabletten per dag zijn voldoende. Cranberry Monarda is ook geschikt voor kinderen.

Schimmelinfectie zomer

Een schimmelinfectie is een tweede vaak voorkomende zomerkwaal bij vrouwen. Tweederde van alle vrouwen krijgt ooit te maken met vaginale stoornissen. In je lichaam leven namelijk verschillende bacteriën en schimmels. Doorgaans zonder problemen. Maar op bepaalde momenten kan de onschuldige candida-gist (van nature aanwezig) een infectie veroorzaken in je vagina. Met name als de natuurlijke verhouding tussen de verschillende bacteriën en schimmels verstoord is. Een schimmelinfectie is dan vaak het gevolg.

Zeker tijdens de warme zomermaanden komen schimmelinfecties (oftewel candida-infecties) vaak voor. De warmte en de chloor in zwembaden vormen immers een ideale biotoop voor schimmels.

Symptomen Candida-infectie

Vaginale-schimmelinfectie

Een veel voorkomende candida-infectie is een infectie van de vagina van de vrouw: een vaginale schimmelinfectie. Drie van de vier vrouwen heeft hier weleens last van. Een vaginale schimmelinfectie is op zich niet gevaarlijk, maar zorgt voor vervelende klachten. Deze klachten zijn te herkennen aan de volgende symptomen:

  • witte, brokkelige afscheiding zonder opvallende geur;
  • jeuk, roodheid en een pijnlijke soms branderige vagina;
  • pijn bij het vrijen of plassen.

Laatste wijziging op deze pagina: 10-07-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >