A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / weerstand / weerstand opbouwen met voeding

Je weerstand opbouwen dankzij je voeding:

dit zet je op het menu!

Je immuunsysteem beschermt je tegen omgevingsinvloeden zoals bacteriën of weersveranderingen. Hoe goed de weerstand van je lichaam werkt, wordt bepaald door je immuunsysteem. Een goede weerstand opbouwen is noodzakelijk om een goede gezondheid te behouden. Gelukkig bestaan er gemakkelijke tips om een goede weerstand op te bouwen of te behouden.

Je weerstand opbouwen

Je weerstand opbouwen

Vermijd in de eerste plaats dingen die je weerstand negatief beïnvloeden. Suiker, stress, gebrek aan vitaminen en mineralen, slaapgebrek, overmatig alcoholgebruik en roken zijn te vermijden.

Je weerstand opbouwen is niet alleen in de winter belangrijk! Tijdens de herfst en de winter zit je meer binnen, dus is er meer kans dat je in aanraking komt met bepaalde bacteriën en virussen. Hierdoor heeft je weerstand het in deze seizoenen zwaarder te verduren. Maar ook tijdens de zomer en lente zorg je best voor een sterke weerstand. Aan je weerstand moet je dus het hele jaar door werken!

Eet verse en gevarieerde voeding

Eet verse en gevarieerde voeding

Voeding speelt een grote rol in het versterken van je weerstand. Je moet er het hele jaar door op letten dat je verse voeding eet, die rijk is aan antioxidanten. Het belang van verse en gevarieerde voeding mag dus zeker niet onderschat worden. Eet daarom elke dag voldoende volkorenproducten, 2 stuks fruit, 400  à 600 gram groenten (zowel rauw als gekookt), zuivel, vlees en vis. Neem hierbij steeds genoeg tijd voor elke maaltijd en kauw goed. Drink na de maaltijd en gedurende de hele dag voldoende water. Het vocht zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen afgevoerd worden en heeft een positieve invloed op je darmflora.

Je weerstand opbouwen met vezelrijke voeding

Je weerstand opbouwen met vezelrijke voeding

Om een gezond spijsverteringsstelsel te verkrijgen is het aan te raden om genoeg volkorenproducten zoals volkorenbrood en havermout te eten. Ook het eten van groenten en fruit helpt hierbij.

Vergeet ook geen gezonde meervoudig onverzadigde vetten te eten die je kan vinden in noten, vette vis en zaden. Deze werken namelijk ontstekingsremmend en verhogen ook de weerstand.

Voeding rijk aan vitaminen en mineralen

Voeding rijk aan vitaminen en mineralen

Je weerstand opbouwen doe je ook door voldoende vitaminen op te nemen zoals vitamine A (in vette vis), vitamine B (in vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten) en vitamine E (in noten, avocado,…). Vitamine C is een essentiële vitamine. Dit is een antioxidant die zorgt voor de vorming van witte bloedcellen die de weerstand verhogen. Deze vitamine bevordert ook de opname van ijzer uit de maaltijd. Je vindt vitamine C in groenten zoals broccoli en avocado. In fruit vindt je het onder andere terug in kiwi, aardbeien, sinaasappel, citroen en pompelmoes.

Ook mineralen zoals calcium, ijzer en zink hebben een positieve invloed op je weerstand. Het eten van noten, zaden en groene bladgroenten verhoogt je waarden van deze mineralen.

Meer weerstand door eiwitten

Meer weerstand door eiwitten

Zet regelmatig bonen, peulvruchten, vlees en vis op het menu. Deze bevatten namelijk eiwitten die goed zijn voor de weerstand, want ze spelen een rol bij de productie van nieuwe cellen. Ze maken eveneens antilichamen en enzymen van het immuunsysteem aan.

Andere weerstandverhogende middelen

Andere weerstandverhogende middelen

Andere voedingsmiddelen die je best regelmatig eet, zijn aardbeien, groene bladgroenten zoals broccoli en kool, amandelen, knoflook en magere yoghurt.

Wie zijn of haar weerstand graag nog wat extra wil ondersteunen, kan een beroep doen op de natuur. A.Vogel Echinaforce forte + vitamine C is een natuurlijk weerstandsverhogend middel dat je natuurlijke weerstand verhoogt. Dit dankzij de werking van de plant rode zonnehoed of Echinacea purpurea.

Video weerstand

Video weerstand

Bekijk hier de video rond weerstand, met o.a. Martine Prenen in de hoofdrol:

weerstand opbouwen - test je weerstand

Test je weerstand

Hoe is het met jouw afweer gesteld? Test jezelf en vul de vragen van de A.Vogel weerstandstest in.
Doe de test

Weerstand opbouwen - infographic griep

Vermijd de griep en verkoudheden in 6 stappen

Doet de griep de ronde? Of zit iedereen rond je te hoesten en te snotteren? Zorg ervoor dat je zelf niet besmet raakt! Deze 6 simpele stappen helpen je daarbij :).

(Klik op de afbeelding om te vergroten.)

Laatste wijziging op deze pagina: 22-12-2017

0 artikelen in winkelwagentje