Overgang

Menopauze klachten

Wat zijn de symptomen van de overgang bij vrouwen?


Marina Cluysen

Elke vrouw heeft andere menopauze symptomen

Naarmate vrouwen ouder worden, produceert het lichaam minder oestrogeen, waardoor overgangsklachten kunnen optreden. Symptomen van de menopauze zijn echter bij elke vrouw anders. De duur van de symptomen is zeer veranderlijk evenals de ernst ervan. Ongeveer de helft van de vrouwen ervaart lichte tot matige menopauze klachten, een kwart van de vrouwen ondervindt veel last van de overgang en tenslotte heeft een kwart vrouwen zo goed als geen overgangsklachten.

Opvliegers

Warmteopwellingen of opvliegers is het meest voorkomende symptoom van de menopauze. Plots voelt het gezicht en het bovenlichaam intens warm aan, gaat het hart sneller slaan, begin je te blozen en soms ook te zweten. Dat kan gevolgd worden door een plots koudegevoel met rillingen. Een warmteopwelling kan enkele seconden tot een paar minuten duren. Ook de frequentie van de opvliegers kan heel verschillend zijn en ze kunnen zich op elk moment van de dag voordoen, ook ’s nachts.

Vrouwen die vaak last hebben van warmteopwellingen doen er goed aan om cafeïne, alcohol en sterk gekruide gerechten te vermijden. Ook Famosan Salvia, een natuurlijk hulpmiddel met een sterk geconcentreerd extract van de Salvia plant,  kan zeker helpen.

Veranderingen in de menstruele cyclus

Omdat de productie van eicellen tijdens de perimenopauze afneemt als gevolg van een verminderde hormoonproductie, krijgen vrouwen in deze periode vaak te maken met veranderingen in de menstruele cyclus. Zo wordt de cyclus korter, duurt de bloeding minder lang en is er meer of minder bloedverlies.

Urogenitale veranderingen

In de periode voor de menopauze kunnen er zich veranderingen voordoen in en rond de geslachtsorganen. Zo zal de vaginawand onder invloed van de oestrogeendaling dunner worden en wordt de vagina droger. Daardoor is de vagina gevoeliger voor verwondingen. Ook de zuurtegraad van de vagina daalt, met een hoger risico op vaginale infecties als gevolg.

De wand van de urinebuis zal eveneens dunner en minder soepel worden, terwijl de bekkenbodemspieren verzwakken. Dat kan tot incontinentie leiden.

Botontkalking of osteoporose

Door de verminderde oestrogeenproductie verzwakt het beendergestel en krijgen de botten minder steun. Meestal treedt er een versnelde botontkalking op, maar men spreekt pas van osteoporose wanneer de ontkalking zich in een ver gevorderde fase bevindt. Wanneer osteoporose voorkomt als symptoom van de menopauze, komen de volgende klachten vaak voor:

  • chronische of hevige rugpijn;
  • verhoogd risico op breuken;
  • wijzigingen in de kromming van de wervelkolom. Dat kan leiden tot kleiner worden of ademhalings-, maag- en darmstoornissen.

Psychologische veranderingen

In de perimenopauze voelen vrouwen zich kwetsbaar, gevoelig en zitten ze minder goed in hun vel. Meestal worden die gevoelens versterkt door de levensfase waarin een vrouw die de overgang bereikt, zich bevindt. Er vinden tijdens deze periode bijvoorbeeld vaak ingrijpende veranderingen plaats in het gezin, zoals de kinderen die het huis verlaten.

Door het verstoorde evenwicht in de hormonen en emoties, kan ook het libido beïnvloed worden. Vrouwen voelen zich onaantrekkelijk, uitgesloten, schuldig of depressief, wat het libido niet zal bevorderen.

Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 05-12-2019

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >