A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Bacteriële vaginose: zo behandel je het op natuurlijke wijze!

door Marina Cluysen, op 14 juli 2016, Urinewegen

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Bacteriële vaginose

Heb jij soms ook wat meer afscheiding dan anders? Je bent niet alleen! Veel vrouwen hebben er wel eens last van. Ook vaak voorkomend: ineens heeft je afscheiding een andere kleur of geur. Moeten er dan allerlei alarmbelletjes afgaan in je hoofd of is dit een heel normaal verschijnsel? Hangt er van af… Lees maar even mee!

In principe is afscheiding een heel normaal verschijnsel. Het maakt onderdeel uit van het natuurlijke reinigingsmechanisme van je lichaam. Maar wanneer het van kleur, geur of structuur verandert, kan dit een waarschuwingssignaal zijn van je lichaam.

Wat is vaginale afscheiding?

Je baarmoederhals en vagina maken vocht en slijm aan en af en toe wordt daar wat van afgescheiden. Vaginale afscheiding bestaat dus uit vaginale slijmvliescellen en slijm uit de baarmoeder. De hoeveelheid en kleur kan doorheen je menstruatiecyclus variëren. Rond de eisprong neemt de productie bijvoorbeeld toe en wordt je afscheiding doorzichtiger en slijmeriger. Vlak voor je menstruatie is er meer vaginale afscheiding en kleurt deze wit.

Ook zwangere vrouwen hebben vaak meer last van vaginale afscheiding door een veranderde hormoonhuishouding. In de overgang kan je dan weer merken dat je minder vaginale afscheiding hebt dan vroeger. Je vagina wordt op dat moment namelijk droger.

Normale vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding is in principe troebel-wit (een beetje zoals het eiwit van een rauw ei) of glashelder van kleur. Op kleding, zoals een onderbroek, kan het lichtgeel kleuren bij het opdrogen. Bij veel vrouwen ruikt het licht zurig of is het geurloos. Het is van nature slijmerig.

Wanneer je last hebt van overmatige afscheiding of als deze raar ruikt (soms is er zelfs sprake van een visgeur) of een andere kleur heeft, kan dat duiden op bacteriële vaginose.

Symptomen bacteriële vaginose

Bij bacteriële vaginose is er dus sprake van één van bovenstaande symptomen (afwijkende geur, kleur of overmatige afscheiding). Daarnaast kan er ook jeuk, pijn of een branderig gevoel optreden.

Bacteriële vaginose - symptomen

Bacteriële vaginose is niet besmettelijk of seksueel overdraagbaar. Dit in tegenstelling tot een vaginale schimmelinfectie. Ook is de afscheiding niet wit en brokkelig zoals bij een schimmelinfectie.

Oorzaak bacteriële vaginose

Een bacteriële vaginose ontstaat meestal vanuit een verstoord evenwicht van de vaginale flora. In de vagina leven namelijk miljoenen bacteriën en schimmels (vaginale flora) die je vagina gezond houden. Wanneer de zuurtegraad in je vagina verstoord raakt (normaal is de PH-waarde tussen de 3.8 en 4.4), ben je minder goed beschermd tegen vaginale infecties.

De zuurtegraad kan verstoord raken door sperma of zeep. Vervolgens krijgen slechte bacteriën de overhand en ontstaan er problemen. Vanwege het bacteriële onevenwicht ontstaan vervolgens bovenstaande klachten, gekend als bacteriële vaginose.

Bacteriële vaginose - oorzaken

Naast sperma en zeep kunnen ook onderstaande zaken het evenwicht verstoren en zo een bacteriële vaginose veroorzaken:

 • Hormonale veranderingen (bv. tijdens menstruatie, overgang of zwangerschap).
 • Hygiëne: onvoldoende hygiëne in je intieme zone kan het evenwicht verstoren, maar ook overdreven hygiëne kan dit veroorzaken. Wassen met zeep is bijvoorbeeld niet goed voor de zuurtegraad. Dagelijks wassen met water volstaat voor een goede intieme hygiëne.
 • Gebruik van tampons kan het bacteriële evenwicht verstoren.
 • Het dragen van te strakke en/of synthetische kledij.
 • Medicijngebruik (denk maar aan antibiotica).
 • Diabetes en stress

Wat is het verschil tussen bacteriële vaginose en een schimmelinfectie?

