Staat jouw kruidenkastje ook vol smaakmakers die je naar hartenlust gebruikt bij het koken? Super, want de juiste kruiden en specerijen doen je eten extra goed smaken. Sommige kruiden zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Dit zijn de 7 gezondste kruiden en specerijen in je kruidenkastje!
Kurkuma, ook wel gekend als geelwortel, is een echte superfood. De laatste jaren wint kurkuma aan populariteit in onze keukenkastjes. Dankzij het internet en de populariteit van kookprogramma’s, hebben we namelijk kennisgemaakt met de Oosterse keuken. En daar wordt kurkuma al jarenlang met veel liefde verwerkt in de recepten.
De gezondheidsvoordelen van kurkuma zijn talrijk. Zijn heilzame werking dankt kurkuma overigens aan 3 verschillende, gele pigmenten die in de kurkumawortel aanwezig zijn. Zij hebben een ontstekingsremmende werking en zijn natuurlijke antioxidanten. Curcumine, één van de 3 pigmenten werkt bovendien ook antiviraal! Kurkuma hoort duidelijk thuis in dit lijstje met de gezondste kruiden want kurkuma helpt bij spijsverteringsproblemen, werkt reinigend, pijnstillend, het verlaagt je cholesterol, verhoogt je weerstand, is goed voor je huid (ontgift en reinigt) en helpt bij beginnende keelpijn.
Tip: probeer ons recept voor kurkuma latte uit en je voelt je meteen een stuk gezonder J!
Aah kaneel… Heerlijk in desserts! En dat niet alleen. Kaneel heeft een positief effect op je darmen, aangezien het een krampstillende werking heeft.
Daarnaast stimuleert kaneel de vetverbranding en stabiliseert het je bloedsuikerspiegel. Maar het is nog niet gedaan. Kaneel is een krachtige antioxidant en bestrijdt bijvoorbeeld bacteriën die een urineweginfectie veroorzaken.
Ook oregano heeft een sterke antioxidante werking en beschermt je lichaam tegen vrije radicalen. Zo gaat oregano het verouderingsproces tegen.
Oregano werkt daarnaast goed tegen maagdarmkrampen, flatulentie, oprispingen, ee moeilijke spijsvertering, hoge bloeddruk, en ook tegen de gevolgen van stress en spierspanning.
Rozemarijn wordt voornamelijk gebruikt in Italiaanse gerechten. Het geeft je maaltijd dan ook in een handomdraai die typische, Zuiderse smaak waar we zo dol op zijn. Daarnaast verbetert het je geheugen en humeur en is het goed voor je darmflora.
Rozemarijn werkt als tonicum voor hart en bloedvaten en beschermt ook nog lever, maag en gal. Het heeft ook een bewaarfunctie: voeding met rozemarijn bederft minder snel.
Ook tijm is zo’n zuiders kruid waar we dol op zijn. Zelfs toen wisten ze dus al dat tijm niet alleen lekker is J. Tijm heeft een weldadige werking op de keel. Om die reden wordt tijm ook verwerkt in onze A.Vogel Hoestspray bij droge hoest. Tijm werkt immers antibacterieel en is daarnaast ook nog eens goed voor de spijsvertering.
Tijm heeft net als laurier en rozemarijn, ook een bewarend effect: gerechten (bvb soep met tijm) bederven minder snel.
Je puree is niet compleet zonder een snuifje nootmuskaat. En maar goed ook, want terwijl jij je gerecht op smaak brengt, doe je ook je spijsvertering een groot plezier vanwege de maagvriendelijke, ontkrampende, eetlustbevorderende en windverdrijvende werking. Nootmuskaat lost slijmen op en heeft antibacteriële en ontstekingswerende eigenschappen.
Daarnaast gaat nootmuskaat vermoeidheid tegen en reduceert het stress. De lijst gaat nog eventjes door, maar het belangrijkste om nog te vermelden is dat nootmuskaat ook een positief effect heeft bij spijsverteringsproblemen zoals diarree, obstipatie, een opgeblazen gevoel, … .
Peterselie is één van de klassiekers onder de keukenkruiden. Naast peper en zout zal het waarschijnlijk één van de meest gebruikte kruiden zijn. Het geeft een lekker smaakje en bovendien kleurt het je bord. Het gaat vochtophopingen tegen, heeft een gunstige invloed bij PMS en menstruatieklachten en stimuleert de borstvoeding. Het is een bloedzuiverend en ontgiftend kruid.
Maar dat is niet alles. Bladpeterselie bevat de stof apigenine. Deze stof zou de groei van tumoren kunnen afremmen. Dit blijkt uit bepaalde studies, maar is er nog meer onderzoek nodig.
Alsof dat nog niet genoeg is, is peterselie ook nog rijk aan antioxidanten en beschermt het je botten en nieren.
Als je de volgende keer een takje peterselie ziet liggen op je bord op restaurant, eet je het maar beter op ;-).
Laat het duidelijk zijn: kruiden en specerijen zijn een waardevolle toevoeging bij elke maaltijd. Wil je uit elke maaltijd het beste halen voor je gezondheid? Gebruik dan Herbamare Kruidenzout. Dit is een glutenvrij kruidenzout bereid op basis van zeezout en 14 verschillende verse biologische geteelde groenten, kruiden en specerijen. Zo zit er bijvoorbeeld tijm, rozemarijn en peterselie in!
Op de productpagina vind je een overzicht van alle kruiden die in Herbamare zitten. Op je gezondheid J!
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >