Voeding is van nature 'basisch' of 'zuur'. Gezonde voeding bevat een zogezegd basenoverschot en is goed voor je. Verzurende voeding is niet goed voor je gezondheid en lijdt vaak tot spier- en gewrichtsklachten. Het is daarom belangrijk het evenwicht tussen zuren en basen goed te bewaken. Je lichaam heeft van nature een licht basenoverschot en probeert dat te handhaven.
Alles wat je eet gaat via je mond, keel en slokdarm het spijsverteringskanaal in. Daar wordt het omgezet in energie, bouwstoffen en reststoffen. En die reststoffen…die kunnen zuurvormend of basenvormend zijn. Van nature streeft je lichaam naar een basenoverschot. Verzurende voeding brengt immers vaak gezondheidsklachten met zich mee.
Welke voedingsmiddelen zijn nu zuurvormend en welke zijn basevormend?
Als je lichaam de zuren niet goed kan afvoeren (door teveel zuurvormende voeding), wordt het teveel aan zuren afgestoten naar spierweefsel, pezen en gewrichten. Dit kan problemen geven, waaronder ongemakkelijke gewrichten en stijve spieren.
Je lichaam functioneert het best wanneer de verhouding zuren-basen ongeveer 25/75 is. Oftewel: idealiter zouden we zo’n 25% zuurvormende voedingsmiddelen moeten nuttigen en 75% basenvormende.
Je kunt stellen dat bijna alle bewerkte voedingsmiddelen zuurvormend zijn. Omdat we in ons drukke bestaan vaak in korte tijd toch iets lekkers op tafel willen toveren, maken we vaak gebruik van dit soort bewerkte voedingsmiddelen. En daardoor raak je dus uit balans.
Met een paar praktische tips kan je vrij makkelijk meer basisch eten.
Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle
Ik schrijf me in >