De symptomen van een schimmelinfectie (candida) en bacteriële vaginose lijken enigszins op elkaar. Hieronder lijsten we de symptomen per soort op, zodat je duidelijk het verschil ziet tussen beiden:

Symptomen schimmelinfectie:

 • Witte, brokkelige afscheiding
 • Jeuk, roodheid en een pijnlijke, branderige vagina
 • Witte uitslag op het slijmvlies van de vagina die je maar moeilijk weg kan vegen
 • Plassen en vrijen kan pijnlijk zijn

Symptomen bacteriële vaginose:

 • Sterke, onaangename (vis)geur
 • Toename in vaginale afscheiding
 • De kleur van de afscheiding is vaak grijzig
 • Vaginale jeuk

Waar bacteriële vaginose ontstaat vanuit een bacterieel onevenwicht in de vagina, is candida het gevolg van een overmatige gistgroei in de vagina.

Behandeling bacteriële vaginose

Net zoals een candida-infectie is ook bacteriële vaginose goed te behandelen. Vaak gaat het vanzelf over na enkele weken, maar aangezien het erg vervelend is, wil je er waarschijnlijk sneller van verlost zijn.

In dat geval kunnen onderstaande tips helpen.

Voeding bij bacteriële vaginose:

Het candida-dieet is eigenlijk ook een goede basis als je bacteriële vaginose hebt. Vermijd suiker zoveel mogelijk en kies liefst voor gezonde, volwaardige voeding. Verse groenten en fruit zijn de basis van je dieet. Bewerkte voeding laat je beter aan je voorbijgaan.

Bacteriële vaginose - behandeling

Producthulp bij bacteriële vaginose:

Bacteriële vaginose - MultiGyn-Actigel-vaginale-jeukMulti-Gyn ActiGel helpt snel bij vaginale geurtjes, overmatige afscheiding, jeuk en irritatie. Het is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. De gel bevat plantaardige extracten die de vaginale flora optimaliseren en schadelijke bacteriën op natuurlijke wijze neutraliseren.

Multi-Gyn ActiGel behandelt niet alleen bacteriële vaginale ongemakken, maar verlicht ook de symptomen die ermee gepaard gaan en voorkomt dat het probleem terugkeert.

Ik heb bacteriële vaginose. Moet ik naar de dokter?

Zoals hierboven gezegd, is bacteriële vaginose goed zelf te behandelen. Doorgaans herstelt het onevenwicht zich na enkele weken. Toch is het aangeraden om een afspraak te maken met je arts als:

 • De jeuk blijft aanhouden.
 • Je een branderig gevoel hebt bij het plassen.
 • Je last hebt van bloederige afscheiding (buiten de menstruatie).
 • Je denkt dat je een seksueel overdraagbare aandoening hebt.
 • Je ook pijn hebt in de onderbuik.

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • carla bouwels, 229 dagen geleden

  beste Vogel team,

  ik heb enkele weken terug een mail gehad waarin het ging om die bacteriële infectie waarbij de vraag was of je buitenkant jeukt of binnen of allebei. Ik kan die mail niet meer vinden en zou die graag nogmaals ontvangen om er op te kunnen reageren. aub. heel belangrijk want ik krab me onnozel. Het is verschrikkelijk en ik heb te lang gewacht. Dit is al langer dan 4 jaar zo.
  mvg,
  Carla Bouwels

  • Marina Cluysen , 229 dagen geleden

   Dag Carla, je kan je vragen altijd stellen via avogel@biohorma.be
   Het is voor ons dan gemakkelijk om je alle informatie door te sturen.Tot dan!

 • More in Urinewegen
  Blaasontsteking
  Blaasontsteking? Niet deze zomer!

  Geen zomer zonder zomerkwaaltjes. Eén van de meest voorkomende (en vervelendste)? Een blaasontsteking. Maar ook schimmelinfecties komen vaker voor in...

  Close