We gaan er te vaak vanuit dat stress negatief is. Stress kan inderdaad een negatieve impact hebben op ons leven. Maar er bestaan ook positieve vormen van stress die er net voor zorgen dat je beter presteert. In dit artikel zetten we de verschillende soorten stress op een rijtje.
We hebben positieve stress nodig om gemotiveerd te blijven en prestaties te leveren. Er bestaan bijvoorbeeld heel wat positieve stressmomenten, waarbij stress ons helpt om beter te presteren. Denk maar aan stress om een wedstrijd te winnen. Die positieve stress ebt na een tijdje weer weg waardoor je lichaam opnieuw tot rust komt.
Iedereen kent het fenomeen examenstress wel. Klamme handen en een bonzend hart tijdens het invullen van je proefwerk of de bibber in de benen als je je paper indient. Zodra het examen achter de rug is, verdwijnt de stress weer. De stress die je ervaart vóór of tijdens het afleggen van je examen helpt je om goed te presteren. Stress werkt hier als een motivatie om zo goed mogelijk te scoren. Wanneer je echter zeer veel last hebt van examenstress, gaat het net omgekeerd werken en belemmert de stress je om goed te presteren.
Op vakantie gaan, dat doe je om te ontspannen en even alles te vergeten. Toch kan er ook stress opduiken vóór of tijdens je vakantie. Denk maar aan alles wat vooraf geregeld moet worden: visums aanvragen, je laten inenten, inkopen doen, ... Ook op je bestemming kan je vakantiestress ervaren. Je komt immers terecht in een ander land en een andere cultuur en je lichaam moet zich ook aan het weer aanpassen.
Sportstress ervaar je tijdens een wedstrijd of een voorstelling en helpt je om beter te presteren. Daarnaast komt sportstress ook voor tijdens het bergbeklimmen of parachutespringen. Dit is een vorm van stress waar je zelf voor kiest. Wél is het belangrijk dat positieve stress niet omslaat in angst!
Negatieve stress ontstaat wanneer de ‘normale’ situatie of omgeving bedreigd wordt zonder dat we erom vragen of er iets aan kunnen doen. Veranderingen zoals een hoger werktempo, ziekte of financiële zorgen maken ons onzeker en boezemen angst in. Vaak vormt een combinatie van verschillende factoren een bedreiging, waardoor we de situatie niet meer aankunnen. De belasting is groter dan de draagkracht en zo we belanden in een neerwaartse spiraal. Dit is vaak het geval bij chronische stress.
Stress op het werk wordt vaak als negatieve stress ervaren. Wanneer alles goed gaat op je werk, put je er voldoening uit en ga je met plezier werken. Als niet alles van een leien dakje loopt (je neemt bijvoorbeeld te veel hooi op je vork), krijg je met stress te maken en dat heeft negatieve gevolgen voor jezelf en je omgeving.
Langdurige werkstress kan leiden tot een burn-out. Je lichaam is volledig uitgeput en je komt in een neerwaartse spiraal terecht die je zelfvertrouwen onderuit haalt. Bovendien geraak je sociaal geïsoleerd. Kom je toch in contact met mensen, dan ben je niet bewust aanwezig. Je fut verdwijnt, je bent radeloos en een depressie loert om de hoek.
Wanneer je aan chronische stress lijdt, ben je niet meer in staat om rust te vinden. De constante stressreactie put je energiereserves uit en tast langzaam maar zeker je lichaam aan. Chronische stress kan grote gevolgen met zich meebrengen, van huidirritaties tot hart- en vaatziekten.
Om de zware gevolgen van stress te vermijden, is het belangrijk om regelmatig te ontspannen en te rusten. Voel je dat dit niet zomaar lukt, dan moet je het probleem onder ogen durven zien en met stress leren omgaan!
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >