Stress

Mindfulness oefening

De beste remedie tegen stress?


Marina Cluysen

De meesten onder ons ervaren op z’n minst af en toe (een lichte vorm van) stress. Niet verwonderlijk. De combinatie job, huishouden, hobby’s, gezin en sociaal leven is een moeilijke evenwichtsoefening. We doen ons best om alles te hebben. Want: kiezen is verliezen. Maar: you can’t have your cake and eat it…

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een actieve meditatietechniek waarbij je leert om je aandacht volledig bij het nu te houden. Een pak minder zweverig dus dan het op het eerste zicht klinkt :-). Lijkt ook niet al te moeilijk, als je het zo leest. Toch is het niet zo simpel.

Bedenk je maar eens hoe vaak je met iets bezig bent, terwijl je eigenlijk aan iets anders denkt. Tijdens het aardappelen schillen, op het toilet, onder de douche, tijdens je werk, … . Eigenlijk ben je constant met meerdere dingen tegelijk bezig. Erg vermoeiend!

Stress tegengaan via mindful leven

Mindful leven bestaat uit twee stappen:

  1. Focus je aandacht en gedachten op het hier en nu. Op datgene waar je op dat moment mee bezig bent. Stel jezelf daarvoor de vraag: Wat ruik, zie, hoor, proef, … ik? Welke gedachten gaan er door mijn hoofd en welke emoties ervaar ik?
  2. Vorm jezelf geen mening bij de indrukken die je opdoet. Ben je kwaad? Focus je dan volledig op dat gevoel en alle sensaties en gedachten die daarmee gepaard gaan. Veroordeel jezelf er niet om! Vecht niet tegen bepaalde gevoelens, maar laat ze er zijn.

Doordat je bewuster in het leven staat, kan je ook beter keuzes maken die echt bij je passen. En het mooist van allemaal is dat mindfulness je helpt om meer te genieten van het leven. Het resultaat? Je ervaart plotsklaps een pak minder stress!

Mindfulness oefening

Mindfulness oefening - tips

Als je googelt op ‘mindfulness oefening’ krijg je heel wat resultaten. Je kan er lukraak eentje uitkiezen. Maar beter is het om te starten met een basic mindfulness oefening. Zo loop je jezelf niet voorbij. Hieronder vind je mijn favoriet. Erg simpel en daardoor de ideale ‘instap’ mindfulness oefening voor beginners :-).

Geduld is een schone zaak

Haast en spoed is zelden goed. Je bent het waarschijnlijk gewoon om steeds alles snel, snel af te handelen. Zo houd je meer tijd over voor andere taken en krijg je dus nog meer gedaan op 1 dag. Maar snelheid ontneemt je de kans om echt te ervaren wat je doet. En juist in dat echte ervaren, schuilt ontspanning en geluk.

Doe daarom vandaag minstens 1 taak met geduld. Bijvoorbeeld het koken van je avondeten. Beweeg bewust wat langzamer en blijf er met je gedachten bij.

Ontdek meer ontspanningstips met de A.Vogel Stresscoach!

Voel je je vaker onrustig, gespannen of gestresseerd? Dan is de A.Vogel Stresscoach net wat je nodig hebt. Het is belangrijk dat je leert om je op tijd en stond te ontspannen. Op die manier blijf je de stress immers de baas en blijf je in evenwicht. Vind jij het erg moeilijk om tijd te maken hiervoor? Of heb je helemaal geen idee hoe je hieraan begint? De A.Vogel Stresscoach neemt je bij de hand en toont je de weg naar een stressvrij leven. En dat in 3 simpele stappen!

Schrijf je gratis in voor de A.Vogel Stresscoach

Als je je inschrijft voor de A.Vogel Stresscoach, ontvang je de komende weken 3 mails met daarin de nodige tips & tricks om met stress om te gaan en ontspanningsoefeningen om jezelf te ontspannen.

stress - Stresscoach

Meer weten over stress en slaap

Laatste wijziging op deze pagina: 29-05-2020

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >