A.Vogel Blog

Taal/Langue

hypericum-perforatum-sint-janskruid

Sint-Janskruid

De bomen worden steeds kaler. De dagen worden korter, de nachten langer en het weer begint af en toe onstuimig te worden. Veel mensen voelen zich in deze tijd van het jaar wat somber of neerslachtig.

De geslachtsnaam 'Hypericum' betekent 'Hertshooi' en is afgeleid van de twee Griekse woorden 'hypo' dat 'onder' betekent en 'ereiko', dat voor 'heide' staat. Met haar schitterend gele bloemen verwijst de naam ook naar de god Hyperion, vader van de zon in de Griekse mythologie. De soortnaam 'perforatum' betekent geperforeerd. Tegen het licht in gezien, lijkt het of er allemaal kleine gaatjes in het blad zitten.

Sint-janskruid ontleent haar naam aan het feit dat de bloemen en bladeren op 24 juni werden geplukt. Dit is de feestdag van Sint Johannes de Doper, de dag waarop de zon op haar hoogste punt staat, en het moment dat de plant de hoogste concentratie aan werkbare stoffen bevat. Sint-janskruid staat sinds de oudheid bekend als medicinale plant.

 

Botanische eigenschappen

Sint-janskruid is een overblijvende of vaste kruidachtige plant. De plant bloeit van mei tot augustus met goudgele bloemen. In de bladeren en bloemblaadjes zitten kleine oliekliertjes, die lijken op kleine gaatjes in het blad. Als de bladeren en bloemen worden gekneusd, loopt de olie weg, waardoor op de bladeren (en op de handen van de plukkers) roestbruine vlekken achterblijven.

 

Voorkomen

De plant is te vinden langs zandwegen, bermen en open bosplekken.

 

Verwerking

Hypericum perforatum of sint-janskruid wordt verwerkt in de natuurlijke rustgever A.Vogel Hyperiforce forte.

Wetenschappelijk bewijs

Onlangs is in een wetenschappelijke studie de effectiviteit van sint-janskruid bij depressie aangetoond. Dat schreven Duitse onderzoekers in het British Medical Journal in februari van dit jaar. In een onderzoek waaraan 250 patiënten met een matige tot zware depressie deelnamen, bleek dat sint-janskruid ten minste even effectief is als het populaire antidepressivum Seroxat. 

 
 

Printprint-icon

0 artikelen in winkelwagentje